Första AP-fonden meddelade idag att de drar sig ur bolag med fossil verksamhet på grund av de finansiella riskerna med kol, olja och gas. De är först ut av de statliga AP-fonderna, som förvaltar våra pensionsmedel, att lämna  fossil verksamhet.

Manifestation för att få AP-fonderna att #flyttapengarna 2018 Foto Jana Eriksson

– Fantastiska nyheter, och ett mycket välkommet och viktigt besked från Första AP-fonden. Vi har länge krävt att statliga investeringar ska gynna framtida samhället, istället för att motarbeta det. Att göra sig av med ekologiskt och ekonomiskt riskabla innehav visar på en insikt och ett ansvarstagande gentemot människor, samhälle och miljö, säger Rolf Lindahl, talesperson för energi- och klimatfrågor på Greenpeace Sverige.

Enligt uppgifter till Greenpeace innebär beskedet att Första AP-fonden säljer 130 bolag verksamma inom fossilbranschen till ett värde av cirka 4,5 miljarder kronor.

– Att Första AP-fonden väljer att lämna fossilbranschen är en viktig signal till övriga AP-fonder, investerare och kapitalförvaltare. Det är dags att lämna den fossila eran och investera våra pensionspengar i långsiktig hållbara företag och branscher som har framtiden för sig, säger Rolf Lindahl

Greenpeace har under flera år drivit en kampanj för att få AP-fonderna att lämna fossilbolag och kunde så sent som i höstas avslöja att AP-fonderna trots nya regler med större fokus på hållbarhet fortfarande investerade i många av världens största kol- olje, och gasbolag. 

Kontakt

Rolf Lindahl
Talesperson för energi- och klimatfrågor, Greenpeace i Sverige
[email protected]
070 397 58 70