Greenpeace har vært til stede i Hurdal hver eneste dag gjennom regjeringsforhandlingene, og var også på plass da regjeringsplattformen ble presentert onsdag. Foto: Greenpeace / Johanna Hanno.
© Greenpeace / Johanna Hanno

Støre-regjeringen varsler stø kurs og full gass i oljeletinga. Hurdalsplattformen er ikke løsningen på klima- og naturkrisa vi står midt oppe i.

Onsdag ettermiddag la Støre-regjeringen fram Hurdalsplattformen. Framleggelsen ble møtt med klimaprotester og krav om full stans i oljeletingen av demonstranter fra oss i Greenpeace. 

– FNs klimapanel er helt tydelig på at all leting etter mer olje og gass er i strid med 1,5-gradersmålet. Det er pinlig at Støre-regjeringa nekter å lytte til klimaforskerne, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

Oljekapittelet i plattformen er fullt av vage formuleringer, men det kommer tydelig fram at oljeletingen skal fortsette. Støre og Vedum holder også døra på gløtt for å åpne nye havområder i Barentshavet nord for oljeleting. 

– Støre kunne med Hurdalsplattformen gitt oss nordmenn en grunn til å være stolte over norsk klimapolitikk. Vi kunne blitt den første store oljeprodusenten til å si ja til klimaforskningen og nei til mer oljeleting. Den muligheten har Støre nå forspilt, fortsetter Pleym.

Støre og Vedum har ikke lyttet til hverken forskningen, ekspertene eller Greenpeace sitt krav om å slutte med oljeleting. Foto: Greenpeace / Johanna Hanno

Gjennom hele prosessen med regjeringsforhandlinger har vi i Greenpeace stått utenfor Hurdalsjøen hotell der forhandlingene har foregått. I tillegg til å kreve full stans i letingen etter mer olje og gass, har vi krevd at den nye regjeringen skaper trygge, grønne jobber. Dette kombinerte budskapet har vi vist fram på en varmluftsballong som hang over forhandlingene ved Hurdalsjøen hotell. Forskere ved Sintef, NTNU og Universitetet i Oslo trakk i valgkampen fram at det er vanskelig å få til et grønt skifte ved fortsatt full gass i oljeindustrien.

– Vi kan ikke få i pose og sekk. En grønn omstilling betyr også at vi må slutte med noe, og forskningen viser at vi ikke får til en grønn omstilling om vi samtidig gir full gass i olja. Og så er det noe veldig misforstått i oljepolitikken. Full letestans er nemlig ikke det samme som en produksjonsstans. Konsekvensene av å stanse letingen betyr bare at vi ikke setter i gang nye oljeprosjekter om 10-15 år, sier Pleym

Trussel mot havet

Denne våren ble Norge med i en allianse som jobber for at 30 prosent av verdens havområder skal vernes innen 2030. Målet om 30 prosent marint vern er i tråd med forskernes anbefalinger, og en nødvendighet for å ta vare på livet i havet. Likevel er ikke marint vern nevnt i Støre-regjeringens plattform.

At vi må verne mer hav skyldes at havet trues av overfiske, klimaendringer og forurensing. En annen, framvoksende trussel er gruvedrift på havbunnen. Solberg-regjeringen har det siste året åpnet for gruvedrift på havbunnen, selv om statens egne forskere og miljøfaglige råd sier at vi vet for lite om konsekvensene. Dessverre legger også Støre opp til å fortsette arbeidet med å åpne for gruvedrift til havs.

De neste fire årene skal Greenpeace samarbeide godt med opposisjonspartiene, for å tvinge fram en bedre klima-, miljø- og oljepolitikk. Foto: Greenpeace / Johanna Hanno

Energieffektivisering glemt, og svak satsing på havvind

Den mest miljøvennlige energien er den vi ikke bruker. For å bruke mindre energi må vi effektivisere bruken. Likevel er energieffektivisering helt glemt av den nye regjeringen. I tillegg til at det vil være bra for både klima og miljø å spare energi, vil det også skape tusenvis av arbeidsplasser.

Havvind kan også skape arbeidsplasser, samtidig som utslippene kuttes. Det er dessverre skuffende få grep i plattformen om hvordan Norge skal få bygd opp en havvindnæring.

Oppløftende fra plattformen og veien videre

En god nyhet i plattformen, er at Norges klimamål er styrket fra 50-55 prosent utslippskutt innen 2030, til å fastslå at 55 prosent av norske utslipp skal kuttes. 

En annen god nyhet er at Støre-regjeringen ikke har flertall i Stortinget. Det betyr at den nye regjeringen må samarbeide med andre partier på Stortinget, blant annet for å få gjennom statsbudsjettet sitt. De neste fire årene skal vi samarbeide godt med opposisjonspartiene, for å tvinge fram en bedre klima-, miljø- og oljepolitikk.

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med