Bild på stopphänder som dyker fram ur granbuskage. Texten lyder: Greenpeace och skogsupproret presenterar Skogsvärn

I förra veckan gick Skogsstyrelsens mest erfarna ekolog ut i Sveriges största morgontidning med budskapet att “Kalhyggesbruket har orsakat den största miljöförstöringen i Sverige någonsin”. Trots de återkommande larmen från myndigheter, urfolk, forskare, aktivister och lokalbor är regeringen och skogsindustrin fortfarande upptagna med att fabricera myten om det ‘svenska hållbara skogsbruket’ istället för att förändra det. 

Men medan de klamrar sig fast vid ett föråldrat system ser allt fler människor igenom de dyra och välregisserade lobby-lögnerna. Hur kan vi själva gå från ord till handling och skapa förändring? Vår demokrati är baserad på att all makt utgår från folket och när våra folkvalda abdikerar från ansvar är det hög tid att vi frigör vår egen potential att värna den sista skogen! 

Därför har Greenpeace nu krokat arm med gräsrotsrörelsen Skogsupproret. Under en föreläsningsturné med åtta stopp i Sápmi / Norrland har vi träffat lokalbor för att diskutera:
– Effekterna av den rådande svenska skogsbruksmodellen.
– Hur ett verkligt hållbart skogsbruk gynnar levande skogar och lokalsamhällen.
– Hur organisering och fredlig civil olydnad, tillsammans med andra demokratiska metoder, kan ta oss närmare den visionen.  

Til såväl turné som efterföljande träningshelger, bjuder vi in alla som älskar skogen. Alla som fått nog av skogsmissbruket. Alla som vill medskapa förändringen till ett hållbart skogsbruk. Alla som tycker att liv, mänskliga rättigheter, långsiktiga arbetstillfällen och friska ekosystem är viktigare än kortsiktig vinst för ett fåtal. Vi riktar särskilt en inbjudan till de som tycker att en systemomställning av skogsbruket känns utmanande och svårt. Kom och prata med oss och dela dina perspektiv!

Vi har nu precis genomfört vår föreläsningsturné, i 8 städer i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Nu har du möjligheten att medverka vid våra träningshelger i Ubjeme / Umeå eller i Jåhkåmåhkke / Jokkmokk!

För mer information och anmälan, gå till anmälningsformuläret.

Om du deltar i en träningshelg är vårt mål att du efteråt ska känna dig trygg och stärkt i vad civil olydnad innebär och hur det kan organiseras för att bedrivas på ett så tryggt och säkert sätt som möjligt. Vi vill dela med oss av de lärdomar och verktyg vi har samlat under åren, så att även du på eget initiativ kan använda din rättighet att utföra civil olydnad för att värna de sista skogarna.

Sprid gärna ordet om träningshelgerna via facebook eventen till vänner, familj och bekanta!

6-7/5 Ubmeje / Umeå

27-28/5 Jåhkåmåhkke / Jokkmokk

Under dessa dagar djupdyker vi i fredlig civil olydnad som metod, hur vi kan organisera oss för att värna skogen samt testar på praktiska moment där vi lär oss tillsammans.

Varmt välkommen att ta del av SKOGSVÄRN – Värna den sista skogen!

Har du inte möjlighet att delta, men vill vara med och stötta vårt arbete för klimatet och våra sista naturskogar? Bli givare hos Greenpeace – tillsammans står vi upp för vår planet 💚

'Thank You' from the Crew of the Esperanza. © Will Rose
Stöd oss

Vill du vara med och skapa en bättre värld för nuvarande och kommande generationer? Bli månadsgivare idag.

Engagera dig