Suomen ensimmäinen, viikko sitten julkistettu ilmasto-oikeudenkäynti on saanut laajaa huomiota ja varsin myönteisen vastaanoton niin sosiaalisessa kuin perinteisessäkin mediassa.

Greenpeacen ja Suomen luonnonsoujeluliiton edustajat pitelevät Korkeimman hallinto-oikeuden edessä kylttiä, jossa lukee "Suomen ensimmäinen ilmasto-oikeudenkäynti".
Greenpeace ja Suomen luonnonsuojeluliitto jättivät 28.11. korkeimpaan hallinto-oikeuteen hallintovalituksen valtioneuvoston menettelystä antaa eduskunnalle ilmastovuosikertomus ilman ilmastolain edellyttämiä toimia. Kuva: Jonne Sippola / Greenpeace

Julkistimme Suomen ensimmäisen ilmasto-oikeudenkäynnin viikko sitten, maanantaina 28. marraskuuta. Tapaus on saanut viikossa laajaa huomiota. 

Asiasta ovat uutisoineet ja sitä muutoin käsitelleet pääuutislähetyksiä myöten kymmenet tiedotusvälineet, muiden muassa Yle, Helsingin Sanomat, MTV, Hufvudstadsbladet, molemmat iltapäivälehdet, Talouselämä sekä Suomen Kuvalehti

Helsingin Sanomat taustoittaa uutisessaan: “Metsänhakkuut ja puuston kasvu yhdessä maaperän hiilivaraston kanssa määrittävät metsämaan päästöjen ja poistumien summan. Se on ollut Suomessa korkealla tasolla, minkä vuoksi metsien varaan on laskettu paljon, myös suuri osa ilmastotavoitteista. Nyt tilanne on muuttunut, ja se on Suomelle vakava paikka. Hiilinielut eivät pelastakaan ilmastotavoitteita, vaan hiilinielut on pelastettava.”

Talouselämä puolestaan luonnehti pääkirjoituksessaan tapausta “kiinnostavaksi käänteeksi” ja toteaa: “Poliitikkojen on vaikea pysyä yritysten ja yritysjohtajien tahdissa ilmastotoimissa. Puolueilta syntyy helpommin runoja kuin tekoja: milloin autot kuuluvat teille, milloin metsät meille. Samalla kuluttajien ääni voimistuu, että luontokato on otettava tosissaan.”

Hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpää arvioi Demokraatin haastattelussa: ”Itse kyllä katsoisin, että valitus on mahdollista tutkia Korkeimmassa hallinto-oikeudessa.”

Kuvakaappaus France24:n uutisesta liittyen Suomen ilmasto-oikeudenkäyntiin.
Maailmalla tapauksesta uutisoi mm. ranskalainen uutiskanava France 24.

“Tavoitteet eivät vain poliittisia julistuksia”

Myös sosiaalisessa mediassa oikeudenkäynti on herättänyt runsaasti keskustelua.

“Lakiin otetut tavoitteet eivät ole vain poliittisia julistuksia. Nyt oikeuden ratkaistavaksi tulee niiden oikeudellinen merkitys”, twiittasi lakiasiantuntija Antti Leppänen

“Jos päätöksentekijät eivät kanna vastuutaan, sillä pitää olla seurauksia”, kirjoitti ympäristöaktivisti Saara Nyman.

“Historiallista”, kiteytti puolestaan työelämäprofessori Pauli Aalto-Setälä.

”– – tää Greenpeacen ja Suomen luonnonsuojeluliiton nyt käynnistämä oikeusprosessi on suomalaisen yhteiskunnan kannalta äärimmäisen merkittävä ja kiinnostava”, summasi valtiosääntöoikeuden dosentti Pauli Rautainen kommenttipuheenvuorossaan YouTubessa.

Ympäristöministeri Ohisalo: “Kansalaisyhteiskunnan paine tärkeää”

Ilmastolaista ja sen noudattamisesta vastuulliset päättäjät ovat jo reagoineet tapaukseen.

”Kyse on monella tapaa tärkeästä ennakkotapauksesta. Yleisellä tasolla on tietenkin erittäin tärkeää, että ilmastopolitiikan tekoon tulee kansalaisyhteiskunnalta painetta päättäjille”, totesi ympäristöministeri Maria Ohisalo Helsingin Sanomille 28.11.

Opetusministeri Li Andersson puolestaan kuvasi tapausta mielenkiintoiseksi avaukseksi ja toivoi, että “se myös herättää päättäjiä yli puoluerajojen ilmastokriisin vakavuudesta ja toimien välttämättömyydestä”.

Vetoomus kiinnostaa

Kansalaisten kannatuksesta kertoo se, että oikeusjutun tukemiseksi perustettu vetoomus on viikossa kerännyt jo reilusti yli 2 000 allekirjoitusta. 

Joko sinä ehdit allekirjoittaa?