Lögnen om den svenska skogen börjar allt mer likna kejsarens kläder. Alla vet redan hur illa det är, vi har alla fakta på bordet, men ingen säger något. Ingen vill kliva fram och säga hur illa det egentligen är. 

Greenpeace i Aftonbladet, 27/11-22

View of clear cut in the Swedish part of the Great Northern Forest.

I åratal har vi på Greenpeace, tillsammans med en rad andra organisationer påtalat det uppenbara – läget är akut. Men skogsindustrin fortsätter, ivrigt påhejade av politiker från höger till vänster, att reproducera bilden av att svensk skog mår toppen. Skogen säljs in som en oändlig resurs – vi kan bara glatt skövla på för det här är grön energi som växer tillbaka lika snabbt!  

Vi hör svenska politiker förfasa sig över hur Amazonas skövlas, hur vi utarmar “jordens lungor”, hur mångfalden raseras och ursprungsbefolkningen körs över. Det fördöms och det rasas, samtidigt som inte ett enda ord nämns om att vi gör exakt samma sak i Sverige. På riktigt, hur länge ska den här lögnen fortgå? 

Nyligen kom en ny kartläggning från Umeå Universitet som visade samma sak – den svenska skogen mår riktigt riktigt dåligt. Svenska naturskogarna skövlas just nu 5-10 gånger så snabbt som regnskogen i Amazonas. Ja, du läste rätt. Det är siffror som får en att tappa andan. 

De senaste 30 åren har en fjärdedel av Sveriges sista naturskogar försvunnit, kalhuggning är fortfarande den vanligaste metoden och skövlingen  fortsätter i rasande takt. I den här takten har vi inga naturskogar kvar om 50 år. Inga. Vi pratar om naturliga ekosystem som kommer att gå helt förlorade.

Exakt hur kan våra politiker inte förstå allvaret i det här? Vad ska det krävas för att ni ska reagera? Att kritisera Bolsonaro eller Putin samtidigt som vi är ännu värre, det är ett brutalt hyckleri.

Tidningen Science skrev nyligen en artikel  där forskare varnar för hur Sverige under lång tid utgjort ett direkt hot mot EUs arbete för att rädda skadades ekosystem och biologiska mångfald. 

I januari 2023 tar Sverige över ordförandeklubban i EU. Sverige har ett tydligt mönster av att utnyttja kryphål och agera bromskloss i klimatförhandlingarna. Nu finns en tydlig oro för att vi ska försena eller försvaga EUs arbete för att skydda skogar och biologisk mångfald.  

Sveriges nya regering följer den föregående regeringens linje – att inte prioritera skydd av skog och biologisk mångfald. I både Tidöavtalet och senaste budgeten lyser det med sin frånvaro. Inför valet valde istället Moderaterna att skicka ut ett brev till alla svenska skogsägare, där de lovade att driva på för fortsatt skövling, mer skog ska huggas ner! 

Verkligen, hur ska det gå till? Vi ska alltså fortsätta skövla våra sista skogar för att få fler engångsprodukter och bioenergi? Exakt var ska ni hitta mer skog? 

En SIFO-undersökning som Greenpeace nyligen tagit fram visar att sju av tio svenskar vill skydda de svenska naturskogarna. Ändå lyssnar politikerna varke på väljarna, på forskarna eller på oss inom miljörörelsen. Snabba cash är viktigare än en hållbar framtid. Viktigare än urfolksrättigheter, viktigare än vårt ekosystem, viktigare än allt. Vi ser ingen annan förklaring. 

Dagens storskaliga industri visar inte heller någon respekt för skogsägarna, idag har de sämst betalt i hela Europa när virket säljs ut till underpriser. Så nej, det här är inte i skogsägarnas intresse. Snarare riskerar det att pressa priserna ytterligare och bara gynna industrin. Det skogsägarna behöver är stärkt inflytande och lönsamhet, för att kunna ställa krav på skogsindustrin och få förutsättningar ett hållbart skogsbruk. 

Skogen är en del av den svenska själen, av vårt folkhem. Greenpeace driver inte något totalstopp av skogsbruk – självklart behövs det. Men skogsbruk måste göras med mycket större hållbarhetstänk än det görs idag. Det finns absolut effektiva metoder för att både ha en levande skogsindustri, för att stötta skogsägarna, för att visa tillbörlig respekt för rennäring och bevara våra ekosystem. 

När Sverige kliver in som ordförande i EU borde vi kunna känna stolthet, inte skam.  Greenpeace kräver ansvarstagande för den miljöförstöring som fortsätter i vår regerings namn. Vi vill se en tydlig plan för hur regeringen ska säkerställa att våra sista naturskogar får stå kvar, för hur de tänker säkerställa ett hållbart skogsbruk, för att kunna gå in som ordförande i EU med huvudet högt, med respekt för internationella åtaganden.

Annalena Louaus, Kampanjledare Greenpeace