– snart kommer Rainbow Warrior III till Sverige

Danish activist Ida Marie in the water with hand banner reading ”Fossils our our future”. Fossils or our future? Activists in an spectacular attempt to reach an oil rig in the middle of the ocean. They demand an immediate ban on all further oil and gas exploration in Denmark

Fyra aktivister från Greenpeace har simmat från fartyget Rainbow Warrior III, över ett danskt oljefält i Nordsjön och tagit sig upp på oljeplattformen Dan Bravo. Det är en fredlig protest med kravet att Danmark omedelbart stoppar all ny olje- och gasexploatering.

–   Vi har simmat hit för att göra det klart för våra politiska ledare att de måste vara modiga nog att förbjuda sökandet efter ny olja och fossilgas i Danmark. Gör de inte det kommer Danmark aldrig bli den klimatledare som våra politiker hävdar att vi är, säger Ida Marie, 21-årig student från Köpenhamn som är en av de fyra aktivisterna på oljeplattformen.

Precis som Sverige, ses Danmark ofta som ett föregångsland i klimatfrågan, men den danska regeringen stödjer fortfarande landets olje- och gasindustri och har godkänt fossilproduktion som fortsätter efter 2050, då Danmark enligt beslut senast ska vara ha nettonollutsläpp. Oljebolag har lämnat in ansökningar för att få leta och extrahera olja på danska oljefält, under den så kallade “åttonde licensrundan” och beslutet ligger nu på den danska regeringens bord.

– Danska såväl som svenska politiker ska nu avgöra framtiden för oljan i Nordsjön. Om de väljer att gå på oljebolagens linje och tillåta en oljeexpansion kommer vi inte kunna leva upp till Parisavtalet, säger Markus Mattisson som är kommunikatör för Greenpeace i Sverige, ombord på Rainbow Warrior III. 

Oljeplattformen Dan Bravo ligger på den plats där Danmark först började extrahera olja 1972. Den danska delen av Nordsjön har idag 55 oljeriggar. Den olja de pumpar upp gör Danmark till den största oljeproducenten inom EU.

– Vetenskapen är glasklar, de ekonomiska kalkylerna tydliga, klimatmål och klimatlagar finns på plats och det finns en stark opinion. Oljan är ett hot mot vår välfärd och vår ekonomi. Danmarks regering måste välja framtiden före oljan och Sveriges regering måste välja Paris före Preem, säger svenska Markus Mattisson, ombord på Rainbow Warrior. 

Markus Mattisson är ombord Rainbow Warrior III och rapporterar live från simningen till oljeriggen. Fotograf: Andrew McConell / Greenpeace

Rainbow Warrior III kommer sedan styra mot svenska vatten och anländer till Marstrand sent på kvällen den 1:a september och stannar tills den 2:a för att ta ombord ytterligare svensk besättning. Därefter fortsätter skeppet till Lysekil för att delta i en Flottilla som arrangeras av Greenpeace, Stoppa Preemraff och Skiftet den 5 september. 

Övrigt

Simningen till oljeriggen livestreamas på Facebook här.
Foto och video uppladdas kontinuerligt här 
Mer information om Flotillan finns här
Rainbow Warrior III är en 200 ft segelbåt som främst drivs med segel och elektricitet. Du kan läsa mer om Greenpeace olika skepp här.