Greenpeace inviterer ofte på juleverksted der man kan lage julegaver av resirkulerbart materiale

Julen går hånd i hånd med økt forbruk. Ikke så overraskende, kanskje? Vi spiser mer, drikker mer, og gir bort flere gaver. Overflod kan gjøre julen til en nytelse, men når vi ser på konsekvensene av forbruket vårt, kan man få mageknip av mindre. Her er åtte tips som gjør julen og julehandelen mer miljøvennlig og klimavennlig.

Årets julegave 2023 fra Greenpeace bevarer planeten vår for kommende generasjoner. Se gaven her.

Oppdatert i november 2023

I 2021 ble det forventet at vi i Norge ville bruke 12 070 kroner hver på julefeiringen, ifølge Virke. Produksjon og transport av disse varene bidrar til store klimagassutslipp, så julefeiringen har dessverre også negative konsekvenser.

Overforbruket i den rike delen av verden ødelegger planetens klima og miljø. Det er behov for handling nå. Det er først og fremst politikerne som må ta ansvar, men som konsumenter kan vi som enkeltmennesker ha stor innflytelse på beslutningstagerne gjennom våre forbruksmønstre.

Under finner du åtte tips som kan gjøre julen og julehandelen mer bærekraftig og klimavennlig.

1. Tenk gjennom hva du trenger

Greenpeace limastreik på Black Friday i 2019. Budskapet var å stanse overforbruket som ødelegger planeten vår.

– Lag en handleliste og hold deg til den. Da unngår du å gjøre impulskjøp og slipper å ende opp med innkjøp du aldri får bruk for.

2. Tenk bærekraft når du handler julegaver

  • Dropp bruk-og-kast-mentaliteten som i hovedsak bare tjener bedriftene som produserer varene. Velg heller kvalitetsvarer som varer lengre. Bedriftene vil velge å produsere varer som selger. Til tross for at det i hovedsak er politikernes ansvar, så kan vi gjennom våre forbruksmønstre skape etterspørsel etter produkter med lang levetid. 
  • Hvis det er flere valgalternativer, og du har råd til det, bør du velge julegaven som er mest bærekraftig.
  • Begrens julegaveinnkjøp. Man kan for eksempel bli enige om at på julaften får alle en gave hver, heller enn at alle kjøper til alle. På denne måten vil sannsynligvis innkjøpene bli mer gjennomtenkte og julehandelen mindre stressende.  

3. Unngå unødvendig innpakning rundt julegavene

– Fint innpakningspapir kan få gavene til å se flotte ut, men tanken på flere hundre tonn gavepapir i søpla er skremmende. Da er det bedre å lage sitt eget innpakningspapir av tøyrester og trykksaker eller kjøpe papir som man kan resirkuleres.  

4. Recycled value

– Kanskje det du trenger kan kjøpes brukt. Gjør det til en skattejakt å lete etter gjenbrukbare kupp i bruktbutikker og på ulike nettsteder. 

5. Kalendergaver, pakkeleker og julestrømper

– Smågaver ender fort opp som mengder med unødvendige plastdingser, produsert på den andre siden av jordkloden. Når du trenger smågaver til barna kan du heller kjøpe færre, men bedre produkter og gi bort gavekort med opplevelser som for eksempel ‘frokost i senga’. Du kan også gi bort noe du allerede eier, hvis det er noe andre kan sette pris på.

Greenpeace-aktivister protesterer mot Amazon sine retningslinjer om å destruere ubrukte varer som blir sendt i retur.

6. Spis sesongens grønnsaker og redusere matavfallet

– Ha mer grønnsaker på menyen – også i desember. Grønnsaker er sunt, smaker godt og er mye bedre for klimaet. 

7. Reis miljøvennlig i julen

– Velg alltid tog fremfor fly når du kan velge. Mange innenlandsreiser kan ta nesten like kort tid fra dør-til-dør som en flyreise. Det er også mer klimavennlig å kjøre flere sammen hvis man først skal bruke bil.

– Tilbring juleferien i Norge. Vinterhygge er mer klimavennlig enn en tur til Thailand.

8. Skap ringvirkninger

Vi er heldigvis ikke bare forbrukere, men innbyggere, kollegaer, venner og familiemedlemmer. I møte med andre mennesker kan vi snakke om bærekraftig forbruk og dermed skape ringer i vannet som endrer verden.

Vi ønsker deg en god, klimavennlig og bærekraftig jul.

Årets julegave 2023 fra Greenpeace bevarer planeten vår for kommende generasjoner. Se gaven her.

Meld deg på Greenpeace sitt nyhetsbrev

Få nyheter, oppdateringer og tips om klima og miljø på e-post. Du kan vente deg oppdateringer fra oss noen ganger i måneden, og kan melde deg av når som helst.

Vær med