Ledare för Stillahavsländer bildar en delegation vid FN-mötet i Kingston, Jamaica.

Kingston, Jamaica, 1 augusti 2024 – Över 30 länder kräver nu ett stopp för starten av gruvdrift på havsbotten. Fem nya tillkännagivanden till stöd för en försiktighetspaus, eller ett moratorium för djuphavsgruvdrift kom vid förhandlingarna med Internationella havsbottenmyndigheten ISA på Jamaica.

Tuvalu, som tidigare sponsrat prospektering av djuphavsgruvdrift, anslöt sig till Österrike, Honduras, Guatemala och Malta för att tillkännage nya positioner, vilket innebär att 32 länder från Stilla havet, Europa, Karibien och Latinamerika nu är emot gruvdrift i djuphaven.

Fler regeringar än någonsin har deltagit i dessa globala förhandlingar i år, ett tecken på ökat intresse från politiskt håll, inte minst på grund av att frågan fått större uppmärksamhet från allmänheten i takt med att allt högre röster från både miljöorganisationer och forskare lyfts för att stoppa den potentiellt förödande industrin för haven.

32 länder, däribland Sverige, säger nej eller försiktighetspaus till djuphavsgruvdrift.


The Metals Company är det bolag som just nu hotar att skicka in en ansökan om att snart starta kommersiell gruvdrift i Stilla havet, men fick hård kritik av Palaus president i ett tal han höll tillsammans med sina två barn på plats i Kingston:
”Låt oss inte lämna Jamaica efter att ha gett gruvindustrin en licens att kolonisera mänsklighetens gemensamma arv och förstöra vår största allierade i vår kamp mot klimatförändringarna – vårt hav, sade president Surangel Whipps Jr från Palau.

Den växande vågen av stöd för att skydda djuphavet från den begynnande industrin översattes för första gången till en formell diskussion om en allmän policy för att skydda den marina miljön. Detta skulle kunna leda vägen till att förverkliga en formell paus eller ett moratorium för djuphavsgruvdrift.

Monise Laafai, parlamentsledamot för Tuvalu, som tillkännagav stöd för en försiktighetspaus på tisdagen, sa: ”Skydd av ett heligt hav är inte ett tekniskt mandat utan snarare ett moraliskt ansvar för oss. Liknande världsbilder delas av andra urfolk; havet är inte bara en resurs utan en grund för liv, kultur och näring som underbygger och förbinder vårt förhållande. Den potentiella miljöförstöringen som orsakas av djuphavsgruvdrift kan allvarligt påverka vår matförsörjning , störa våra traditionella metoder och undergräva vårt kulturarv.”

Förra veckan publicerades en banbrytande forskningsstudie som avslöjade att de polymetalliska nodulerna som gruvbolag vill utvinna från havsbottnen i Stilla havet kan producera syre för livet i djuphaven, ytterligare en påminnelse om hur lite vi vet om djuphavet. Flera länder, inklusive Panama, Costa Rica och Belgien, har hänvisat till just denna studie vid ISA för att understryka behovet av försiktighet, medan företaget som ironiskt nog delfinansierade studien, The Metals Company bestred dess resultat.”Aldrig tidigare har omvärlden varit så engagerade i den förstörelse som djuphavsgruvindustrin kan orsaka livet i havet, och aldrig tidigare har det funnits så stor medvetenhet om djuphavets fascinerande komplexitet, mångfald och mystik. Djuphavet behöver skydd mot gruvmaskiner, och den goda nyheten är att allt fler länder nu är överens om att ett moratorium måste införas. Momentum har aldrig varit starkare för att skydda haven mot djuphavsgruvdrift”, säger Louisa Casson, Greenpeace talesperson som deltar i mötet.

Sverige är medlem i Internationella havsbottenmyndigheten och ställde sig 2023 bakom en försiktighetspaus, det vill säga ett stopp för tillståndsgivning för utvinning av mineraler ur djuphavet under den tid som regelverket för sådan utvinning tas fram.

Greenpeace har tillsammans med andra svenska miljöorganisationer uppmanat Sveriges regering att delta på mötet och aktivt driva på för en försiktighetspaus för gruvdrift på havsbottnen innan det är för sent.

Sverige deltar dock inte på plats i Kingston i år, men utrikesminister Tobias Billström hälsar att Sverige “via ombud ska kunna delta i viktiga beslut vid mötet för skydd av den marina miljön”.

Mötet ska avslutas fredagen den 2 augusti då delegaterna kommer att rösta fram nästa generalsekreterare.

Foton från Jamaica finns HÄR