Kuvittele Arktis kahdeksanvuotiaan silmin. Ei öljynporauslauttoja, teollista kalastusta tai poliitikkoja kiistelemässä alueen käytöstä.

On vain äärettömään kimaltava jäinen meri, urhoollisia tutkimusmatkailijoita, tarunhohtoisia eläimiä ja alkuperäiskansoja, jotka ovat asuttaneet pohjoisia alueita vuosituhansia. Tällaisessa paikassa mielikuvitus saa laukata vapaasti.

Näin Lego kertoo lapsille. Sen uusi Arktis-sarja on tuonut taianomaisen pohjoisen lastenhuoneisiin kaikkialla maailmassa. Näin Lego auttaa kasvattamaan sukupolvea, joka ymmärtää Arktiksen arvon ja haluaa suojella sitä.

Julkaisu käyttäjältä Greenpeace Suomi.
 

 

Valitettavasti Legon tarinassa on toinenkin puoli: se auttaa Shelliä tuhoamaan kaunista, herkkää Arktista.

Legon ja Shellin yhteistyösopimus auttaa öljyjättiä kiillottamaan julkisuuskuvaansa. Yhtenä vaarallisimmista arktista öljynporausta suunnittelevista yhtiöistä Shellin imago kaipaakin kiillotusta.

Shell katsoo, että jään sulaminen on mahdollisuus porata lisää öljyä kiihdyttämään ilmastonmuutosta entisestään. Tutkijoiden mukaan öljyvahinkojen torjunta arktisilla vesillä on käytännössä mahdotonta. Öljyonnettomuus olisi ainutlaatuiselle luonnolle kohtalokas. Shellin arktiset poraussuunnitelmat ovat saaneet raivoisaa arvostelua järjestöiltä ja päättäjiltä. Suunnitelmien saama julkisuus on tahrannut Shellin mainetta pahasti.

Shellin on kohennettava mainettaan, jotta arktinen suunnitelma selviää hengissä. Sopimus suosikkileluyhtiö Legon kanssa on varmasti PR-unelman täyttymys.

Maailman huoltoasemilla on myyty tai jaettu yli 16 miljoonaa Shellin logolla koristettua legolelua. Tulokset olivat Shellille niin mieleiset, että yhteistyölle on suunniteltu jatkoa tälle vuodelle.

Maailman suurin leluyhtiö Lego on rakentanut oman julkisuuskuvansa lupaukselle, että lapsille jää parempi maailma. Yhteistyö Shellin kanssa rikkoo tämän lupauksen.

Ilmastonmuutos on kenties suurin kaikkia lapsia koskettava uhka. Arktiksen suojelu on ilmastonmuutoksen torjumista. Shellin logo lasten rakastamissa legoissa auttaa yhtiötä teeskentelemään välittävää, perheystävällistä yhtiötä ja kääntämään huomion pois arktisesta öljynporauksesta.

Sopimuksen avulla Shell rakentaa luottamusta asiakkaidensa silmissä ja hyödyntää lasten rakkautta leluihin kasvattaakseen asiakasuskollisuutta, jota yhtiö ei ansaitse.

Näin ei voi jatkua. Shell uhkaa Arktista, ja Legon on aika lakata leikkimästä sen kanssa.

Tänään käynnistyvä maailmanlaajuinen kampanjamme vaatii Legoa katkaisemaan yhteistyön Shellin kanssa. Yli viisi miljoonaa Arktiksen puolustajaa kuudella mantereella haluavat voittaa. Yhdessä vaadimme Legoa puolustamaan Arktista ja lapsia hylkäämällä Shellin lopullisesti.

Tiedämme, että tarinalla voi olla onnellinen loppu. Lego kuuntelee vain, jos miljoonat sinunlaisesi ihmiset ympäri maailman kertovat, etteivät halua Legon putsaavan Shellin likaista mainetta.

Allekirjoita vetoomus täällä ja auta pelastamaan Arktis!

Lue lisää Shellin ja Legon yhteistyöstä Greenpeacen raportista: Lego is keeping bad company

Kirjoittaja on Greenpeace UK:n Arktis-kampanjavastaava.