LEGO just gave us awesome news: after a three-month campaign supported by more than a million people worldwide, LEGO has announced it will not renew its contract with the oil company Shell.

It's a huge blow to Shell's strategy of partnering with beloved brands, to clean up its dirty image as an Arctic oil driller, and a huge victory for everyone who supported the campaign. Without you, this wouldn’t have been possible. Thanks for joining the movement to make LEGO block Shell! Read more here.
Support Us Save The Arctic
LEGO / Shell hippie legoman

LEGO: Aivan kaikki EI ole upeaa

Jaa video:
Jaa video:

Shell poraisi öljyä maailman joka kolkassa, jos voisi. Siksi yli 5 miljoonaa ihmistä on yhdistänyt voimansa pysäyttääkseen Shellin ja pelastaakseen yhden maailman viimeisistä koskemattomista alueista: haavoittuvaisen Arktiksen. Ainutlaatuinen Arktis tarvitsee apuamme. Oletko mukana?

Toimi Arktiksen puolesta. Apuasi tarvitaan!

Öljyvuoto Legolandissa

Öljy ryöppyää ympäriinsä Shellin Legolomnaja-porauslautalta Legolandin jäisissä vesissä. Paikalla on myös Arctic Sunrise ja joukko rohkeita aktivisteja, jotka ovat aikaisemmin osoittaneet mieltään arktista öljynporausta vastaan Grönlannissa, Norjassa ja Venäjällä. Pienet, urheat aktivistit kiipesivät porauslautalle ja ripustivat sen kylkeen viestinsä: Lego, pelasta Arktis - lopeta leikki Shellin kanssa.

Aktivistit eivät hyväksy Legon ja Shellin yhteistyösopimusta, jonka tarkoitus on luoda Shellistä niin myönteisiä mielikuvia, ettei kukaan huomaa pysäyttää öljyjätin tuhoisia suunnitelmia Arktiksella.

LEGOLAND oil spill legoman

Leikin maailmassa sankari ei ole ainoa, joka voi pysäyttää konnan. Konnan paras ystävä voi toimia katkaisemalla yhteistyön. Legon on aika lopettaa leikki Shellin kanssa - se on tärkeä askel kohti Arktiksen suojelemista.

He ovat mukana


Sini Saarela

Aktivisti
Suomi, 32-vuotias
Oli pidätettynä Venäjällä 100 päivän ajan osoitettuaan rauhanomaisesti mieltä arktisella öljynporauslautalla. “Toimin Arktiksen puolesta, koska minun yksinkertaisesti täytyy. Nähtyäni alueen kauneuden ja upean luonnon, ja tietäen kuinka kiire ilmastonmuutoksen torjumisella on, tuntuisi rikolliselta, jos en tekisi kaikkeani estääkseni öljyteollisuutta tuhoamasta Arktista.”

Anne Mie Roer Jensen

Aktivisti ja perämies
Tanska, 28-vuotias
Oli 100 päivää pidätettynä Venäjällä, kun Venäjän erikoisjoukot takavarikoivat Arctic Sunrisen ja pidättivät kaikki sen kyydissä olleet rauhanomaisen mielenosoituksen yhteydessä arktisella öljynporauslautalla. ”Arktinen öljynporaus on puhdasta mielettömyyttä. Arktinen jää sulaa ilmastonmuutoksen vuoksi, ja vaikuttaa siltä, että Gazpromin ja Shellin kaltaiset öljy-yhtiöt näkevät vain tilaisuuden porata lisää öljyä. Pohjoisen jäämeren pitäisi olla paikka, jossa eläimet ja luonto saavat kukoistaa. Siitä ei saa tehdä öljykenttää.”

Kumi Naidoo

Aktivisti ja Greenpeace Internationalin pääsihteeri
Etelä-Afrikka, 49-vuotias
On osoittanut mieltä arktista öljynporausta vastaan vuonna 2010 Grönlannin edustalla ja vuonna 2012 Venäjän rannikolla. “Arktinen öljynporaus on yksi aikamme ratkaisevista ympäristökamppailuista. Arktisen merijään nopea sulaminen on vakava varoitus. On sulaa hulluutta, että Shell ja muut yhtiöt näkevät tämän mahdollisuutena hankkia lisää fossiilisia polttoaineita, jotka ovat alun perin aiheuttaneet ilmastokriisin. Raja on vedettävä tähän.”

Dima Litvinov

Aktivisti ja Kampanjoitsija
Yhdysvallat / Ruotsi, 52-vuotias
Pidätettiin Venäjällä 100 päivän ajaksi rauhanomaisen mielenosoituksen yhteydessä arktisella öljynporauslautalla. “Emme voi ottaa arktisen öljykatastrofin riskiä, sillä mereen vuotaneen öljyn puhdistus on liki mahdotonta. On aika siirtyä eteenpäin öljyriippuvuuden aikakaudelta. Tiedämme, että nämä fossiiliset polttoaineet on jätettävä maahan, jos haluamme hidastaa ilmastonmuutosta.”

Miksi Legon pitäisi katkaista yhteistyö Shellin kanssa?

Shell tekee Legon kanssa mainosyhteistyötä luodakseen itsestään myönteistä mielikuvaa ja ostaakseen hyväksyntää suunnitelmille porata öljyä Arktikselta. Lego on maailman rakastetuimpia leluyhtiöitä. Shell tietää, että yhteistyösopimus parantaa yhtiön mainetta, jota arktista luontoa uhkaavat öljynporaussuunnitelmat tahrivat.

Shellin logo koristaa Legon erityismallistoa. Shell miljoonien lasten leikeissä ympäri maailmaa ostavat yhtiölle tulevan kuluttajasukupolven uskollisuutta. Shell hyökkää lastenhuoneisiin kiillottamaan julkisuuskuvaansa samalla, kun yhtiö uhkaa Arktista öljyonnettomuudella. Harhautus ei saa onnistua.

LEGO / Shell painter legoman

Jos saamme Legon katkaisemaan välinsä Shelliin, se on kova takaisku yhtiön pyrkimyksille piilottaa arktinen öljynporaus mukavien mielikuvien taakse. Shellin on vaikeampi saada hiljaista hyväksyntää Arktiksen tuhoamiselle, kun miljoonat ihmiset haluavat paljastaa, mitä yhtiö oikeasti puuhaa.

Miksi Arktis täytyy pelastaa?

Arktis on upeiden eläinten kuten jääkarhujen, mursujen ja sarvivalaiden koti ja ainutlaatuinen ekosysteemi. Arktinen merijää on maapallon termostaatti, joka vaikuttaa koko maapallon ilmaston säätelyyn. Ilmastonmuutos sulattaa arktista jäätä nopeasti. Öljy-yhtiöt haluavat porata sulavan jään alta lisää samaa tavaraa, joka on alun alkujaan aiheuttanut jään sulamisen. Öljyntorjunta jäisessä vedessä on käytännössä mahdotonta ja öljyvuodon seuraukset olisivat kohtalokkaat alueen luonnolle.

Yli viiden miljoonan ihmisen kasvava kansainvälinen liike haluaa suojella Arktiksen. Haluamme perustaa suuren suojelualueen pohjoisnapaa ympäröivälle merialueelle ja lopettaa öljynporauksen sekä kestämättömän teollisen kalastuksen arktisilla vesillä.

Arktis kertoo paljon siitä, miten suhtaudumme käsillä oleviin suuriin haasteisiin kuten ilmastonmuutoksen torjuntaan. Sinä voit auttaa käynnistämään kansainvälisen yhteistyön uuden aikakauden, haastamaan lyhytnäköisen politiikan ja suojelemaan Arktiksen perinnöksi tuleville sukupolville.

Miten allekirjoituksesi auttaa?

Sinun äänesi ratkaisee. Kun miljoonat ihmiset vaativat Legoa katkaisemaan suhteensa Shelliin, vaatimus on mahdoton jättää huomiotta. Kuluttajien mielipide on Legolle hyvin tärkeä. Allekirjoitukset vetoomuksessa kertovat, että monet ihmiset välittävät asiasta. Lego on kuunnellut Greenpeacen tukijoita aikaisemminkin ja ilmoittanut, että yksi sen keskeisistä tavoitteista on “suojella lasten oikeutta elää terveellisessä ympäristössä”.

Samanlaisilla vetoomuksilla on saatu lukemattomia yrityksiä sitoutumaan kestäviin käytäntöihin. Greenpeacen kampanjoinnin seurauksena useat suuret vaatemerkit ovat sitoutuneet luopumaan myrkyllisistä kemikaaleista vaatteissaan ja Procter & Gamble (mm. Head & Shoulders -shampoon valmistaja) sitoutui ostamaan vain sellaita palmuöljyä, jonka tuotanto ei ole aiheuttanut sademetsien tuhoamista.

Kun allekirjoitat vetoomuksen, liityt Arktiksen puolustajiin. Kasvava liike vaikuttaa päättäjiin, jotka voivat suojella Arktiksen ja panostaa kestävään energiantuotantoon arktisen öljynporauksen sijaan. Vastassamme ovat maailman suurimmat yhtiöt, joten tarvitsemme sinun ja kaikkien ystäviesi apua.