Vedvarende energi
Vedvarende energi er energi fra naturlige kilder, der fornyes hurtigere end de bruges. Vind og sol er eksempler på vedvarende energikilder. Vedvarende energi udleder langt færre drivhusgasser end fossile brændsler, og er nøglen til at bekæmpe klimakrisen. Du kan være med til at skabe grøn forandring.


Problemet er for lidt vedvarende energi
Klimaets krise tager til. Lige nu bliver vores klode hurtigere varm end nogensinde før i verdenshistorien. Alligevel er 80 procent af det globale energiforbrug dækket af fossile energikilder, og er dermed den primære årsag til klimaforandringerne. I Danmark ligger det tal på 60 procent. Der skal sættes fart på omstilling fra CO2-tung kul, olie og gas. I stedet for skal vi gå over til CO2-neutrale vedvarende energikilder som sol, vind og geotermi, hvor man bruger jordens varme kerne til at lave energi.
Greenpeace arbejder for mere vedvarende energi
Greenpeace arbejder for en mere grøn og stabil verden. Målet er, at Danmark og resten af verden skal være 100 procent uafhængig af de klimaskadelige fossile brændsler hurtigst muligt. Her spiller vedvarende energikilder en vigtig rolle.
Der er mange fordele ved vedvarende energikilder:
Vedvarende energikilder belaster ikke klimaet: Vi har brug for energikilder, der ikke udleder drivhusgasser. Derfor skal vi bruge sol, vind, vand og geotermi i stedet for kul, olie og gas.
Vedvarende energikilder er tilgængelige og billige: Der findes mange gennemprøvede vedvarende energiteknologier. Derfor skal vi ikke opfinde en masse nyt for at komme i gang med at skifte fra fossil brændsler til grøn energi. Vedvarende energi er også forbundet med lave omkostninger. Vind- og solenergi er nogle af de billigste energiformer, der findes.
Bedre forsyningssikkerhed og stærkere økonomi: Verdens befolkning vokser, og det gør behovet for energi derfor også. Her er det en fordel at være mindre afhængig af fossile brændsler. Dem bliver der nemlig færre af. Det sker, når vi tømmer energireserverne, og mere svært tilgængelige olie og gas hives op af undergrunden. Disse to energikilder er samtidig ejet af få lande. Desuden kan politiske spændinger, som dem vi har set mellem Rusland og resten af Europa, gøre det både dyrt og upålideligt at importere fossile brændsler.
Mere lokal og regional energiproduktion: Danmark kan faktisk dække hele sit energiforbrug ved hjælp af sol- og vindenergi. Det er energi, der kan blive produceret inden for landets grænser. Vi kan samtidig deltage i et Europæisk samarbejde om at producere og bruge vedvarende energi. Det er vigtigt for et moderne samfund at have en stabil forsyning af energi. Det er det, fordi så stor en del af vores dagligdag og produktion er afhængig af energi for at kunne fungere.

Hvad kan du gøre
Du kan også hjælpe til med at sikre, at nutiden og fremtiden ikke længere er drevet af kul, olie og gas men af vedvarende energi som sol, vind, vand og geotermi. Her er nogle konkrete idder til, hvad du kan gøre:
1. Bak op om dem, der arbejder for, at verden bliver fri for de klimaskadelige energiformer, og at investeringerne i stedet går til vedvarende energi.
Du kan både bakke op om politikere, virksomheder og organisationer, der arbejder for netop det.
2. Du kan også gøre en forskel derhjermme for at sikre mere vedvarende energi.
Invester i vedvarende energi til dit hjem f.eks. ved at opføre solceller eller solpaneler eller købe en andel i en vindmølle i dit lokalområde.
3. Brug mere bæredygtige former for transport
Skift til en elbil, brug delebil, kør mere med offentlig transport og vælg cyklen eller en rask gåtur, når du kan. Flyv mindre.
4. Spis mindre kød og flere planter.
Skær ned på unødigt forbrug generelt.
5. Støt Greenpeace med et fast månedligt bidrag.
Det er afgørende for klimaet, at politikere og virksomheder stopper udledningen af drivhusgasser. Derfor skal vi ændre den måde, vi producerer på i alle sektorer som energiforsyning, landbrug, fiskeri, store industrier og transport. Der er med andre ord især brug for det, man kalder omfattende strukturelle ændringer. Du kan måske føle, at det er svært for dig at gøre noget. Men alle menneskers bidrag betyder noget. Vi er alle sammen en del af udfordringen, og derfor er vi også en del af løsningen.
-
Ny olie og gas truer vores fremtid💔
Det er ikke for sent at bremse klima- og naturkriserne.
-
Lyt til alle seneste Greenpeace-podcasts på Spotify og Apple Podcasts
Følg de seneste afsnit af vores podcasts om klimaforandringer, Danmarks klimapolitik og grønne omstilling og andre emner med vores klimahelte og deres gæster.
-
Stop klimakrisen
Ny klimarapport afslører, klimakrisen rammer os hurtigere og hårdere, end hidtil troet. Læs mere om hvad der skal til for at bremse klimaforandringer.
Bliv opdateret på vores arbejde med vedvarende energi
-
Greenpeace åbner nyt kontor i Ukraine
Det er et både stolt og håbefuldt øjeblik, når Greenpeace i dag, tirsdag, åbner et Greenpeace-kontor i Ukraine, hvor fokus vil være på at bekæmpe forbrydelser mod naturen og skubbe på en grøn genopbygning.
-
Greenpeace hjælper med grøn genopbygning i skyggen af krigen i Ukraine
Ruslands invasion af Ukraine bragt krigen til Europa, tusindvis af mennesker har mistet livet og byer, skoler og hospitaler er i ruiner efter bombeangreb fra Rusland. Sammen med ukrainske NGO’er er Greenpeace med til at genopbygge Ukraine med grønne løsninger.
-
Dyr og besværlig. Derfor dumper Danmarks offentlige transport
Danmarks offentlige transport dumper i ny Greenpeace-rapport. Høje priser skaber ulighed og vi misser en stor mulighed for at sænke presset på klimaet.
Lær mere om dette emne

Klimakrisen

Grøn omstilling

Greenwashing
