Een delegatie inheemse leiders uit Brazilië trekt rond door Europa om te vertellen over de vernietiging van het Amazonewoud en de Cerrado, een groot savanne-achtig gebied. Ze vragen ook aandacht voor de vele mensenrechtenschendingen waar hun volkeren onder lijden. Deze week zijn ze in ons land om aan onze politici te vragen om onder andere via de Europese Unie druk te zetten op Brazilië om dit onrecht te stoppen.
Import en ontbossing: twee handen op één buik
België importeert heel wat producten vanuit Brazilië die bijdragen tot ontbossing en schendingen van de mensenrechten van de plaatselijke bevolking. Vooral de Belgische vraag naar soja heeft zware gevolgen. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom de inheemse leiders ons land een bezoek brengen: ze willen onze leiders vragen om minder producten te importeren die schadelijk zijn voor mens en natuur in Brazilië. Het gaat trouwens niet alleen om soja, maar ook om hout, rundvlees, leer en suiker.
Die import verloopt voornamelijk via het Mercosur-handelsakkoord, een deal tussen de EU en verschillende Zuid-Amerikaanse landen die ervoor zorgt dat we makkelijker en voordeliger handel kunnen drijven. We kunnen er samen voor zorgen dat België via de EU pleit voor een tijdelijke schorsing van het Mercosur-handelsakkoord totdat de EU geen producten meer importeert die de mensenrechten van de Braziliaanse bevolking schenden.
Brazilië produceert nu vier keer meer soja voor veevoer dan twintig jaar geleden. Dat leidt tot grootschalige ontbossing, verdere inbreuken op de mensenrechten in Brazilië, en is bovendien rampzalig voor het klimaat. De ontbossing zorgde deze zomer voor een triest record. Het aantal bosbranden nam tussen januari en augustus van dit jaar toe met 111%. Daar komt nog bovenop dat de inheemse bevolking steeds vaker te maken krijgt met geweld en doodsbedreigingen sinds het aantreden van president Jair Bolsonaro.
Met de campagneboodschap ‘Inheems bloed: geen druppel meer’ willen de inheemse leiders Europa wakker schudden en druk zetten op de Braziliaanse overheid om de situatie te veranderen.
Ik schrijf me in op de nieuwsbrief
|
|
|
|
|
|
|
YouTube
|