Regeringen har tillsatt en ny skogsutredning i syfte att “utveckla en framtida ändamålsenlig skogspolitik som främjar ett långsiktigt hållbart svenskt skogsbruk och en växande bioekonomi”. Greenpeace menar att regeringen återigen springer skogsindustrins ärenden, utan hänsyn till globala överenskommelser eller samernas rättigheter. Slaget om skogen trappas nu upp ytterligare.
Utredningen presenterades på en pressträff med miljöminister Romina Pourmokhtari (L), landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och EU-minister Jessika Roswall (M). Kullgren argumenterar även för utredningen i en debattartikel i Dagens industri.
– Ingenstans lyfter regeringen betydelsen av att skydda 30 procent av värdefull natur till 2030, som Sverige skrivit under globala överenskommelser om. Ingenstans lyfts samernas rättigheter. Istället fortsätter regeringen att springa skogsindustrins ärenden med skygglappar på. Det här är ett slag i magen för alla som älskar naturen, oroar sig för klimatet och förlusten av biologisk mångfald. Det är inte minst ännu ett nytt ignorerande av samernas rättigheter och det hela presenteras dagen efter samernas nationaldag, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.
– Sverige håller på att skapa ett korrupt skogssystem utan insyn. Efter att först ha stoppat alla nyckelbiotopsinventeringar som visar vilka skogar som är extra viktiga att bevara, tar regeringen nu ytterligare steg mot att skogen ska kunna avverkas utan hänsyn till naturens gränser. Regeringen vill att färre avverkningsanmälningar ska göras, att möjligheten att överklaga ärenden ska minska och att EU ska hålla sig borta. Dessutom har Naturvårdsverket tvingats varsla personal efter regeringens nedskärningar i miljöbudgeten. Det här är riktigt allvarligt, säger Erika Bjureby.
– Vill vi ha en chans att stärka den biologiska mångfalden och minska utsläppen måste vi skydda jordens lungor. Det är vetenskapen tydlig med, inte minst FN säger hur viktigt det är att skydda skogen och våra ekosystem. Trots det är regeringen desperat i sina försök att grönmåla skogsbruket, exempelvis genom att argumentera för att det behövs mer inhemsk bioenergi. Det här är en falsk förhoppning. Alla utsläpp bidrar till den globala uppvärmningen, oavsett om de kommer från skogsprodukter eller fossila bränslen, säger Erika Bjureby.
– Vad Sverige behöver är det direkt motsatta till vad den här utredningen ska titta på. Myndigheterna behöver granska avverkningarna bättre och få starkare mandat att skydda hotade arter. Det behövs även mer stöd för skydd av värdefull natur, särskilt för privata skogsägare som inte vill att deras skog ska bli till kalhyggen, säger Erika Bjureby.
– Jag ser det som att slaget om skogen nu trappas upp. När regeringen aktivt arbetar för att fler naturbrott ska kunna ske i våra skogar, måste vi göra allt vi kan för att protestera. Och det kommer vi också att göra, oavsett om det innebär att kedja oss fast i värdefulla gammelskogar, skriva rapporter och remissvar, eller upplysa allmänheten om hur korrupt systemet är. Vi kommer inte att ge oss, säger Erika Bjureby.
Kontakt
Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
[email protected]
0791421453