30. heinäkuuta 2013

Helleaallon vaikutuksia maissipellossa Yhdysvalloissa, Iowan osavaltiossa vuonna 2012 elokuussa. © Stephen Carrera / Greenpeace

 
Yle julkaisi ilmastonmuutoksen ”pysähtymistä” käsittelevän verkkouutisessa 29.7.2013 virheellistä tietoa: Ympäristöministeri Niinistö ympäristöasioista: "Toimin tieteen pohjalta, en keksi totuuksia".

Uutisessa väitettiin:

”[..] ilmasto ei ole tutkimuslaitosten mukaan lämmennyt sitten vuoden 1997.”
”Muun muassa Nasan ja Iso-Britannian ilmatieteenlaitoksen tilastoissa ei ole näkynyt lämpenemistä 16 vuoteen.”

Väite on yksiselitteisesti väärä. Uutisessa lähteenä käytetty Iso-Britannian ilmatieteen laitos Met Office itse kumoaa väitteen jo 14.10.2012 julkaisemassaan blogimerkinnässä.

Väite perustuu tilastoaineiston huonoon käyttöön ja vertailuvuoden tarkoitushakuiseen valintaan. Ilmaston lämpeneminen näkyy tilastoissa pitkän aikavälin trendinä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jokainen vuosi olisi aina edellistä lämpimämpi.  Tunnetusti myös luonnollinen vaihtelu on osa ilmaston käyttäytymistä. Kuten Iso-Britannian ilmatieteenlaitos toteaa, 1997 oli poikkeuksellisen lämmin vuosi erittäin voimakkaan El Niño -ilmiön vuoksi.

Globaaleista lämpötilatilastoista näkyy selkeästi, että 1990-luku oli 1980-lukua lämpimämpi ja 2000-luku oli lämpimämpi kuin 1990-luku. Kahdeksan mittaustilastojen kymmenestä lämpimimmästä vuodesta oli 2000-luvulla.

Ilmaston lämpenemisen ja hiilidioksidipäästöjen yhteys ei ole ”maailmalla kiistelty” asia, kuten Yle asian ilmaisee, vaan tieteellinen konsensus. Aiheesta voi lukea esimerkiksi uutisessa myös lähteenä käytetyn Nasan sivuilta. Ilmastotutkijoista 97 prosenttia vahvistaa näkemyksen, samoin johtavat tiedejärjestöt.

Ilmastonmuutos on vakava, koko maailman tulevaisuutta koskettava asia. Monimutkaisten tieteellisten ilmiöiden uutisoinnissa toivoisi käytettävän riittäviä laatuvaatimuksia.

TAPIO LAAKSO