Greenpeace flaggskepp Rainbow Warrior kommer till den flytande klimatmanifestationen “Segla för Klimatet” imorgon lördag den 5:e september. Väderprognoser med hårt väder inför helgen medger dock inte säker segling för samtliga båtar till Brofjorden och Preemraff från Lysekil som planerat. Klimatmanifestationen genomförs istället i Lysekil, Gullmarsfjorden och online. Det är första gången sedan 2011 som Rainbow Warrior befinner sig i Sverige. Vistelsen är en del i en internationell kampanj för att göra Nordsjön till en plats för 100% förnybar energi, gröna jobb och fasa ut regionens klimatskadliga och riskabla oljeproduktion. Skeppet kommer senast från en aktion på en dansk oljeplattform.

Rainbow Warrior på färd mot Turkiet för att belysa solenergi som en viktig energikälla. © Caner Ozkan

“Segla för Klimatet” är en fredlig, familjevänlig coronasäker tillställning där omkring 40 segelbåtar deltar tillsammans för en framtid där människor, natur och klimat premieras före fossilindustrins kortsiktiga intressen. Greenpeace, Skiftet och Nätverket Stoppa Preemraff har hjälpt till att organisera manifestationen som är en del av klimatrörelsens “Aktionsveckor”, som innefattat en lång rad protester runt om i hela landet mot Preems planer på att expandera sitt oljeraffinaderi. 

Bland deltagarna och skepparna finns allt från forskare, artister och lokalbor från Lysekil. Rainbow Warrior kommer tillsammans med de större segelbåtarna att segla i Gullmarsfjorden vid kl 14. Många av båtarna kommer på grund av vädret att bryggsegla och på olika sätt delta i manifestationen digitalt. Delar av ”Segla för Klimatet” kommer att livestreamas i sociala medier och en digital manifestation sker parallellt under hashtaggarna #seglaförklimatet och #stoppapreemraff.

Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige, som kommer att hålla tal under den flytande manifestationen: 
Eftersom det i år har varit svårt för engagerade människor att samlas och kräva politisk handling i den allt mer akuta klimatkrisen är vi glada att kunna vara en del av denna corona-säkra och viktiga klimatmanifestation. Preems planer på att expandera sitt oljeraffinaderi i Lysekil skulle öka Sveriges utsläpp med en miljon ton per år. Att godkänna en expansionsplan av en fossilverksamhet med enorma ökade utsläpp som följd vore absolut inte i linje med Parisavtalet. Regeringens val handlar om att antingen slå in på en väg mot en stabil och hållbar välfärd för alla, eller att gynna ett oljebolags kortsiktiga vinstintresse. Stefan Löfven måste välja mellan Paris eller Preem.

Björn Bertoft som sedan 2018 arbetat med att inspirera seglare att leva mer hållbart, helt komma bort från användning av fossila bränslen och minimera användning av plast är en av de som planerar att Segla för Klimatet på lördag. Björn som deltar med sin miljöanpassade och eldrivna segelbåt Smaragd förklarar varför han valt att engagera sig:
Vi vill visa att eldrift ombord fungerar och testar elmotorer som med utfälld propeller laddar sina egna batterier när vi seglar. Vi har inte tankat en droppe fossilt bränsle på tre år. Att vara med på den här seglingsdagen är för mig lika självklart som att vi alla måste ändra vår livsstil och fasa ut beroendet av fossila bränslen. Man behöver inte vara professor, forskare eller en Greta för att förstå att bygget av ett nytt fossilt megaraffinaderi år 2020 är en dålig idé och omoraliskt mot kommande generationer.

Artisten och författaren Stefan Sundström som tillsammans med Henrik Wallgren m.fl. planerar att bjuda på konsert från segelbåten MS Flykt säger om sin medverkan:
– Istället för att passivt sitta hemma och åse hur regeringar världen över högaktningsfullt skiter i sina egna utfästelser om att hålla sig inom Parisavtalets ramar, så mönstrar jag nu på för att försöka hjälpa den svenska regeringen att hålla sig till nämnda avtal. Vi måste hjälpa dem! Det är vi, du och jag, som har ansvaret för att det här inte ska gå åt helvete. Med hjälp av sol, vind och vatten ska vi nog klara det.

Möjlighet för media att ta sig ut till båtarna i Gullmarsfjorden
Greenpeace kommer att ha möjlighet att hjälpa media ut till de seglande i Gullmarsfjorden från Hamnen i Lysekil där även talespersoner kommer att finnas på plats. På grund av extra försiktighet för att hindra smittspridning kan vi dock inte garantera att kunna tillgodose alla eventuella önskemål om att ta sig ut till båtarna men kommer göra vårt yttersta. 

Mer info:

Segla för Klimatet på Facebook

Mer om Rainbow Warrior här. (på engelska)