
Ο βυθός εκπέμπει SOS
Ο θαυμαστός κόσμος του βυθού κινδυνεύει: μια νέα, άπληστη βιομηχανία στοχεύει να σκάψει τον βυθό για το κέρδος της, απειλώντας τη θαλάσσια ζωή, τα οικοσυστήματα, τις παράκτιες κοινότητες και το μέλλον μας.

Τι θα συμβεί;
DSM: Το αρκτικόλεξο του μέλλοντος. To Deep Sea Mining, ελληνιστί “εξορύξεις βαθέων υδάτων” είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που ακόμη δεν έχουμε. Τεράστια μηχανήματα σε μέγεθος φάλαινας κατεβαίνουν στον βυθό, σε σημεία τόσο βαθιά που είναι ανεξερεύνητα ακόμα και από τους θαλάσσιους βιολόγους, για να εξορύξουν από τον βυθό σπάνια μέταλλα που θα πουλήσουν σε διάφορες τεχνολογικές εταιρείες.
Γιατί είναι πρόβλημα;
- Το 2024 ανακαλύψαμε ότι στα βάθη της θάλασσας υπάρχουν πετρώματα που παράγουν οξυγόνο. Η ανακάλυψη είναι σταθμός στην επιστήμη, αφού αυτό το “σκοτεινό οξυγόνο” παράγεται χωρίς ήλιο, και απαιτεί χρόνια έρευνας για την κατανοήσουμε. Αυτά ακριβώς τα πετρώματα θέλουν να εξορύξουν. Επίσης, κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας βρίσκεται άπειρο διοξείδιο του άνθρακα που οι εξορύξεις βαθέων υδάτων θα απελευθερώσουν και θα στείλουν στην επιφάνεια της γης, ενώ ήδη ζούμε με παραπάνω εκπομπές CO2 απ’ όσες αντέχουμε.
- Το DSM απειλεί τη βιοποικιλότητα στον βυθό, εκεί που βρίσκονται είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού και οι επιστήμονες ακόμα τα μελετούν. Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία των οικοσυστημάτων και τα ιχθυοαποθέματα είναι τεράστιοι, ενώ οι αλιείς και οι παράκτιες κοινωνίες που εξαρτώνται από τη θάλασσα για να επιβιώσουν θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.


Γιατί τώρα;
Ο στόχος τους είναι να βρουν μέταλλα όπως μαγγάνιο, νικέλιο και κοβάλτιο. Λένε πως αυτά τα μέταλλα είναι πολύ χρήσιμα σε οτιδήποτε καινούργιο φτιάχνουμε χωρίς πετρέλαιο, όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, νέες μπαταρίες, φθηνότερες που κρατάνε περισσότερο ή δημιουργία καρτών μνήμης και γενικά “αποθηκευτικών χώρων”. Έχουν ιδιότητες χρήσιμες σε νέες, υπό ανάπτυξη τεχνολογίες και στις ΑΠΕ, άρα ο δρόμος έχει ανοίξει για μια πολύ προσοδοφόρα βιομηχανία. Γι’αυτό το θέμα έχει ανακύψει τώρα.

Γίνεται κι αλλιώς!
Η βιομηχανία του DSM έχει ήδη λανσαριστεί σαν “πράσινη ενέργεια”. Υπόσχεται βοήθεια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας παραβλέποντας εντελώς ότι θα καταστρέψει ό,τι αγγίξει. Παρά τα πολλά κλιματικά μας προβλήματα, αυτό που έρχεται έχει τη δυναμική να είναι ένα από τα μεγαλύτερα, με ανυπολόγιστες καταστροφές. Λέμε ναι στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, αυτής που δεν θυσιάζει την ανθρωπότητα που υποτίθεται ότι έρχεται να εξυπηρετήσει. Μάλιστα, η ανάπτυξη αυτή μας επιτρέπει να μην σκάψουμε τον βυθό για νέα υλικά όταν μπορούμε να επενδύσουμε στην ανακύκλωση αυτών που ήδη έχουμε.

Οι κυβερνήσεις τι λένε;
Ήδη 32 κυβερνήσεις είναι ενάντια στις εξορύξεις αυτές, υποστηρίζουν την προληπτική παύση τους ή έχουν ζητήσει μορατόριουμ. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στην τελευταία Διάσκεψη της Διεθνούς Αρχής Θαλάσσιων Βυθών (ISA), ο πολιτικός κόσμος έδωσε το παρών, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα είναι η στιγμή για να πιέσουμε υπέρ της προστασίας της θάλασσας και του θαλάσσιου βυθού.
-
Παγκόσμια Συνθήκη για τους Ωκεανούς: επικύρωση άμεσα!
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, περισσότερες από 80 χώρες υπέγραψαν τη συνθήκη για τους Ωκεανούς. Έναν χρόνο μετά την υπογραφή της από την Ελλάδα, η Greenpeace καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες επικύρωσής της.
-
Greenpeace: Η στιγμή ποτέ δεν ήταν ιδανικότερη για την προστασία των ωκεανών από τις εξορύξεις βαθέων υδάτων
Η Διάσκεψη της Διεθνούς Αρχής Θαλάσσιων Βυθών (ISA) ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στη Τζαμάικα, με τη συμμετοχή περισσότερων κυβερνήσεων από ποτέ και με πέντε νέες ανακοινώσεις υπέρ μιας προληπτικής παύσης ή ενός μορατόριουμ στις εξορύξεις βαθέων υδάτων.
-
Υλοποίηση των δεσμεύσεων για την προστασία των θαλασσών ζητούν από τον πρωθυπουργό 9 οργανώσεις
Με σημερινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς ζητούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς που διεξήχθη πριν από δύο μήνες στην Αθήνα.
-
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικύρωσε τη Συνθήκη για τους ωκεανούς. Η Ελλάδα;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε χθες, 24 Απριλίου 2024, υπέρ της επικύρωσης της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοικτή Θάλασσα (γνωστή και ως Παγκόσμια Συνθήκη για την προστασία των Ωκεανών / BBNJ – “Biodiversity of Areas Beyond National Jurisdiction”) με σημαντική πλειοψηφία 556 ψήφων υπέρ.
-
Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς: ώρα για τολμηρές δεσμεύσεις και δράση
Η 9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference), την οποία διοργανώνει η χώρα μας στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου 2024, και οι δεσμεύσεις που εξαγγέλθηκε ότι θα ανακοινωθούν ενόψει αυτής της παγκόσμιας διοργάνωσης, είναι μια σημαντική ευκαιρία για να αποδείξει έμπρακτα η Ελλάδα ότι αντιμετωπίζει σοβαρά τα κρίσιμα ζητήματα προστασίας του θαλάσσιου…
-
STOP στις σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης ζητούν ξανά οι οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και ClientEarth
Την ακύρωση των εν εξελίξει σεισμικών ερευνών και συνολικά του προγράμματος εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θάλασσα της Κρήτης και σε τμήμα της Ελληνικής Τάφρου ζητούν από την ελληνική πολιτεία οι οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και ClientEarth.
-
Κ. Πρωθυπουργέ, μη χάσετε την ευκαιρία να προστατέψετε τις ελληνικές θάλασσες!
Με αφορμή το 9ο Συνέδριο για τους Ωκεανούς “Our Ocean Conference” το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, οκτώ οργανώσεις ζητήσαμε με επιστολή μας από τον Πρωθυπουργό να μην χάσει την ευκαιρία για την προστασία των ελληνικών θαλασσών
-
Έρευνα Greenpeace: Απειλούμενες φάλαινες διαβιούν στην Ελληνική Τάφρο, εκεί που κυβέρνηση και εταιρείες σχεδιάζουν εξορύξεις ορυκτού αερίου
Έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, μαζί με το Ερευνητικό Εργαστήριο της Greenpeace, το Πανεπιστήμιο του Exeter και το Ινστιτούτο Κητολογικών ερευνών “Πέλαγος” για τα κητώδη της Ελληνικής Τάφρου
-
Οι ωκεανοί μας απειλούνται: ζητάμε επείγουσα προστασία μέσω της ιστορικής Συνθήκης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς
Μια νέα σημαντική ανάλυση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί δημοσιεύθηκε σήμερα στην έκθεση της Greenpeace “30×30: Από την παγκόσμια συνθήκη για τους ωκεανούς στην προστασία της θάλασσας”.
-
Η βιομηχανία εξόρυξης βαθέων υδάτων αποτυγχάνει να πάρει το πράσινο φως, αλλά παραμένει απειλή
Οι διαπραγματεύσεις της Διεθνούς Αρχής Θαλάσσιων Βυθών (ISA) ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, και στα καλά νέα οι εταιρείες εξόρυξης βαθέων υδάτων απέτυχαν να πάρουν άμεσα το πράσινο φως για τη λεηλασία των ωκεανών από τις δραστηριότητές τους.
-
Η Παγκόσμια Συνθήκη για τους Ωκεανούς εγκρίθηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη, κι αρχίζει ο αγώνας για την επικύρωσή της
Η ιστορική Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς εγκρίθηκε και επίσημα από τον ΟΗΕ! Πλέον, οι κυβερνήσεις μπορούν να προχωρήσουν στην υπογραφή και την επικύρωση της συνθήκης ώστε να αρχίσουν να προστατεύουν ουσιαστικά τους ωκεανούς.
-
Απόφαση ΣτΕ για το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θάλασσα της Κρήτης
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε αίτηση για την ακύρωση της ιδιαίτερα προβληματικής περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές “Νοτιοδυτικά Κρήτης” και “Δυτικά Κρήτης”.
-
Πρόστιμο σε εταιρεία παραγωγής για την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στους προστατευόμενους βιότοπους της Ελαφονήσου
Πρόστιμο από την Περιφέρεια Πελ/νήσου στην εταιρεία παραγωγής του «Greece’s Next Top Model (GNTM) 3» του STAR, για παραβίαση περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε περιοχές Natura στην Ελαφόνησο
-
Ο αγώνας για την προστασία της θάλασσας κέρδισε μια μάχη!
Χρόνια τώρα η Greenpeace αγωνίζεται να πείσει την Επιτροπή για τη Διατήρηση της Θαλάσσιας Πανίδας και Χλωρίδας της Ανταρκτικής (CCAMLR) να προχωρήσει στην προστασία της Θάλασσας Ρος. Κάθε χρόνο η Greenpeace, η Συμμαχία για τον Ωκεανό της Ανταρκτικής (Antarctic Oceans Alliance) και εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο ζητούσαν από τις αρμόδιες κυβερνήσεις να κάνουν…
-
«Στην αρχή σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά κερδίζεις»
Όταν ξεκινούσαμε φέτος την περιοδεία μας στις Κυκλάδες όπως κάθε χρόνο τα τελευταία 5 χρόνια, ξέραμε ότι δεν ήταν απλά μία ακόμα ευκαιρία για να δυναμώσει η συμμαχία ψαράδων, καταναλωτών, επιστημόνων και οργανώσεων για τη σωτηρία των θαλασσών μας.