Klimavenlig mad
Hvis du vil spise mere klimavenlig mad, skal du især spise mindre kød og mælkeprodukter, og flere grøntsager, frugt, bælgfruger, nødder, frø og kerner. Det gør også en vigtig forskel at stoppe madspild.


Hvordan løser vi klimaproblemet med mad?
Engang hed det sig, at du bliver, hvad du spiser. Spiser du klimavenlig mad, bliver du faktisk lidt af en klimahelt. Det er nemlig ikke ligegyldigt for vores klode, hvad vi bliver mætte af.
I gennemsnit kommer 20 procent af en danskers klimaaftryk fra det, vi spiser og drikker, og vores forbrug af kød og mælk ligger i den absolutte top både i Europa og i verden. Den gennemsnitlige dansker indtager mere end dobbelt så mange fødevarer, der stammer fra dyr, som gennemsnittet for verden. Det belaster klodens klima og natur.
Produktionen af landbrugsdyr står for næsten en femtedel af klimagasudledningerne globalt og optager 83 procent af klodens landbrugsjord. Produktionen af landbrugsdyr fylder faktisk så meget, at det svarer til hele Nord- og Sydamerika tilsammen!
Men selvom landbrugsdyrene fylder utrolig meget, så forsyner de kun den globale befolkning med 18 procent af kalorierne og 37 procent af proteinerne i den mad, vi spiser.
Hvis hele verdens befolkning spiser bæredygtig og klimavenlig mad, den såkaldte Planetary Health Diet, som er udviklet af 37 førende internationale forskere inden for bæredygtighed, fødevarer og sundhed, og vi samtidig halverer madspild globalt, kan vi frigøre 60 procent af landbrugsarealerne globalt.
Det vil skabe plads til genrejsning af skov og natur. Det vil ikke alene gøre en enorm forskel for klimaet, men også klodens hårdt pressede biodiversitet.
Greenpeace arbejder for mere klimavenlig mad
Den gennemsnitlige dansker spiser i dag tre gange mere kød end, hvad anbefalingen lyder på i de officielle danske kostråd, som er udviklet med inspiration fra Planetary Health Diet.
Det kræver en stor og gennemgribende omstilling af vores madvaner og madkultur, for at danskerne kommer til at spise klimavenlig mad. Samtidig er den danske produktion af mad meget langt fra at være bæredygtig.
Landbruget står for 34 procent af Danmarks klimaudledninger, og mens særligt energisektoren har omstillet sig og nedbragt sine udledninger, har landbruget stået stille på klimafronten de sidste 10 år. Det skyldes Danmarks enorme produktion af særligt malkekøer og svin. Produktionen af landbrugsdyr står for 31 procent af Danmarks klimaudledninger.
I Greenpeace arbejder vi for, at vi i Danmark både skal producere og spise mere klimavenlig mad. I 2020 udgav vi sammen med fem andre grønne organisationer rapporten Fra foder til føde med anbefalinger til politikere og embedsfolk. Flere af anbefalingerne er siden blevet til virkelighed. Bl.a. har Danmark fået nye kostråd til klimavenlig mad, og der er ved at blive lavet en handlingsplan for plantebaserede fødevarer og en plantefond.
Greenwashing, hvor virksomheder med reklamer får klimaskadelige produkter til at se klimavenlige ud, er et andet emne, Greenpeace har stort fokus på. Vores klage til Forbrugerombudsmanden over Danish Crowns såkaldte “klimakontrollerede gris” har været med til at sætte greenwashing på dagsordenen politisk og blandt virksomheder – som en trussel mod den grønne omstilling til mere klimavenligt forbrug.
Hvert år i januar arrangerer vi i samarbejde med andre grønne organisationer KlimaUdfordringen, hvor deltagerne gennem 22 dage får hjælp og inspiration til at spise grønt og klimavenlig mad.


Film af Mikkel Boe Følsgaard gør op med, at “rigtige mænd” spiser kød
Et kødelskende mandefællesskab, der kalder sig Herrelogen, holder deres rituelle aften med bøffer og pølser på menuen. Mændene ler højt, da en af dem springer ud som vegetar, men latterbrølene afløses af panik, da de hører om konsekvenserne for sundheden og klimaet af et for højt kødforbrug.
Om det giver en happy ending kan du se i den satiriske kortfim Herrelogen, som skuespiller Mikkel Boe Følsgaard (Borgen, Kastanjemanden, Arvingerne mm.) har instrueret og produceret i samarbejde med Greenpeace. Skuespillerne Carsten Bjørnlund, Simon Bennebjerg, Ari Alexander og Zaki Youssef medvirker også.
Hvad kan du gøre
Du kan gøre en forskel for vores klode ved at spise mere klimavenlig mad. Her er tre tommelfinger-regler, der kan hjælpe dig godt på vej:
1. Spis flere planter og mindre kød og mælkeprodukter: Klimaaftrykket for grøntsager, grugt, bælgfrugter, nødder, frø og kerner er markant mindre end klimaaftrykket for kød og mælkeprodukter. Derfor betyder det noget, hvis du spiser mere plantemad. Hvis du har brug for inspiration til at lave mere klimavenlig mad, så tag et kig på disse lækre plantebaserede opskrifter.
2. Smid mindre mad ud. Det kan du gøre ved at lave madplaner, hvor du indtænker nogle af de samme ingredienser i flere forskellige retter og sørger for at få spist rester, så du får brugt alt, du køber. Lav indkøbsliste hjemmefra, så undgår du at købe spontane og unødvendige varer, der belaster både klimaet og din økonomi.
3. Spis primært sæsonens frugt og grønt: Det koster energi og udleder CO2 at opvarme drivhuse for at dyrke grøntsager, der ikke er i sæson. Derfor er sæsonens frugt og grønt, og frugt og grønt som kan transporteres eller lagres længe på køl eller frost den mest klimavenlige mad. Måske kan du endda selv dyrke det i din egen have.
Selvom det største ansvar for at bremse udledningen af drivhusgasser ligger på politikere og virksomheder, er der meget, vi hver især kan gøre i vores dagligdag for at reducere vores klimaaftryk og samtidig opnå en sundere livsstil. Alle kan være med til at gøre en forskel ved at spise mere klimavenlig mad.
Har du appetit på at tage en grøn genstart på året, så prøv fx vores opskrift med grøntsagfyldte auberginer her.
-
Begræns reklamer for kød
Kødreklamer, står i vejen for, at danskerne skruer ned for deres alt for store forbrug af kød. Vær med til at begrænse reklamer for kød. Læs mere her.
-
Stop klimakrisen
Ny klimarapport afslører, klimakrisen rammer os hurtigere og hårdere, end hidtil troet. Læs mere om hvad der skal til for at bremse klimaforandringer.
-
Hvad er klimavenlig mad, og hvordan kommer du i gang?
At spise plantebaseret er den lækreste løsning på klimakrisen. At udskifte kød og mælk med langt flere grøntsager og bælgfrugter er faktisk den handling, der alene kan gøre den største forskel for den enkelte danskers klimaaftryk.
-
Greenpeace uddeler “foderboller” under regeringsforhandlinger – dansk landbrug kaster perler for svin
Greenpeace serverer “foderboller” til et drivhus fuld af politikere ved Christiansborg. Foderhveden skulle være til dyr, men bruges langt bedre til mad til mennesker. Sådan beskytter vi klimaet og laver mad til flere.
-
5 steder i landet du kan møde os i næste uge
Holbæk, Odsherred, Furesø, Svendborg og Odense. Her kan du møde os den kommende uge, hvor vi deltager i debatter om livet på landet, hvilket landbrug vi skal have i fremtiden, og om fremtidens fødevarer og natur.
Lær mere om dette emne

Sojaproduktion

Dansk landbrug
Udforsk andre emner

Klimaforandringer
