Kahdeksan Greenpeace Internationalin arktista öljynporausta vastustanutta aktivistia tutkintavankeuteen Venäjällä

Lehdistötiedote - syyskuu 29, 2013
Kahdeksan Greenpeace Internationalin aktivistia määrättiin kahden kuukauden tutkintavankeuteen epäiltynä merirosvoudesta, näiden joukossa suomalainen Sini Saarela. Torstaina tutkintavankeuteen määrättiin 20 aktivistia sekä valokuvaaja ja videokuvaaja. Aktivistit olivat osoittaneet mieltä arktista öljynporausta vastaan. Greenpeace International valittaa kaikista 30 tutkintavankeuspäätöksestä.

26. syyskuuta 2013

Venäjän rannikkovartioston valtaama Arctic Sunrise Kuolanvuonolla Murmanskin lähistöllä ankkurissa. Rannikkovartiosto valtasi aluksen 19. syyskuuta 2013, kun se oli rauhanomaisesti osoittamassa mieltä Petšoranmerellä Gazpromin arktista öljynporausta vastaan. © Igor Podgorny / Greenpeace


Kaikki 30 ovat olleet Venäjän viranomaisten kiinni ottamina jo kymmenen päivää sen jälkeen, kun Venäjän rannikkovartiosto laittomasti valtasi Greenpeace Internationalin aluksen Arctic Sunrisen torstaina 19. syyskuuta.

Saarelan lisäksi tänään tutkintavankeuteen määrätyt olivat Alankomaiden, Brasilian, Iso-Britannian ja Ruotsin kansalaisia (1). Heitä ja muita 22 tutkintavankeudessa olevia pidetään eri paikoissa Murmanskissa ja sen ympäristössä. Kukaan aktivisteista ei aiheuta pakoriskiä, ja Greenpeace International tuomitsee sen, ettei aktivisteja vapautettu takuita vastaan.

“Syytöksille merirosvoudesta tai päätökselle kieltää vapaus takuita vastaan ei ole missään tapauksessa perusteita. Rauhanomaiset aktivistimme ja kaksi freelanceria on pistetty telkien taakse, koska he toivat kansainvälistä huomiota Gazpromin vaaralliselle arktiselle öljynporaukselle. Tämä on yritys pelotella kaikkia, jotka vastustavat arktista öljyryntäystä, mutta se ei onnistu”, sanoo Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo.

“Aluksemme vallattiin kansainvälisen oikeuden vastaisesti, ja päätökset tutkintavankeudesta ovat samoin mitättömiä. Yli puoli miljoonaa ihmistä on lähettänyt viestin Venäjän lähetystöihin ja solidaarisuus kasvaa tunti tunnilta. Emme lopeta ennen kuin kaikki 30 on vapautettu ja he voivat palata kotiin perheidensä luo”, Naidoo jatkaa.

Yli 640 000 ihmistä on lähettänyt viestin Venäjän lähetystöihin ympäri maailmaa sen jälkeen, kun alus vallattiin kymmenen päivää sitten. Aktivistien vapauttamista ovat vaatineet muun muassa Nobelin rauhanpalkinnon saanut Adolfo Pérez Esquivel, Amnesty International, Human Rights Watch ja näyttelijä Ewan McGregor.

Lauantaina Venäjän viranomaiset tutkivat koirien kanssa Arctic Sunrisen. Heillä oli mukana myös henkilöitä, joita kutsuttiin ”tietotekniikka-asiantuntijoiksi”. Greenpeace Internationalin kapteeni Peter Willcox oli pidätettynä paikalla tutkinnan ajan.

“Olemme varmoja siitä, että viranomaiset totesivat laivan olevan erinomaisessa kunnossa, ja että he löysivät laivalta varusteita, joita on kaikilla Greenpeacen aluksilla käytettäväksi rauhanomaisessa mielenosoituksessa. On mielenkiintoista, että he odottivat useita päiviä tutkiakseen aluksen, ja meidän on toivottava, etteivät he ole tehneet sille mitään sillä välin”, Naidoo sanoo.

(1) Tänään tutkintavankeuteen määrätyt olivat Sini Saarela (Suomi), Dima Litvinov (Ruotsin ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalaisuus), Ana Paula Alminhana Maciel (Brasilia), Mannes Ubels (Alankomaat), Faiza Oulahsen (Alankomaat), Anthony Perrett (Iso-Britannia), Frank Hewetson (Iso-Britannia) sekä ukrainalainen aktivisti, jonka nimeä ei pyynnöstä julkisteta.

Aikajana tapahtumien kulusta

Uusimmat kuvat Greenpeace Internationalin Arctic Sunrisesta ja aktivisteista

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, Greenpeace Nordic, 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, Greenpeace Nordic, 050 369 6202