Der er ingen tvivl om, at 2020 har været et af de mest udfordrende år længe. Mens vi ser klimakrisen manifestere sig, og politikere tøve med at tage de nødvendige skridt for at bremse CO2-udledninger og sikre rammerne om den grønne omstilling, har vi mennesker været nødsaget til at tilpasse os en ny virkelighed under pandemien.

Men de mange trusler og ændringer har også vist os smukke sider af menneskeheden og lært os om naturens tålegrænser. En ny og mere isoleret hverdag, hvor vi har skulle holde afstand til hinanden, har ført til et øget fokus på at udvise samfundssind og nye måder at mødes og hjælpe hinanden på. Vi har ikke været i stand til at rejse uden for landets grænser i samme omfang. Det har betydet, at mange af os – de af os, der har haft privilegeret mulighed for det – i højere grad har opsøgt naturen lige uden for vores dørtrin, og oplevet de mange gaver, som den kan give os. Velvære, ro, samhørighed. 

Den humanitære krise med pandemien har åbnet både vores øjne og hjerter for, at vores eksistens ikke er adskilt fra naturen. Men snarere, at vi er en del af den.

Skift overforbrug ud med gaven, som spirer og gror

Juleshopperiet starter med Black Friday, og dermed begynder den periode på året, hvor der bliver købt og forbrugt mest. Men det sidste, vores natur og planet har brug for lige nu, er flere materielle ting som nyt tøj, plastikdimsedutter eller elektroniske gadgets med kort udløbsdato, som belaster vores klima og miljø. Den har derimod brug for mennesker, som tør gå imod strømmen og vil være med til at ændre vores syn på overforbrug for at beskytte vores fælles fremtid her på planeten.

Natten til Black Friday var aktivister fra Greenpeace på gaden for at minde om, at vi som forbrugere har en mulighed for at påvirke politiske beslutninger gennem vores livsstilsvalg og forbrugsmønster og vælge en vej med omtanke for vores miljø, klima og natur. En vej, hvor vi skifter overforbrug ud med omsorg til vores planet.

Denne jul kan du hjælpe os med at skabe genvækst til gavn for vores natur, og samtidig sende en kærlig tanke og en bæredygtig julegave videre til en, du holder af.