Var med när vi utser Sveriges fulaste kalhygge

Kalhyggen är inte bara fula, de hotar den biologiska mångfalden, samiska rättigheter, klimatet och vårt friluftsliv. För att protestera mot dagens ohållbara skogsbruk ska vi utse Sveriges fulaste kalhygge – och vi behöver din hjälp.

Tidslinje

29/4-5/6

Möjligheten att skicka in fotobidrag är öppen

13.06

Juryn går igenom bidragen och presenterar fem slutkandidater

13/6 – 30/6

Allmänheten röstar på sin favorit

3/7

Vinnaren – Sveriges fulaste kalhygge – presenteras

Så här kan du delta

För att vi ska kunna utse Sveriges fulaste kalhygge uppmanas du som privatperson att skicka in fotobidrag på kalhyggen nära dig. Här kan du läsa mer om hur du deltar i tävlingen och varför vi har startat den.

Svensk skog mår allt annat än bra. Det beror på att Sverige avverkar skog i rask takt med ohållbara metoder. Sedan 50-talet har 60 procent av skogen kalavverkats, som är den absolut vanligaste avverkningsmetoden. Det innebär att Sverige täcks av gigantiska kalhyggen i allt större utsträckning och att många av våra gammelskogar ersätts med planterade, monokulturella skogar. Dagens skogsbruk påverkar den biologiska mångfalden, samernas möjlighet att bedriva renskötsel, klimatet och privatpersoners tillgång till ett aktivt friluftsliv.

Skogsbruket går helt emot forskningen

FN:s klimatpanel IPCC är tydliga med att skydd av våra ekosystem är avgörande för att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål – och regeringen själv är medveten om att miljömålet Levande skogar inte är i närheten av att nås. Samtidigt är endast sex procent av produktiv skog formellt skyddad i dag. Det innebär att det är bråttom att nå de internationella överenskommelser som Sverige har skrivit under, som säger att 30 procent av värdefull natur på land och hav måste skyddas till 2030.

Trots vetenskapens tydliga budskap fortsätter regeringen att springa skogsindustrins intressen på bekostnad av allt och alla andra. Till varje pris ska dagens skogsbruk skyddas från miljölagar och internationella överenskommelser – det visar inte minst regeringens nya skogsutredning vars huvudsakliga fokus är hur uttaget av skogsråvara ska kunna öka. Med andra ord är det en utredning som ska underlätta för ännu mer naturförstörelse och ännu fler kalhyggen, när vi i själva verket behöver förbjuda kalhyggesbruket.

Till råga på allt sprider regeringen skogsindustrins grönmålning. Det påstås till exempel att dagens skogsbruk är hållbart och att ett aktivt skogsbruk (läs kalhyggesbruk) är bra för klimatet, när all forskning tyder på motsatsen.

För att protestera mot dagens skogspolitik och belysa hur skadliga kalhyggen är för den biologiska mångfalden, samiska rättigheter, klimatet och friluftslivet, startar Greenpeace nu en tävling: Sveriges fulaste kalhygge. Som namnet på tävlingen antyder är det här även ett sätt att visa hur vi gör vår vackra natur fulare genom att ödelägga den. Med handen på hjärtat, vem har någonsin sett ett vackert kalhygge?

Fota kalhyggen nära dig

Har du också tröttnat på att se fler och fler kalhyggen? Nästa gång du passerar ett kalhygge – stanna upp och ta ett foto som du skickar till oss. Sista dagen att skicka in ditt fotobidrag är 5 juni 2024.

Så avgörs tävlingen

När tiden för att skicka in fotobidrag har passerat den 5 juni, kommer en av Greenpeace utsedd jury att gå igenom samtliga bidrag och utse fem slutkandidater. Juryn består av:

Juryns val av slutkandidater offentliggörs torsdag 13 juni.

Från den 13 juni kan allmänheten rösta på sitt favoritbidrag via Greenpeaces kanaler och fysiskt i Greenpeaces tält på Rosendal Garden Party på Djurgården i Stockholm den 14-16 juni, där slutkandidaterna kommer att visas upp. Svenska folket har alltså den avgörande rösten när Sveriges fulaste kalhygge ska utses.

Mer information om hur röstningen går till kommer senare.

Vinnaren – fotot som representerar Sveriges fulaste kalhygge – presenteras i början av juli.