Fiskeri
Over 3 milliarder mennesker er avhengige av havet for å skaffe seg mat og levebrød. Når industrielt overfiske og ødeleggende havbruk truer livet i havet, truer det også menneskeliv verden over. Vi krever en stans for naturødeleggende fiskeri.


Problemet med ødeleggende fiskeri og havbruk
Industrielt overfiske kan utrydde hele arter. Bunntrålere ødelegger havbunnen og fiskenett drar med seg og skader eller dreper all slags fisk, skilpadder, delfiner, koraller og andre dyr og planter på havbunnen, samtidig som den ufrivillig drar med seg opp bifangst som ikke vil bli spist.
I dag er bare to prosent av verdens marine områder vernet, og destruktive fiskemetoder er dessverre altfor vanlige. Fiskenæringen reguleres av et lappeteppe av lover som er utilstrekkelige for å beskytte havets biologiske mangfold. Der det faktisk er marine verneområder og andre reguleringer på plass, er det ikke uvanlig at store industrielle fiskeflåter bryr seg lite om det, og at det drives med ulovlig og uregulert fiske. Dette er ekstremt skadelig for livet i havet, men også for verdens matsikkerhet.
Hva vi gjør med fiskeri og havbruk
Vi mener at Norge skal være en ledende aktør for en global havavtale. Vi jobber aktivt med å påvirke de pågående FN-forhandlingene slik at det blir enklere å opprette marine verneomåder, og at vi får et bindende mål om å verne 30 prosent av verdens havområder innen 2030.
Vi jobber for at Norge skal forplikte seg til å verne 30 prosent av våre egne havområder.

Hva du kan gjøre for fiskeri og havbruk
Som forbruker bør du unngå å spise fisk som ikke er fanget på en bærekraftig måte. Noen ganger finner du denne informasjonen på produktet i butikken. Men så enkelt er det dessverre ikke alltid. Du kan forsøke å spørre butikken hvordan fisken er fanget eller gjør egen research ved bruk av troverdige kilder.
Vi mener fiskerinæringen må gjøre mye mer for å gjøre det enklere for forbrukere å velge bærekraftig, og at det alltid må informeres om fangstmetode og miljøtilstand. Sammen kan vi kreve lover og reguleringer som forbyr naturødeleggende fiskeri og havbruk.
Planlegges det et forurensende oppdrettsanlegg eller en bunntråling der du bor? Meld deg inn i en miljøorganisasjon som kjemper imot, arranger en demonstrasjon, skriv et leserinnlegg, eller snakk med en politiker om hvorfor vi bør ta vare på naturen i stedet!
-
Signer: Stopp gruvedrift på havbunnen
Vi må stoppe gruvedrift på havbunnen. Vi er allerede flere hundre tusen mennesker som står sammen mot den nye skadelige industrien. Bli med, signer oppropet.
-
Gi engangsbidrag
Du kan gi et engangsbidrag med kredittkort eller Vipps her eller overføre til konto 1594 0884559.
-
Bli månedlig giver
Du kan gi månedlige bidrag gjennom Vipps eller Avtalegiro. Stå sammen med oss for å beskytte verdens klima og miljø, hav og skoger – bli med som månedlig giver i dag!
-
Meld deg på Greenpeace sitt nyhetsbrev
Få nyheter, oppdateringer og tips om klima og miljø på e-post. Du kan vente deg oppdateringer fra oss noen ganger i måneden, og kan melde deg av når som helst.
Nyheter om fiskeri og havbruk
-
Gruvedrift på havbunnen truer hval i Norge, fastslår ny rapport
Greenpeace registrerte en rekke hvaler under vår første forskningsekspedisjon til det norske åpningsområdet for gruvedrift på havbunnen i Arktis.
-
Summary Report: Threatened whales in Norway’s proposed deep sea mining area
An new Greenpeace report shows the presence of deep-diving and noise-sensitive marine mammals in the area in the Arctic designated to deep sea mining.
-
18 natur- og friluftslivsorganisasjoner går sammen for en renere Oslofjord
18 nasjonale og lokale natur- og friluftslivsorganisasjoner har gått sammen om initiativet «Nettverk for en levende Oslofjord».
Lær mer om sakene

Plast i havet

Trusler mot havet

Gruvedrift på havbunnen
Utforsk andre temaer

Klimaendringer

Energi

Natur

Skog og landbruk
