Tommy Vehmas har været frivillig hos Greenpeace i nogle år, og da han for nylig fandt ud af, at Arctic Sunrise havde brug for hjælp om bord, tog han chancen og ansøgte. Nu er han på vej ud på sit livs rejse som besætningsmedlem på en tre måneders rejse i Arktis.

“For bare en uge siden fik jeg bekræftet, at jeg skulle med. Der var meget at nå inden, og jeg var lidt nervøs. Jeg har været frivillig for Greenpeace i nogle år, men jeg havde aldrig troet, at jeg ville få muligheden for at sejle med et Greenpeace-skib”, siger Tommy og smiler.

Ombord vil Tommy hjælpe til på dækket. Det inkluderer bl.a. at være med til at male, lægge båden til kaj, gøre rent, være nattevagt og at holde øje med forhindringer som andre skibe eller isblokke. 

Hvad håber du på at komme til at opleve?

“Jeg håber at se isbjørne, se midnatssolen og bare opleve Arktis! Det bliver spændende at tale med forskere og eksperter og følge deres feltarbejde. Det er fascinerende, at se tv-programmer om Arktis, men nu kommer jeg til at se det med mine egne øjne. Det er lige så meget en rejse i mig selv. At opholde sig på så begrænset plads i tre måneder vil helt sikkert være en udfordring. Det er vigtigt at komme ind i rutinerne”.

Hidtil har livet ombord været som forventet, fortæller Tommy. “Besætningen er på 17 personer med 16 forskellige nationaliteter. Det er fantastisk! Det er lærerigt og interessant, men også hårdt arbejde fra morgen til aften. Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal forvente på sigt – for eksempel hvordan jeg skal håndtere mine opgaver, hvis der er rigtig søgang. Indtil nu har det ikke været så slemt, men jeg kommer nok til at blive søsyg. Arctic Sunrise er en gammel isbryder og er kendt som “vaskemaskinen”, fordi hun ruller så meget på bølgerne.

Hvordan blev du frivillig for Greenpeace?

“Mit engagement for miljøet og klimaet er vokset gennem årene. Det føltes dumt at sidde og brokke sig og ikke gøre noget. Det er på tide, at vi tager klimaet alvorligt! Det er lige så meget et samfundsproblem som et klimaproblem. Alt går hånd i hånd!”

Tommy fortsætter: “Jeg har altid været imponeret af Greenpeace og har været interesseret i natur- og miljøspørgsmål. Som frivillig lærer man meget. Jeg synes, det er fantastisk med alt det, jeg har oplevet som frivillig, og jeg har lært folk at kende over hele Norden – i alle aldre og lag. Det er et godt fællesskab! Det er jeg meget taknemmelig for”.

Ekspeditionen er en del af Greenpeaces kampagne for at beskytte havene og en af ​​de mest ambitiøse nogensinde. Turen går fra pol til pol for at udføre videnskabelig forskning og indsamle beviser for at overbevise verdens ledere om at beskytte mindst 30% af verdenshavene. Tommy skal sejle i de første tre måneder: op langs den norske kyst til Svalbard, videre til iskanten, over til Island og derefter til London.

Læs også: Første stop: Arktis

Vil du også være frivillig?

Som frivillig kan du være med til at opsætte bannere, deltage i aktioner og demonstrationer, eller lave kampagnearbejde. Greenpeace tilbyder også en række træninger, så du som frivillig lærer nye ting. Hvis du er nysgerrig i at blive frivillig, kan du læse mere HER.