Biologisk mångfald en förutsättning för allt liv
Biologisk mångfald är variationen som finns mellan olika arter och livsmiljöer på jorden. Ju mer biologisk mångfald, desto fler olika arter och komplexa ekologiska samspel. En rik biologisk mångfald är avgörande för livet på vår planet.


Vad är hoten mot biologisk mångfald?
Greenpeace arbetar för att skydda miljön och bevara biologisk mångfald. Enligt Greenpeace är de viktigaste hoten mot biologisk mångfald följande:
Klimatförändringar: Klimatförändringarna är det största hotet mot biologisk mångfald. Många arter påverkas negativt av förändrade temperatur- och nederbördsmönster, och kan inte anpassa sig till den nya miljön.
Habitatförstörelse: Många arter har förlorat sina levnadsområden på grund av mänsklig aktivitet, till exempel genom skövling av skogar, industriellt jordbruk och byggnation av städer och infrastruktur.
Överutnyttjande: Många arter är hotade på grund av överutnyttjande, till exempel genom storskalig jakt, industriellt fiske och jordbruk och köttproduktion.
Övergödning: Övergödning av vattendrag och hav skadar eller dödar växter och djur.
Kemikalier: Många kemikalier som används i industrin, jordbruket och i vardagen kan skada växter och djur.
Vad vi gör
Greenpeace arbetar för att skydda miljön och bevara biologisk mångfald genom att:
Påverka politiska beslut som kan påverka biologisk mångfald, till exempel genom att lobbyarbete och genom att delta i olika förhandlingar och konferenser.
Upplysa allmänheten om vikten av att bevara biologisk mångfald och om de hot som den står inför.
Uppmärksamma frågor som rör biologisk mångfald, till exempel genom demonstrationer, märkning av produkter och sociala medierkampanjer.
Samarbeta med andra organisationer och företag för att öka sin påverkan och för att åstadkomma förändringar.
Utföra och stödja forskning som handlar om biologisk mångfald och om de hot som den står inför.
Bistå lokalsamhällen som vill skydda sin biologiska mångfald, till exempel genom att ge rådgivning och stöd för att etablera naturreservat.

Vad kan du göra
Fyra saker du kan göra för den biologiska mångfalden:
1. Ät mindre kött och mjölk
Du kan göra en stor skillnad för både den biologiska mångfalden och klimatet genom att minska på kött och mjölk och äta mer växter. Om alla i världen följde rekommendationerna för en hälsosam och hållbar kost, som kallas Planetary Health Diet, skulle vi kunna frigöra så mycket som 60 procent av världens jordbruksmark och återlämna den till den vilda naturen. Det skulle göra stor skillnad för både den biologiska mångfalden och klimatet.
2. Köp ekologiskt
Ekologiskt innebär färre bekämpningsmedel i våra vattendrag, fler insekter, fåglar och vilda växter på landsbygden. Att ställa om till ett ekologiskt och regenerativt jordbruk är en viktig del av lösningen för vår hotade biologiska mångfald.
3. Skapa biologisk mångfald i trädgården
Lämna en del av trädgården vild. Strunta i att klippa gräset och låt det bli en vacker äng istället. Kompostera mer, plantera bärbuskar och vilda blommor så att det finns gott om mat för bin och fjärilar i din trädgård.
4. Lär dig mer så du kan förklara för andra varför vi behöver livskraftig natur och biologisk mångfald. Prata med dina vänner och din familj om hoten mot den biologiska mångfalden. Stöd organisationer som arbetar för att skydda den biologiska mångfalden. Skriv under namninsamlingar, delta i demonstrationer och debatter i frågan eller organisera egna. Engagera dig på sociala medier eller skriv insändare, prata med dina grannar om ni kan göra något tillsammans.
-
Stora gåvor & filantropi – partnerskap för planeten
Greenpeace är en oberoende miljöorganisation som arbetar globalt för att skydda vår planet. Vi tar inte emot pengar från stater eller företag, därför är stöd från privatpersoner och stiftelser avgörande för vårt arbete.
-
Stå upp med oss mot oljejättarna!
Vi behöver din hjälp! Stå upp med oss och swisha ditt stöd.
-
Var med när vi utser Sveriges fulaste kalhygge
I protest mot det ohållbara skogsbruket ska Greenpeace utse Sveriges fulaste kalhygge med hjälp av allmänheten.
-
Stoppa plastkrisen!
Vår blå planet drunknar i plast. Men nu har vi en historisk chans att stoppa plastkrisen vid källan. En chans att kräva ett starkt global plastavtal som stoppar katastrofen. Stötta Greenpeace arbete för världens hav – ge ett bidrag till Plastkampen idag :blue_heart:
Senaste nytt
-
Greenpeace krav inför FN:s havskonferens
FN:s havskonferens som inleds idag är det viktigaste politiska tillfället för haven sedan överenskommelsen om det globala havsavtalet 2023. Konferensen innebär en möjlighet att sätta upp höga mål för det…
-
Vi spoofar internationella mjölkdagen!
Varje år den 1 juni hyllas mjölkens roll i våra liv med den internationella mjölkdagen, en global temadag där mejeriindustrin visar upp glada kor på gröna ängar, barn med mjölkmustacher…
-
Greenpeace dubbelanmäler Arla för greenwashing
Greenpeace Sverige har lämnat in dubbla anmälningar mot Arla – en till Konsumentverket och en till Nämnden för svensk redovisningstillsyn. Vi gör detta eftersom Arla, trots att de blivit fällda…
Läs mer om detta ämne

Amazonas
Utforska andra ämnen

Klimat

Hav
