Tommy har vært frivillig i Greenpeace i noen år, og han så at Arctic Sunrise trengte hjelp om bord under årets store skipsekspedisjon. Han grep muligheten og sendte inn en søknad. Nå legger han ut på en storslått, tre måneders reise på skipet gjennom Arktis.

– Jeg fant ut at jeg fikk være med for bare tre uker siden. Det var mye å forberede, jeg var litt nervøs! Jeg har vært frivillig for Greenpeace i noen år, men jeg trodde aldri jeg skulle få mulighet til å reise med et av skipene, sier Tommy og smiler.

Om bord vil Tommy jobbe som assisterende matros. Jobben innebærer alt fra maling og vasking, til å holde utkikk etter isfjell om natten og å hjelpe til med å få skipet i havn.

Hva håper du å oppleve?

– Jeg håper jeg får se isbjørner, midnattssol og bare det å få oppleve Arktis! Det blir spennende å snakke med forskere og eksperter, og å følge med på deres feltarbeid. Det er spennende nok å se TV-programmer om Arktis, og nå får jeg se det med mine egne øyne. Det blir nok like mye en reise i meg selv. Det blir utfordrende å oppholde seg på en så avgrenset plass i tre måneder, det er viktig å komme inn i rutinene.

Så langt er livet om bord som han forventet. Tommy forteller:

– Mannskapet består av 17 mennesker med 16 ulike nasjonaliteter. Det er utrolig kult! Det er interessant og lærerikt, men hardt arbeid fra morgen til kveld. Det føles veldig spesielt, og jeg vet ikke helt hva jeg skal forvente av tiden som kommer… Jeg tenker mye på hvordan jeg vil takle dårlig vær og høy sjø. Så langt har det vært lite bølger. Jeg blir sikkert sjøsyk! Arctic Sunrise er en gammel isbryter, og er kjent under navnet “vaskemaskinen” fordi hun gynger så mye over bølgetoppene.

Hvorfor ble du frivillig i Greenpeace?

– Miljøengasjementet mitt har vokst de siste årene. Det føltes dumt å bare sitte og sutre uten å gjøre noe. Det er på tide at vi tar klimaendringene på alvor! Det er minst like mye en samfunnsutfordring som en miljøutfordring. Alt går hånd i hånd!

Tommy fortsetter: – Jeg har alltid vært imponert over Greenpeace, og alltid hatt en interesse for natur og miljø. Som frivillig lærer du mye. Jeg har fått oppleve utrolig mye som frivillig, og blitt kjent med alle slags mennesker i de nordiske landene. Det er et fantastisk fellesskap! Det er jeg veldig takknemlig for.

Ekspedisjonen er en del av Greenpeaces hav-kampanje, og er en av våre mest ambisiøse ekspedisjoner noensinne. Vi drar fra pol til pol for å forske og samle inn bevis for å overbevise verdens ledere om å beskytte 30% av verdenshavene innen 2030. Tommy skal være med på de første tre månedene: opp langs norskekysten til Svalbard, langs iskanten i Arktis, videre til Island og deretter London.

Vil du bli frivillig?

Når du er frivillig hos oss, kan du gjøre alt fra å male bannere til kampanjearbeid, aksjonering og delta på demonstrasjoner. Vi tilbyr også forskjellige typer kurs og treninger så du får utviklet deg selv i rollen som frivillig hos oss. Se mer her.

Frivillig arbeid i Greenpeace

Som frivillig i Greenpeace er du med og utgjør en forskjell for klima og miljø. Her kan du lære mer om frivillig arbeid i Greenpeace og hvordan du kan bidra.

Vær med