Het nieuwste ‘Emissions Gap Report’ van het VN Milieuprogramma (UNEP) waarschuwt dat als landen zich niet snel inzetten om de toenemende broeikasgasuitstoot te verminderen, het doel van het Klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C binnen enkele jaren onbereikbaar zal zijn.
Het rapport stelt dat het technisch nog steeds mogelijk is om het 1,5°C doel te respecteren, door snelle en ingrijpende vermindering van onze uitstoot via energiebesparing, zonne- en windenergie en het beschermen van bossen. Maar als landen de ambitie niet opkrikken in hun klimaatplannen voor 2035, de zogenoemde Nationally Determined Contributions (NDC’s), riskeert de wereld tegen het einde van deze eeuw een temperatuurstijging van 2,6 tot 3,1°C.
Al 15 jaar waarschuwt het VN-Milieuprogramma (UNEP) voor de enorme kloof tussen de politieke wil voor klimaatactie en het povere rapport van de uitstoot die de klimaatcrisis aanwakkert. “Deze rapporten zijn een historisch track-record van nalatige wereldleiders die weigeren het klimaatprobleem ernstig te nemen. Lezen zij deze rapporten wel? Het is vandaag nog niet te laat om te corrigeren”, reageert Joeri Thijs, woordvoerder bij Greenpeace België.
Greenpeace daagt beleidsmakers wereldwijd uit om hun klimaatplannen voor 2035 grondig te herzien, zodat ze naar de klimaattop in Azerbeidzjan (COP29) komen met de bereidheid om klimaatactie te financieren en verloren tijd in te halen. “De beslissing op de vorige klimaattop (COP28) om de transitie weg van fossiele brandstoffen in te zetten, moet nu vertaald worden in concrete plannen die een einde maken aan steenkool, olie en gas. De klimaatcrisis grijpt intussen al overal om zich heen en het doel van 1,5°C hangt nu echt aan een zijden draadje.”
De UNEP roept landen op om te tonen hoe hun plannen bijdragen aan de transitie weg van fossiel, het verdrievoudigen van de uitrol van hernieuwbare energie en het verdubbelen van de jaarlijkse energiebesparing tegen 2030, zoals vorig jaar overeengekomen op COP28.
Regeringen moeten ook dringend werk maken van een andere belofte die vorig jaar op COP28 werd overeengekomen: tegen 2030 de ontbossing en de teloorgang van onze bossen stoppen. Op de biodiversiteitstop COP16 die nu aan de gang is moeten regeringen vooruitgang boeken en de basis leggen voor een doorbraak op de ‘klimaat- en natuur-COP’ in Brazilië volgend jaar (COP30). “Gecoördineerde, onmiddellijke actie op beide fronten is nodig om de biodiversiteits- én klimaatcrisis aan te pakken. Niet alle bossen slaan bovendien op dezelfde manier CO2 op: wetenschap toont aan dat primaire bossen exponentieel meer CO2 opslaan. Het beschermen van die cruciale ecosystemen moet de prioriteit zijn”, besluit Thijs.