Luminus, onderdeel van het Franse EDF, neemt energieleverancier Essent over. Het bedrijf verstevigt daarmee fors zijn tweede positie op de Belgische energiemarkt en krijgt maar liefst 25% van het marktaandeel in handen. Het moet enkel die andere Franse energiereus Engie laten voorgaan als grootste energieleverancier in ons land. 

Luminus slokt Essent België op

Met de overname van Essent, dat in 2019 nog uitgewisseld werd tussen de twee Duitse energiereuzen RWE en E.ON, verdwijnen alle activiteiten van deze Duitse energiegroepen in België. De reeds sterke positie van de Franse spelers Engie en EDF wordt dan weer verder versterkt: samen controleren ze meer dan tweederde van de Belgische energiemarkt. 

Stap over op groene stroom

Groot marktaandeel = grote verantwoordelijkheid

Een groot marktaandeel brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. De productie van elektriciteit en de investeringen in hernieuwbare energie moeten immers het marktaandeel weerspiegelen. Luminus, momenteel goed voor 17-20% marktaandeel, staat slechts in voor 10% van de Belgische productiecapaciteit. Het wekt deze elektriciteit voor bijna de helft op met gascentrales zonder warmterecuperatie, aangevuld met een groot deel kernenergie en windenergie. De rest van de stroom die het bedrijf levert, moet het aankopen bij andere producenten. 

Door de overname van Essent zal Luminus nog 500.000 extra gezinnen van elektriciteit moeten voorzien. Ondanks de forse investeringen die Luminus nu al doet in hernieuwbare energie, zijn deze in verhouding tot het geleverde volume energie nog véél te laag en blijft de hoeveelheid geleverde stroom uit vervuilende gas- en kerncentrales hoog. Met de overname van de klantenportefeuille van Essent zal Luminus zijn investeringen in hernieuwbare energie fors moeten verhogen, wil het niet enkel groot zijn in klantenaantal, maar ook in duurzaamheid. 

Ontdek ons klassement

Hoe goed Luminus en Essent scoren in vergelijking met ander energieleveranciers kan je ontdekken op ons klassement. Daar hebben we geleverde energie en de investeringen in hernieuwbare energie van alle energieleveranciers geanalyseerd en beoordeeld. Behaalt jouw energieleverancier toch niet zo’n goede score, stap dan over op écht groen groene stroom.

Stap over op groene stroom Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest
Stap over op groene stroom!

Weet jij op welke plaats jouw leverancier staat? Is het een groene leverancier of kun je een betere vinden?

Ik doe mee ×