Greenpeace inviterer ofte på juleverksted der man kan lage julegaver av resirkulerbart materiale

Juletiden går hånd i hånd med økende forbruksmønstre. Ikke så overraskende, kanskje? Vi spiser mer, drikker mer, og gir bort flere gaver. Overflod kan gjøre julen til en nytelse, men når vi ser på konsekvensene av vårt forbruk kan man få mageknip av mindre. 

I år forventes det at hver nordmann i gjennomsnitt bruker 11. 000,- kroner på julemat og gaver. Produksjon og transport av disse varene bidrar til store klimagassutslipp, så julefeiringen har dessverre også negative konsekvenser. Overforbruket i den rike delen av verden ødelegger planetens klima og miljø. Det er behov for handling nå. Det er først og fremst politikerne som må ta ansvar, men som konsumenter kan vi som enkeltmennesker ha stor innflytelse på beslutningstagerne gjennom våre forbruksmønstre.

Under finner du ni tips som kan gjøre julehandelen mer klimavennlig.

Les mer: Hva koster egentlig forbruket vårt

1. Tenk gjennom hva du trenger

Klikk her for å skrive under på at du takker nei til fysiske julegaver som ikke er bra for klimaet, og at du heller ønsker deg opplevelsesgaver eller ingen gaver i det hele tatt. Du kan også dele ditt standpunkt på Facebook, Instagram eller Twitter, og dermed inspirere andre til å gjøre det samme. 

– Lag en handleliste og hold deg til den. Da unngår du å gjøre impulskjøp og slipper å ende opp med innkjøp du aldri får bruk for.

Greenpeace deltok i klimastreiken på Black Friday, fredag 29. november med budskap om å stanse overforbruk som ødelegger planeten vår.

2. Vær smart når du handler

– Dropp bruk-og-kast-mentaliteten som i hovedsak bare tjener bedriftene som produserer varene. Velg heller kvalitetsvarer som varer lengre. Bedriftene vil velge å produsere varer som selger. Til tross for at det i hovedsak er politikernes ansvar, så kan vi gjennom våre forbruksmønstre skape etterspørsel etter produkter med lang levetid. 

– Hvis det er flere valgalternativer, og du har råd til det, så bør du velge produktet som er mest bærekraftig.

– Begrens julegaveinnkjøp. Man kan for eksempel bli enige om at på julaften får alle en gave hver, heller enn at alle kjøper til alle. På denne måten vil sannsynligvis innkjøpene bli mer gjennomtenkte og julehandelen mindre stressende.  

– Gi bort opplevelsesgaver heller enn fysiske gaver. Man kan også lage gaver selv, gjerne sammen med barna i familien. Dette er en morsom aktivitet for barna, og man kan benytte muligheten til å lære de om andre alternativer gaver. 

3. Unngå unødvendig innpakning

– Fint innpakningspapir kan få gavene til å se flotte ut, men tanken på flere hundre tonn gavepapir i søpla er skremmende. Da er det bedre å lage sitt eget innpakningspapir av tøyrester og trykksaker eller kjøpe papir som man kan resirkuleres.  

4. Recycled value

– Kanskje det du trenger kan kjøpes brukt. Gjør det til en skattejakt å lete etter gjenbrukbare kupp i bruktbutikker og på ulike nettsteder. 

5. Kalendergaver, pakkeleker og julestrømper

– Smågaver ender fort opp som mengder med unødvendige plastdingser, produsert på den andre siden av jordkloden. Når du trenger smågaver til barna kan du heller kjøpe færre, men bedre produkter og gi bort gavekort med opplevelser som for eksempel ‘frokost i senga’. Du kan også gi bort noe du allerede eier, hvis det er noe andre kan sette pris på.

6. Spis sesongens grønnsaker og redusere matavfallet

– Ha mer grønnsaker på menyen – også i desember. Grønnsaker er sunt, smaker godt og er mye bedre for klimaet. 

7. Reis miljøvennlig i julen

– Velg alltid tog fremfor fly når du kan velge. Mange innenlandsreiser kan ta nesten like kort tid fra dør-til-dør som en flyreise. Det er også mer klimavennlig å kjøre flere sammen hvis man først skal bruke bil.

– Tilbring juleferien i Norge. Vinterhygge er mer klimavennlig enn en tur til Thailand.

8. Skap ringvirkninger

Vi er heldigvis ikke bare forbrukere, men innbyggere, kollegaer, venner og familiemedlemmer. I møter med andre mennesker kan vi snakke om bærekraftig forbruk og dermed skape ringer i vannet som endrer verden.

Vi ønsker deg en god og klimavennlig jul

Greenpeace-aktivister protesterer mot Amazon sine retningslinjer om å destruere ubrukte varer som blir sendt i retur.