Monet suomalaiset elävät meren läheisyydessä. Vietämme kesäpäiviä meren rannalla auringosta ja vedestä nauttien, kalastaen ja soudellen. On vaikea kuvitella tulevaisuutta, jossa meristä ei voisi nauttia. Mutta maailman meret ovat valtavan paineen alla: ilmastonmuutos, happamoituminen, teollinen kalastus ja jätteet uhkaavat merten elämää.

Mertensuojelu vaatii poliittisia toimia. Siksi keskitymme tällä hetkellä YK:n neuvotteluihin kansainvälisesti sitovan mertensuojelusopimuksen toteuttamiseksi, joka tekee maailman merten suojelusta mahdollista. Yksilöinä voimme myös tehdä tekoja, jotka auttavat meriä. Tässä viisi tekoa, jotka sinä voit tehdä merten suojelemiseksi.

  1. Allekirjoita merivetoomus: yli kolme miljoonaa ihmistä ympäri maailman on jo allekirjoittanut vetoomuksen. Jokainen allekirjoitus on askel lähemmäs mertensuojelun toteutumista. Kaikki allekirjoitukset sekä Suomesta, että kansainvälisesti tullaan luovuttamaan ulkoministereille YK:n kokouksessa, jossa päätetään mertensuojelusopimuksesta. Lisää nimesi tästä: merivetoomus. 
  2. Osta vain kestävästi kalastettua kalaa. Teollinen kalastus on vienyt monet kalalajit sukupuuton partaalle. Pohjatroolarit tuhoavat merenpohjaa ja verkot pyydystävät halutun kalan lisäksi haita, kilpikonnia ja lintuja. Syö vain kalalajeja, joille on myönnetty kestävästi kalastetun kalan MSC-sertifikaatti. Tonnikaloista älä syö keltaevä- tai isosilmätonnikalaa. Vältä myös boniitin syöntiä.
  3. Vältä kertakäyttöistä muovia. Meret hukkuvat muoviin. Mitä vähemmän muovia on liikkellä, sitä vähemmän sitä päätyy maailman meriin. Lue vinkit muovin vähentämiseen omassa arjessa täältä.
  4. Tue oikeudenkäyntiä Norjan hallitusta vastaan. Greenpeace nosti syytteen Norjan hallitusta vastaan arktisen öljyn poraamisesta. Hovioikeus harkitsee asiaa parhaillaan ja tukeasi tarvitaan. Pysy kuulolla osallistumismahdollisuuksista seuraamalla meitä somessa ja sähköpostilistoilla.
  5. Vaadi hallitukselta ilmastojohtajuutta. Ilmastokriisi on merten kriisi. Suomi voi näyttää maailmalle, miten ilmastopäästöjä leikataan nopeasti, reilusti ja kestävästi. Eduskunta ja pääministeri Marinin hallitus päättävät, odottaako meitä ilmastokatastrofi vai teemmekö kaikkemme paremman tulevaisuuden puolesta.


Lue lisää merten ihmeellisestä elämästä ja miksi pikainen suojelu on tärkeää:

Karettikilpikonna
Suojellaan maailman meriä

Merten ihmeellinen maailma tarvitsee apuamme. Pidetään yhdessä huolta, että merten elämä saa ansaitsemansa suojelun.

Tule mukaan