Igår avslutades den tredje delen av förhandlingarna om ett nytt, globalt plastavtal i Nairobi, Kenya. Greenpeace är besvikna och anser att förhandlingarna spårade ur på grund av fossilindustrins inblanding.

Graham Forbes från Greenpeace USA, chef för Greenpeaces delegation på förhandlingarna om det globala plastavtalet och ansvarig för Greenpeace globala plastkampanj, kommenterar:

– Plast påverkar varenda en av den här sköra planetenss 8,1 miljarder invånare, men världens ledare har valt att se fossilbolagen och plastindustrin som de enda intressenterna värda att lyssna på.

– Det globala plastavtalet måste minska produktionen av plast med åtminstone 75 procent till 2040. Vi kan inte skydda klimatet, den biologiska mångfalden eller den globala folkhälsan om vi inte minskar plastproduktionen. Det är odiskutabelt, men mer än halvvägs genom förhandlingarna går vi mot en katastrof. Regeringar tillåter fossila intressen att driva förhandlingarna mot något som tveklöst kommer att göra plastproblemet och klimatkrisen värre.

– Vi måste hitta en väg framåt utan att olje- och gasföretag dikterar villkoren. Vi har ett år på oss att vända detta och säkerställa att det globala plastavtalet blir en kollektiv framgång istället för ett steg närmare en mörk och farlig framtid. Det här misslyckandet behöver bli ett uppvaknande för regeringarna som i dessa förhandlingar representerar miljarder människor på den här planeten som alla påverkas av plastföroreningar. När förhandlingarna fortsätter i april 2024 måste våra ledare vara redo att visa det mod och ledarskap som vi ännu inte har sett spår av.

Dykare från Greenpeace i stilla havet med en upphittad coca-colaflaska och en skylt med texten: Coca-Cola Is This Yours?
BreakFreeFromPlastic: Skriv under för att lösa plastkrisen!

Nu har vi möjlighet att stoppa plastkrisen som förorenar våra hav och vår natur. Gör din röst hörd med oss – det är dags att #BreakFreeFromPlastic !

Engagera dig

Kontakt

Angelica Carballo Pago, Global Plastics Campaign Media Lead, Greenpeace USA: [email protected] , +63 917 1124492 (also in Nairobi, Kenya)

Greenpeace International Press Desk: [email protected], +31 (0)20 718 2470 (available 24 hours)