Meret tukehtuvat muoviin. Muovia on kaikkialla. Kuluttajat sanovat: jo riittää. Seuraavatko poliitikot ja yritykset perässä?

Oletko huomannut, kuinka paljon joka päivä käsiemme kautta kulkee muovia? Muovia, joka on tuotettu pois heitettäväksi. Vihannesten pakkaukset, mehupullot ja pumpulipuikot ovat vain jäävuoren huippu. Muovi on tunkeutunut jokapäiväiseen elämäämme.

Muovin käytön kasvu on johtanut maailmanlaajuiseen muovikriisiin. Kuvat muoviin tukehtuvista eläimistä, kokonaisten valtioiden kokoiset jätelautat Tyynellä valtamerellä ja rannat täynnä muovijätettä ovat järkyttäneet ja samalla tuoneet muovikriisin kaikkien tietoisuuteen. Ihmiset haluavat nyt toimia.

Rantojen siivous paljasti saastuttajat

Greenpeacen muoviasiantuntija Rosanna Endre siivoaa muovia rannalta Ruotsin Körnössä. © Edward Bescow

Vuonna 2018 ihmiset ympäri maailman sanoivat: jo riittää! 10 000 ihmistä 42 maassa osallistuivat yhdessä ohjattuun rantojen siivoukseen. He laskivat muovin määrän ja tutkivat, mitkä yritykset olivat muovijätteen takana.

Yhdeksän kuukauden, 239 siivousurakan ja rannoilta löytyneiden 187 000 muovinpalasen tutkimisen jälkeen Greenpeace yhdessä Break free from plastic -liikkeen kanssa julkaisivat raportin suurimmista saastuttajista. Lue englanninkielinen raportti täältä: The Brand Audit Report.

Tunnetut yritykset muovisaasteen takana

Tuttujen merkkien näkyminen suurimpien saastuttajien joukossa ei varmasti yllätä ketään. Listan kärkipäässä ovat juoma- ja ruokajätit Coca-Cola, Pepsi ja Nestlé.

Raportti osoitti selvästi, että nämä yritykset kantavat valtavan vastuun modernista kertakäyttökulttuurista. Valitettavasti raportti myös osoittaa, ettei näillä suurimmilla saastuttajilla ole olemassa suunnitelmia ratkoa muovikriisiä. Yritykset eivät ole sitoutuneet vähentämään kertakäyttömuovin määrää. Päinvastoin heidän tuotantonsa on kasvussa. Samaan aikaan mikään mainituista yrityksistä ei tiedä, mihin heidän tuotteensa päätyvät ja siten ne eivät ota vastuuta koko tuotantoketjustaan.

Biomuovi ei ole ratkaisu

On yleinen olettamus, että biomuovit ratkaisisivat muovikriisin. Todellisuudessa biomuovit voivat olla aivan yhtä haitallisia kuin tavallinenkin muovi. Jos biomuovi päätyy mereen, on se meren eläimille yhtäläinen uhka kuin tavallinen muovi, koska biomuovi hajoaa luonnossa vain tietyissä olosuhteissa. Biomuovi on tarkoitettu kompostoitavaksi, eikä se hajoa merissä. Biomuovien valmistaminen kuluttaa arvokkaita luonnonresursseja ja maa-alaa, jota voitaisiin käyttää ruoantuotantoon.

Kuinka me sitten ratkomme muovikriisin?

“On tärkeää, että me yksilöinä toimimme muovin vähentämiseksi, mutta pelkillä kulutusvalinnoilla ja kierrätyksellä ei muoviongelmaa ratkaista. Siihen me tarvitsemme suurimpien yritysten ja poliitikkojen sitoutumista”, kertoo muoviasiantuntija Rosanna Endre.  

Nestle on todellinen muovihirviö: se tuottaa 1,7 miljoonaa tonnia muovia vuodessa. © Marten van Dijl

Greenpeacen näkemyksen mukaan muovikriisin ratkaisemiseen tarvitaan kaikkia. Yritysten pitää ottaa vastuu tuottamastaan jätteestä ja välttää tuottamasta tarpeetonta muovia, kuten pillejä ja tuplapakkauksia. Poliitikkojen täytyy kieltää kertakäyttöisten muovien tuottaminen ja tukea yrityksiä siirtymään kestävämpiin pakkauksiin ja vähentämään muovin käyttöä tuotteen kuljetuksessa. Ruokakauppojen tulee vähentää muovipakkausten määrää. Kuluttajat voivat tehdä fiksuja kulutuspäätöksiä kierrättämällä ja välttämällä kertakäyttömuovia.

On helpompaa vähentää luontoon päätyvää muovia kuin yrittää ratkaista, miten se siivotaan sieltä pois. Lue vinkkimme muovittomampaan arkeen 5 vinkkiä muovittomaan arkeen -artikkelista.