Regnbue over Tapajós-elven i Amazonas. © Todd Southgate / Greenpeace

Hvorfor er det så viktig at vi redder Amazonas? Regnskogen spiller en avgjørende rolle i å regulere verdens klima, men trues av branner og avskoging. Men det finnes flere grunner til å ta vare på Amazonas.

1. Mister vi Amazonas taper vi kampen mot klimaendringene 

Amazonas spiller en avgjørende rolle i å regulere det globale klimaet. Regnskogen genererer regn, oksygen og kjøler ned planeten. I tillegg til å  produsere 20 prosent av jordas oksygen, lagrer regnskogen nærmere 130 milliarder tonn med karbon. Om hele skogen skulle forsvinne, vil det tilsvare 140 år med globale menneskeskapte klimautslipp. Hvert år står avskoging for nesten ti prosent av verdens klimagassutslipp. Å hindre avskoging er derfor en stor del av klimaløsningen. 

Men verdens ledende forskere på Amazonas advarer mot at regnskogen er i ferd med å nå et vippepunkt: På grunn av ødeleggelsen de siste tiårene kan regnskogen miste evnen til å genere sitt eget regn. Hvis ikke situasjonen snur, kan Amazonas gradvis tørke inn og gå mot å bli et savannelandskap.  

 Bli med og stopp avskogingen av Amazonas. Skriv under.

2. Flere millioner mennesker lever i Amazonas 

Regnskogen er mer enn planter, trær og dyr. 30 millioner mennesker og mer enn 350 ulike etniske grupper bor i Amazonas. Rundt 1 million av dem er urfolk. Dette mangfoldet av mennesker besitter unik kunnskap, kultur, språk og historie som vil gå tapt om regnskogen forsvinner. 

Les også: Amazonas: Forventer rekordstore branner og avskoging i 2020 

3. Amazonas er jordas mest mangfoldige område

Ingen andre steder har større artsmangfold enn Amazonas. En av ti oppdagede arter på jorda finnes her. Regnskogen er hjem til blant annet 2,5 millioner insekter, mer enn 2000 ulike fugler og pattedyr og titusenvis av planter.  

Støtt vårt arbeid for å beskytte Amazonas: Bli fast giver her, eller gi et engangsbidrag her

4. Framtidens medisiner, mat og andre nytteplanter kan ligge uoppdaget i regnskogen

Det er fremdeles mye vi ikke vet om Amazonas. I dag brukes planter fra Amazonas til å produsere medisiner til blant annet kreft, malaria, hjertesykdommer og tuberkulose, men regnskogen kan også sitte på nøkkelen til fremtidige medisiner til kjente og uoppdagede sykdommer. Når mangfoldet av planter forsvinner, mister vi lagrene av medisiner.

Les også: Nye bilder viser ulovlige branner som herjer i Amazonas 

5. Regnskogen i Amazonas forsyner Sør-Amerika med vann 

Regnskogen i Amazonas fungerer som en enorm vannpumpe som forsyner store deler av av det søramerikanske kontinentet med vann gjennom nedbør, bekker og elver. Hvis Amazonas tørker inn og blir til en savanne, vil elver kunne endre retning eller tørke ut. Livsviktig nedbør på det søramerikanske kontinentet vil da utebli. Det har katastrofale konsekvenser for landbruket andre sektorer i Sør-Amerika som er avhengig av nedbør. De økonomiske og sosiale kostnadene av en slik utvikling er enorme. 

Du kan hjelpe Amazonas

Samtidig som Amazonas forsvinner i et lynraskt tempo, er Norge i ferd med å inngå en handelsavtale med Brasil, som kan bety enda mer regnskogødeleggelse og forfølgelse av folk som bor i skogen. 

Bli med og krev at Norge sier nei til avtalen. Signer oppropet vårt her.

Greenpeace har jobbet med undersøkelser, forskning, rapportering og overvåkning i Amazonas i mer enn to tiår, og er i en unik posisjon til å skape internasjonal oppmerksomhet rundt denne saken. bidrar til å beskytte viktige regnskogområder. I mange år har vi kjempet mot tømmerselskaper, soyaselskaper, megafarmer og korrupte politikere. Vi har snakket med politikere verden over for å få dem til å forstå hvor viktig Amazonas er. Vi har stått side om side med urfolk og andre miljøaktivister.

Siden vi arbeider helt uten tilskudd fra stater eller næringsliv, er vi avhengige av støtte fra enkeltpersoner som deg dersom vi skal kunne fortsette det viktige arbeidet.

Derfor håper vi at du har mulighet til å bidra til å beskytte Amazonas. Bidraget ditt hjelper alle kampanjene våre for planeten vår og menneskene på den. Du kan også sende GREENPEACE til 2474 for å gi 150kr/mnd.

NORGE: SI NEI TIL HANDELSAVTALEN MED BRASIL

Vi krever at den norske regjeringen legger press på Brasil for å beskytte den livsviktige regnskogen i Amazonas. Handelsavtalen med Brasil MÅ STOPPES inntil avskogingen…

Skriv under ×