Kødindustrien er blandt de største drivkræfter bag skovrydning globalt. Hvis vi i fællesskab vil sætte en stopper for ubæredygtig produktion af kød, bliver vi også nødt til at spise meget mindre af det. Mange mennesker verden over er allerede begyndt. Men hvis målet er at nedsætte sit forbrug, hvor meget kød er det så egentlig okay at spise?

Vi spiser alt for meget kød. Nogen spiser selvfølgelig mere end andre. Men i bund og grund spiser vi mere, end hvad Jorden og vores natur kan holde til.
Det kan man se tydelige tegn på i Amazonas-regnskoven og andre skov- og naturområder i Sydamerika. Lokale farmere starter med vilje skovbrande for at rydde land til kvæg- og foderproduktion. I år har skovrydningen i Amazonas på tragisk vis slået sidste års rekord. Og faktisk er kødproduktion blandt de største drivkræfter til skovrydning globalt.
Vi bruger enorme ressourcer på at opfede dyr og fremstille animalske produkter: Hele 26 % af Jordens samlede landarealer bruges udelukkende til græsning og dyrkning af husdyrfoder. Kødindustrien har vokset sig skræmmende stor og med katastrofale konsekvenser for andre arter og økosystemer. De dyr, der opdrættes til kødproduktion, vejer nu mere end alle mennesker tilsammen, og ti gange så meget som alle vilde dyr i verden.
Det er tydeligt, at vi ikke kan fortsætte med at producere kød på samme niveau. Men hvor meget kan vi egentligt tillade os at spise? Og hvad betyder det for vores madvaner?
En burger om ugen
Kostvaner har altid været en personlig sag, og alle har deres egne grunde til at spise, som de gør. Nogle spiser ud fra et sundhedsperspektiv, andre ud fra personlige værdier osv. Men hvis vi gerne vil undgå et omfattende, klimamæssigt kollaps, så bliver vi nødt til at sætte en begrænsning på mængden af kød, vi kan tillade os at spise som samfund.
Ifølge et studie i det medicinske tidsskrift The Lancet burde hver person inden 2050 ikke spise mere end 300 g kød om ugen. Det svarer til tre stykker kyllingebryst eller en meget stor bøf i løbet af en uge. Lyder det overskueligt? Studiet nævner også, at vi dertil globalt set bør spise omkring 50% mere frugt, grøntsager, nødder og bælgfrugter.
I øjeblikket er vi ikke i nærheden af The Lancets anbefalinger, og appetitten på kød vokser hurtigt verden over. Med den nuværende vækst vil verdens kødforbrug stige med 76 % inden 2050. Der er simpelthen ikke nok land i verden til at imødekomme denne efterspørgsel uden at smadre skovene og forværre klimakatastrofen.
I Danmark spiser vi i gennemsnit 70,8 kg kød om året. For at nå vores klimamål opfordrer Greenpeace derfor til et mål om at sænke kødforbruget med 66 % i 2030.
At skære sit kødforbrug ned med to tredjedele kan godt virke overvældende, men det er delvist fordi vores nuværende fødevaresystem ikke er rustet til at understøtte omstillingen. Hvis du ikke er vant til at lave mad uden kød, kan det virke temmelig udfordrende. Heldigvis vokser fællesskaberne for fleksitarer, vegetarer og veganere, og der er derfor masser af plantebaserede opskrifter derude, som du kan gå i gang med at følge.
Her er nogle af de mest populære blogs, som du kan bruge til inspiration
- Månebarnet: Samling af danskernes favoritretter uden kød
- Mad med Medfølelse: Opskrifter til hele dagen
- Vanløse Blues: Plantebaseret morgenmad
- Plantepusherne: Plantemad til børn
- Carrotstick: Nem frokost uden kød
- Meyer: Plantebaserede opskrifter
Skåret ind til benet: Hvad er problemet med vores fødevaresystem?
Lige nu favoriserer vores fødevaresystem produktionen kød. Vi bruger enorme landområder til at dyrke foder til husdyr. Med den samme mængde land, kunne vi brødføde langt flere mennesker, hvis vi producerede plantemad til mennesker i stedet for foder til dyr. Det ville betyde, at vi ikke havde behov for nær så meget land til at dyrke mad på, og det vil skabe plads til langt mere skov og natur.
Som det er i dag afspejler prisen på mange produkter ikke de virkelige omkostninger ved produktion. Derfor ender man også med situationer, hvor f.eks. komælk er billigere end plantedrikke og en pakke kød er billigere end tofu.
Den virkelige pris i form af ødelagte skove, forurenede vandløb, iltsvind i vores havmiljø og en tikkende klimakatastrofe sender vi videre som en regning til vores børn og børnebørn.
Så hvad kan du gøre? Det er ikke lige nemt for alle at lave store ændringer af deres kostvaner øjeblikkeligt, men vi kan alle være med til at støtte udviklingen ved at udskifte kødet på vores tallerkener med bønner, linser, nødder og meget mere af det grønne.
Greenpeace arbejder for at omstille vores landbrug til en mere miljø- og klimavenlig produktion. Du kan starte lige her med at støtte vores arbejde.
Med dit faste bidrag kan vi bl.a.:
- Fremme plantebaserede løsninger, vegetariske tilbud og øget brug af økologi i vores byer, kommuner og offentlige institutioner som skoler, plejehjem og hospitaler.
- Sætte en stopper for Danmarks enorme import af bla. sojafoder til dansk svineproduktion, som er med til at rydde uundværlige skovområder i bl.a. Sydamerika.
- Udarbejde undersøgelser og rapporter, der styrker argumentationen for, at landbrugsstøtte skal belønne dem, der producerer plantemad til mennesker fremfor produktion af verdens mindst bæredygtige fødevare – nemlig kød.
- Arbejde for en stærk skovlov på EU niveau, der skal sikre, at produkter bl.a. fra landbruget, der sælges i Europa, ikke er knyttet til ødelæggelse af naturen eller krænkelser af oprindelige folks rettigheder.
- Lægge pres på politikerne og pege på løsninger for at sikre, at de nødvendige beslutninger for at omstille vores landbrugssektor bliver vedtaget.

Det konventionelle landbrug og særligt kødindustrien presser planeten til sit yderste og forværrer klimakrisen. Den gode nyhed er, at mere plantebaseret kost smager fantastisk, gør os sundere og beskytter den verden, vi giver videre til næste generationer. Med din støtte kan vi gøre en forskel hver dag året rundt for et grønnere landbrug.
Mere grønt mindre kød
Kommentarer
Hvorfor skal der opfindes “køderstatninger”. Hvorfor er det vifågtigt, at finde på noget, der ligner - og muligvis og smager af kød? Er det virkelig ikke muligt at påvirke mennesker til bare at undvære kød nogle dage om ugen, og spise lidt mindre af det de andre dage. I stedet for alt det der underlige “det ligner hakket kød”- agtige, hvad så med en æggekage med tomat og purløg, en tallerken grød, eller et stykke brød med pålæg i form af æg, tomat, kartoffel, agurk e.l. En god linse- eller grøntsagssuppe, som er smagt til med f.eks. Hønsefond, er også et god bud. Det behøver ikke være så vanskeligt, at man skal på kursus for at klare det - og man kan jo også skifte sit kød ud med fisk een eller to dage om ugen, så behøver man i,me ændre på andet i sin madlavning end det, der skal på panden 😉
Kære Anne Marie Tak for deling af forslag til lækre grønne retter 💚 Plantebaseret køderstatning er for mange en nem måde at skære ned på kødforbruget, fordi de så stadig kan spise mange af de retter, de altid har holdt af. Jeg synes, det er dejligt, at der er så mange forskellige muligheder i det plantebaserede køkken, og spiser selv masser af linser, kikærter og bønner - og også af og til en plantepølse eller plantebøf. Grønne hilsner, Kristine