Internationella havsbottenmyndighetens (ISA) möte i Jamaica avslutades utan att ha kommit närmare att godkänna någon gruvdrift på havsbottnen, och med fler länder än någonsin som kräver ett stopp för gruvdrift på havsbottnen. Dessutom valdes en brasiliansk havsforskare som ny generalsekreterare för myndigheten, efter att den tidigare bland annat anklagats för att vara för “industrivänlig”.



Här är de fyra viktigaste händelserna från Jamaica
:

1. ISAs rådsmöte misslyckades än en gång med att enas om en gruvkod – ett regelverk för gruvdrift på havsbottnen – ett hårt slag mot gruvföretagen.

Gruvbolagen är otåliga på att komma igång med att exploatera havsbottnen i Stilla havet. Detta har lett till desperata försök att få regler på plats så att de har en motivering för att starta igång. Men eftersom flera regeringar har stått emot detta kommersiella tryck, hotar det mest aggressiva gruvbolaget The Metals Company ändå, genom den så kallade ”tvåårsregeln” – ett juridiskt kryphål, att lämna in en ansökan för gruvdrift efter att ISA-mötet avslutats. Detta trots avsaknad av några som helst regler och förordningar. Detta skulle vara mycket kontroversiellt, eftersom regeringarna i rådet vid flera tillfällen har enats om att djuphavsgruvdrift inte bör starta utan ett regelverk på plats.

Mötet slutade utan en överenskommelse om en gruvkod, med flera länder som tog upp bristen på vetenskapligt stöd för adekvata regler. Det finns alltså flera olösta frågor, antingen saknas tillräcklig information eller så råder politisk oenighet bland medlemsländerna, så det är mycket osannolikt att en gruvkod kommer att kommas överens i närtid.

2. Upptäckten av ”mörkt syre” i djuphaven

Den banbrytande upptäckten att de knölar, noduler, som företagen vill bryta på havsbotten verkar skapa syre i total frånvaro av solljus har skakat forskarvärlden och förhandlingarna. Fenomenet ”mörkt syre” skapade rubriker över hela världen och togs upp av flera regeringar som ytterligare en anledning till försiktighet.

Det blev än mer intressant när The Metals Company (som ironiskt nog delfinansierade forskningsexpeditionen som gjorde upptäckten, men som nu är minst sagt orolig över vad resultaten betyder för deras möjlighet till gruvdrift) tog det tveksamma beslutet att ta fajten med forskarna och den prestigefyllda tidskriften Nature.

3. Havsforskare blir ny generalsekreterare för havsbottenmyndigheten

ISA valde i slutet av mötet en ny generalsekreterare för de kommande fyra åren. Vinnaren blev Leticia Carvalho, en brasiliansk oceanograf och diplomat.

Det är svårt att säga exakt vilken betydelse det kommer att få, men det står klart att Leticia Carvalho har lovat att göra myndighetens arbete mer transparent och ansvarstagande, vilket är avgörande betydelse för framtiden för livet på havsbottnen. Vi hoppas att hon, inte minst med sin bakgrund som havsforskare, i större utsträckning än sin föregångare, kommer att sätta havets hälsa i centrum för havsbottenmyndighetens arbete.

Vi hoppas att få se den nya generalsekreteraren styra havsbottenmyndighetens arbete till att tjäna havens och allmänhetens intresse, och inte enbart gruvindustrins.

Tyskland, Costa Rica, Nederländerna, Irland, Chile och andra har under mötet tagit upp kritik mot den tidigare generalsekreteraren Michael Lodges ekonomiska misskötsel och hans brist på öppenhet och ansvarstagande. ​​

4. Allmän policy kan bli vägen mot ett moratorium


För första gången diskuterades möjligheten för en allmän policy för skydd av den marina miljön (vilket kan vara ett verktyg för att införa ett moratorium).

Flera regeringar tog upp behovet av havsskydd men i slutändan fattades inget beslut, eftersom en grupp stater, inklusive Kina, Italien, Saudiarabien, Kuwait, Uganda och Ghana, vägrade att engagera sig i någon formell utveckling av en allmän policy i år. Det är trots stöd från ett stort antal regeringar, inklusive Chile, Palau, Vanuatu, Samoa, Schweiz, Brasilien och Grekland.

Louisa Casson, talesperson Greenpeace kommenterade:
”Regeringar hade en första diskussion om att förhandla fram en allmän policy för att skydda djuphavet, där fler regeringar än någonsin tog upp vikten av att skydda haven. Det var livlig debatt om flera olösta frågor, men med hotet från ett gruvföretag, som ansöker om att påbörja gruvdrift på havsbottnen, är det tydligt att regeringarna vid ISA måste agera snabbt för att gå från ord till handling.

“Allmänhetens engagemang och det politiska stödet för att stoppa djuphavsgruvdrift från att skada haven har aldrig varit starkare, och vi behöver se fler regeringar gå samman för att sätta skydd i hjärtat av havsförvaltningen.”