Kampaamon ovi lentää auki. Järkytyksestä kalpea kampaaja naksuttelee saksia ilmassa.

-Jestas! Mitä täällä oikein tapahtuu?

Todellakin tarpeellinen kysymys. Vantaan kaupungintalon katolle hinaa parhaillaan itseään parikymmentä Greenpeacen aktivistia.

- Ai Greenpeacesta? Vastustatte ydinvoimaa? Ja vantaalaisten joutumista maksumieheksi? Olen kuulkaa aivan samaa mieltä! Hyvä kun tulitte!

Ydinvoiman lisärakentamista vastustava kansainvälinen ryhmä on verhoamassa kaupungintaloa uuteen uskoon. Banderollit alkavat valua katonreunalta kohti katua.

Sataa kuin kahdesta saavista kaataen.

En ole ennen nähnyt näin märkiä, uljaita ja voimakkaita vapaaehtoisia työssään. Ohikulkevien kaupunkilaistenkin suut loksahtavat auki, kun he nostavat sateenvarjojensa reunoja. Katsojat ovat operaation puolella. Paljon sympatiaa, vähän tai ei lainkaan ärtymystä. Kansalaisaktivistit ovat kansalaisten mielestä oikeassa.

Vantaan Energian toimitusjohtaja Pertti Laukkanen on kriittisempi.

- Teemme yhtenä Fennovoiman osakkaana meille tehdyn ehdotuksen pohjalta oman itsenäisen päätöksemme osallisuudestamme tulevan voimalan rahoitukseen.

- Greenpeacen tiedot aikataulusta pitävät paikkansa. Päätös tehdään tänä syksynä. Se on iso askel eteenpäin, päätös sitoutumisesta vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen.

- En osaa sanoa, mitä myönteinen ratkaisu tulisi meille maksamaan. Emme tiedä voimalan hintaa, enkä lähde arvailemaan. Emme myöskään vielä pysty tekemään kannattavuuslaskelmia, Laukkanen sanoo.

Hänen mielestään saksalaisen E.ON:in vaihtuminen mahdollisesti venäläiseen Rosatomiin ei ole ongelma.

- Ei minulla ole mitään venäläisiä vastaan. Rosatom on taitava osaaja.

Laukkanen ei halua ottaa kantaa myöskään Greenpeacen saamaan tietoon Vantaan Energiaa odottavasta 60 miljoonaa euron investoinnista.

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok) ei näe ydinvoiman tuottamia menoeriä kuluina. Päinvastoin: Vantaan Energia maksaa kaupungille osinkoja.

- Me yritämme hankkia kilpailukykyistä energiaa, jota myydä. Ydinvoima on vain osa energiapoolia, johon kuuluvat myös vesi- ja tuulienergia.

- Kyse on yksinkertaisesti: kyllä vai ei ydinvoimalle? Oma kantani on ydinvoimamyönteinensekä kansanedustajana että Vantaan kaupungin edustajana.

Tällä hetkellä muualla Suomessa tehdään myös toisenlaisia ratkaisuja. Esimerkiksi Kuopion kaupunki on luopunut osallisuudestaan, samoin mm. koko S-ryhmä.

Kirsikka on vapaa toimittaja ja Greenpeacen vapaaehtoisjääkarhu