Greenpeacen Murmanskin toimistoon murtauduttiin - Tänään mielenosoituksia

Lehdistötiedote - lokakuu 18, 2013
Ympäri maailmaa ihmiset protestoivat tänään 30 päivää kestänyttä epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Viime yönä Greenpeacen Murmanskin toimistolle murtauduttiin ja mielenosoitusta varten hankittua tarpeistoa varastettiin.

Jude Law ja Paul Simonon Venäjän konsulaation luona Lontoossa.

Kuva: Jude Law ja Paul Simonon osoittivat mieltään aktisvistien puolesta Venäjän konsulaatin luona Lontoossa. Tänään järjestetään mielenosoituksia ympäri maailmaa 30 päivää kestänyttä epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

Samaan aikaan, kun rauhanomaisia mielenosoituksia on valmisteltu maailmalla, Greenpeacen Murmanskin toimistoon murtauduttiin. Perjantain vastaisena yönä toimistosta varastettiin häkki, jota oli tarkoitus käyttää tämän päivän mielenosoituksessa. Greenpeace Internationalin perjantaina julkaisemalla valvontakameranauhalla näkyy kuusi kommandopipoilla kasvonsa peittänyttä miestä, jotka kiipeävät aidan yli ja tunkeutuvat toimiston alueelle.

Lähes 10 000 ihmistä valtaa tänään kadut 36 kaupungissa ympäri maailman vaatiessaan vankilaan suljettujen aktivistien vapauttamista.

Turussa järjestetään kynttilämielenosoitus Venäjän konsulaatin edessä kello 17. Päivän aikana järjestetään yhteensä 85 mielenilmausta. Esimerkiksi Mexico Cityssa mielenosoittajat pystyttävät kalterit Mahatma Gandhin patsaan ympärille. Alankomaissa ihmiset kokoontuvat Groningen kaupungin keskustaan pystyttääkseen sinne valtavan häkin. Groningen on yhden aktivisteista kotikaupunki.

Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo kommentoi:

"Greenpeace ei ajattele olevansa lain yläpuolella, mutta nuo 30 rohkeaa miestä ja naista eivät ole merirosvoja. Tämä syyte on selvä yritys estää rauhanomainen mielenilmaus.Tänään puolustamme aktivisteja ja kaikkien oikeutta rauhanomaiseen mielenosoittamiseen."

11 Nobelistin lisäksi myös monet kuuluisuudet ovat halunneet ilmaista tukensa aktivisteille. Olympialegenda John Carlos nosti 45 vuotta sitten nyrkkinsä ilmaan protestina rotusortoa vastaan Meksikon olympialaisten 200 metrin juoksun palkintokorokkeella. Nyt hän vaatii aktivistien vapauttamista.

Kuuluisista näyttelijöistä esimerkiksi Jude Law, Ewan McGregor, Jared Leto, Daniel Craig, Jim Carter, Edward Norton ja Lucy Lawless ovat antaneet aktivisteille tukensa. Myös supermalli Lily Cole, muotisuunnittelija Vivienne Westwood, mediapersoona Stpehen Fry ja muusikko Paul Simonon ovat tahtoneet puolustaa aktivisteja.

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, Greenpeace Nordic, 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, Greenpeace Nordic, 050 369 6202