Greenpeacen rahoitus

Sivu - tammikuu 20, 2014
Greenpeacen keskeinen periaate on riippumattomuus politiikasta ja liike-elämästä. Miljoonat yksittäiset lahjoitukset mahdollistavat Greenpeacen tinkimättömän itsenäisen toiminnan ympäristön suojelemiseksi.

Feissareiden hankkimat kuukausitukijat ovat keskeinen osa Greenpeacea. © Greenpeace / Outi Jokilehto

 

Greenpeacen keskeinen arvo on olla riippumaton niin valtiosta, poliittisista puolueista kuin elinkeinoelämästäkin. Emme siis vastaanota lainkaan tukea viranomaisilta, valtioilta, valtioidenvälisiltä organisaatioilta kuten YK:lta tai EU:lta, emme poliittisilta puolueilta emmekä yrityksiltä tai yritysten edustajilta. Kieltäydymme myös yksityisistä lahjoituksista, jotka vaarantavat itsenäisen toimintamme. Näin takaamme riippumattomuutemme ja vältämme suurien rahoittajien vaikutuksen tavoitteisiimme, toimintatapoihimme ja arvoihimme. Tämä antaa meille mahdollisuuden puuttua kaikkien sellaisten yritysten ja valtioiden toimintaan, jotka tuhoavat ympäristöä.

Greenpeacen rahoitus maailmanlaajuisesti koostuu pääosin noin 3,3 miljoonan yksityisen ihmisen lahjoituksista (31.12.2015). Nämä yksityiset ihmiset ovat koko toimintamme selkäranka, ja ilman heitä toimintamme ei olisi nykymuodossaan mahdollista. Maailmanlaajuisesti Greenpeace sai vuonna 2015 lahjoituksia yhteensä 346,1 miljoonaa euroa.

Saamme myös joitakin lahjoituksia riippumattomien yksityisten hyväntekeväisyyssäätiöiden lahjoituksista. Kieltäydymme politiikan ja liike-elämän ohjaamien säätiöiden tuesta, kuten myös, jos säätiöt pyrkivät puuttumaan itsenäiseen toimintaamme.

Greenpeace Nordicin saamat lahjoitukset vuonna 2015 olivat noin 21 miljoonaa euroa (31.12.2015 vaihtokurssi 1 EUR = 9,1895 SEK). Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa toimiva Greenpeace Nordic toimii omavaraisesti näiden maiden lahjoittajien voimin. Lahjoittajia Pohjoismaissa vuonna 2015 oli 170 770. Suomessa Greenpeacella vuonna 2015 oli 20 052 tukijaa, jotka lahjoittivat noin 1,6 miljoonaa euroa. Keskimääräinen lahjoitus tukijaa kohden oli 6,49 euroa kuukaudessa. Greenpeacen rahoitus niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti koostuu siis hyvin pienistä virroista.

Greenpeace on mm. Amnestyn, WWF:n, World Visionin ja Kirkon Ulkomaanavun tavoin jäsenenä Vastuullinen lahjoittaminen ry:ssä, jonka vastuullisen varainhankinnan suosituksiin kuuluu että lahjoittajista kerätty tieto on vain järjestön omassa käytössä. Greenpeace on myös allekirjoittanut kansainvälisten kansalaisjärjestöjen vastuullisuusperuskirjan, INGO Accountability Charterin, jonka varainhankinnan eettisiin periaatteisiin kuuluu lahjoittajien oikeus anonyymiuteen, ellei lahjoitus ole niin suuri että lahjoittajan henkilöllisyys on olennaista riippumattomuutemme kannalta. Siten varainhankinnan ja rahoituksen raportoinnissa noudatamme samoja periaatteita kuin muutkin INGO Accountability Charterin allekirjoittajat, mm. Amnesty International, Oxfam, World Vision, Plan ja Transparency International.

Rahojen käyttö

Greenpeacen Pohjoismaiden lahjoituksista vuonna 2015 kampanjatyöhön kului 79,5 prosenttia, varainhankintaan 19,4 prosenttia ja hallintokuluihin 2,0 prosenttia. Noin neljäsosa lahjoituksista ohjataan käytettäväksi Pohjoismaiden ulkopuolella Greenpeacen niihin alueellisiin toimistoihin, jotka eivät kykene toimimaan omavaraisesti. Julkaisemme vuosittain vuosikertomuksen rahankäytöstämme ja toiminnastamme, ja vuosikertomukset auditoi ulkopuolinen tilintarkastaja. Greenpeace Nordicin vuosikertomukset ovat luettavissa täällä, ja Greenpeace Internationalin vuosikertomukset löytyvät täältä.

Rahankeräyslupamme

Poliisihallituksen Greenpeacelle 16.03.2015 myöntämä rahankeräyslupa POL-2014-17518 ajalle 15.4.2015-14.4.2017 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Ahvenanmaan maakuntahallituksen 13.10.2014 Greenpeacelle myöntämä rahankeräyslupa ÅLR 2014/7756. Kerätyt varat käytetään Greenpeacen ympäristötyöhön.

Aiheet