Vanochtend hebben 5 activisten van Greenpeace een groot spandoek van 30 meter lang gehangen aan het Berlaymontgebouw waar de Europese Commissie zetelt. Zo brengen ze de Amazonebranden naar het hart van Brussel, en wijzen ze op de Europese verantwoordelijkheid bij het stelselmatig en bewust vernietigen van het grootste regenwoud op aarde. Greenpeace roept iedereen op om deel te nemen aan een Europese consultatie over ontbossing. 

ACTIE aan het Berlaymontgebouw: “Europa is medeplichtig aan Amazonebranden”

FOTO

Meer foto’s en video’s van de actie kan u hier downloaden. 

De branden in het Amazonewoud in 2019 en 2020 zijn ongezien verwoestend (foto’s hier). Europa is mee verantwoordelijk voor dit inferno en andere vormen van bosvernietiging vanwege zijn import van goederen als rundvlees en soja die de ontbossing aandrijven, stelt Greenpeace. 

“De Amazone mag dan ver weg zijn, toch wakkert Europa de vlammen in het regenwoud aan. Door vlees, soja en andere producten uit recent ontboste gebieden in te voeren, is het continent medeplichtig aan de verwoesting van het Amazonewoud en andere unieke ecosystemen. Met desastreuze gevolgen voor het klimaat, de biodiversiteit en onze gezondheid”, verklaart Sébastien Snoeck, beleidsexpert bij Greenpeace België.   

Elk jaar verdwijnt er wereldwijd een oppervlakte aan bos ter grootte van Griekenland. Landbouw en veeteelt zitten achter 80 procent van alle ontbossing. In totaal is de EU verantwoordelijk voor meer dan een tiende van de wereldwijde bosvernietiging door het verbruik van goederen als vlees, zuivel, soja voor veevoeder, palmolie, cacao en papier. 

Publieke consultatie

Na jaren wachten heeft de Europese Commissie in haar recente biodiversiteitsstrategie eindelijk beloofd om in 2021 nieuwe wetgeving voor te stellen om de import van producten uit bosvernietiging aan banden te leggen. Eerder deze week lanceerde de Europese Commissie hierover een publieke consultatie. 

Europeanen moeten met een gerust hart naar de supermarkt kunnen gaan en de garantie hebben dat wat ze in hun mandje stoppen geen ontbossing en mensenrechtenschendingen heeft veroorzaakt. Bossen en andere ecosystemen vormen een cruciaal schild tegen de klimaatverandering, én tegen en de uitbraak van nieuwe ziektes. Maar door onze Europese consumptiepatronen tasten we dat schild aan. De EU vraagt haar burgers nu wat hieraan moet gebeuren. Laat ons deze kans grijpen en sterke EU-wetgeving vragen die producten afkomstig uit ontbossing bant van de Europese markt”, zegt Sébastien Snoeck. 

Samen met WWF-België, BOS+, Rikolto, Natuurpunt en vele anderen roept Greenpeace de Belgische burgers op om hun stem te laten horen via deze publieksconsultatie van de Europese Commissie en een sterke wet te eisen die ervoor zorgt dat niets dat in Europa wordt verkocht, bijdraagt aan de vernietiging van bossen of andere ecosystemen, en aan de schending van de mensenrechten. Dit kan via een eenvoudig online formulier vanaf vandaag tot 10 december.

Contact:

Persdienst van Greenpeace België: 0496/26.31.91 – [email protected]