Cannes, Frankrike — Den svenska greenpeaceaktivisten och tidigare reklambyråchefen och Cannes Lions-prisvinnaren Gustav Martner, avbröt i kväll prisceremonin vid den världsberömda reklamgalan med en vädjan till världens reklam- och annonsbyråer att sluta arbeta för fossilindustrin och ta avstånd från greenwashing. Greenpeace är en av över 35 organisationer som arbetar med ett medborgarinitiativ inom EU som kräver ett fossilreklamförbud inom unionen likt det som redan finns för tobak och cigaretter. 

A Greenpeace France activist and former winner and jury at the Cannes Lions awards – the famous advertising festival – interrupted the opening ceremony in Cannes to give back an award he won for an airline company advert.

Under kvällens inledande prisceremoni på Cannes Lions, en reklamtävling som samlar omkring 15 000 personer varje år, tog sig Gustav Martner, som tidigare själv vunnit flera priser i tävlingen som reklamskapare för bland annat biltillverkare och flygbolag, upp på scenen. På scenen lämnade Martner tillbaka ett av priserna han tidigare vunnit i tävlingen samtidigt som han argumenterade för ett fossilreklamförbud och vecklade sedan ut en banderoll med texten “No awards on a dead planet, Ban Fossil Ads”.

– Som tidigare chef på en reklambyrå vet jag vilken enorm kraft och makt som reklam och sponsoravtal har för att forma människors tankar eller distrahera dem från sanningen kring viktiga samhällsfrågor. Jag använde själv under många år reklamens kraft och min egen kreativitet för att sälja produkter och tjänster som förstör planeten och människors hälsa. Reklambranschen har allt för länge sluppit undan att ta ansvar för sin delaktighet i att skapa den klimatkris vi befinner oss i, säger Gustav Martner, aktivist och ansvarig för marknadsrättsfrågor på Greenpeace. 

– Cannes Lions påstår att de stödjer FN:s hållbarhetsmål, samtidigt belönar de reklamen som greenwashar fossilindustrierna som förstör vår planet. Det är dags för reklambranschen globalt att bli en del av lösningen och vägra göra reklam för fossilindustrin, säger Gustav Martner.

Sedan Parisavtalet skrevs under har över 300 priser delats ut i Cannes till reklam vars syfte varit att öka flygandet, greenwasha oljebolag och får fler att vilja köpa tunga bilar med förbränningsmotorer. PR- och reklambyråer som Accenture, Publicis, WPP and Edelman, som deltar under galan i år har nyligen kommit med löften om hållbarhet och att nå “klimatneutralitet” (netto-nollutsläpp). Samtliga av dessa bolag har dock fortsatt att arbeta för fossilindustrin och hjälper till att förbättra deras image och lyfta fram de påstådda miljöfördelarna med fossila bränslen. Reklambranschen fortsätter att skapa reklam och sponsorsamarbeten som fördröjer och blockerar den snabba omställning bort från fossila bränslen som Parisavtalet och klimatkrisen kräver.

– Precis som tobaksbolagen gör fossilindustrin vinster på mänskligt lidande. De kan med sin ekonomiska makt, via reklam och sponsoravtal, köpa sig unika möjligheter att påverka människors medvetande för att fortsätta hålla oss fast i ett fossilberoende. Trots de krig och konflikter fossilutvinningen skapar och de ödesdigra konsekvenserna för miljö och klimat väljer reklambyråer att fortsätta samarbetet med dessa miljöförstörare. Reklambranschen är idag nedsmutsad av brott mot människor, miljö och klimat, men det kan förändras genom ett förbud mot fossilreklam och fossilindustrins möjligheter att ingå sponsoravtal, säger Gustav Martner.

I år lyfte FN:s klimatpanel, IPCC, för första gången fram den roll som PR- och reklambranschen har i att driva på klimatkrisen. Detta samtidigt som hundratals klimatforskare skrev under ett brev som uppmanar PR- och reklambranschen att sluta arbeta för fossilindustrin och sluta sprida desinformation om klimatet.    

Fler bilder finns tillgängligt för media HÄR

Kontakt:
Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig, 070-2716437
Gustav Martner, reklam- och marknadsrätt, Greenpeace, 076-834 60 50
Sol Gosetti, Media Coordinator Fossil Free Revolution, Greenpeace Netherlands: +44 (0) 7807352020, WhatsApp +44 (0) 7380845754