Forest Fires in Candeiras do Jamari, Amazon - Second Overflight (2019). © Victor Moriyama / Greenpeace
Mange husker de katastrofale brannene i Amazonas i fjor. Bildet er fra Candeiras do Jamari i den brasilianske delstaten Rondônia i 2019.

Nye tall over avskoging av Amazonas i 2020 er urovekkende. I løpet av årets første fire måneder økte avskogingen av regnskogen med 55 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, ifølge offisielle data fra Brasils nasjonale romforskningsinstitutt. Bare i april i år forsvant regnskog tilsvarende et område på størrelse med Oslo.

Oppdatering juli 2020: Bare i juni i år forsvant brasiliansk regnskog tilsvarende et område dobbelt så stort som Oslo. Det er den verste avskogingen i juni på 13 år. 

2019 var det verste året for Amazonas på elleve år, og nå ser det ut til at 2020 blir enda verre.

– Det ser dessverre ut til at vi kan vente oss rekordstore branner og avskoging i år, advarer Rômulo Batista i Greenpeace Brasil.

Mange husker de katastrofale brannene i Amazonas i fjor. Brasils president Jair Bolsonaro fikk en stor del av skylden etter å ha tappet institusjonene som beskytter regnskogen for ressurser, og ble beskyldt for å se mellom fingrene da ulovlige branner ble stiftet. Brann er en av de vanligste måtene som brukes for å fjerne skog, blant annet av bønder i regionen.

Nå er vi sterkt bekymret for hva vi har i vente.

LES OGSÅ: Nye bilder viser de ulovlige brannene som herjer i regnskogen i Amazonas

Urfolksområder i regnskogen trues

Under den pågående koronapandemien har den brasilianske regjeringen permittert statsansatte med ansvar for å beskytte skogen og kuttet i ressursene for å bekjempe miljøkriminalitet. Og regjeringen har forsøkt å bruke koronakrisen til å hastevedta en lovendring som vil gjøre det lettere å invadere urfolksterritorier.

Dermed forventes det at avskogingen øker ytterligere i andre kvartal.

– Bolsonaro ser ikke bare bort når illegale tømmerhoggere og gruvearbeidere fortsetter å plyndre urfolkenes territorier under pandemien, men han planlegger også å gjøre det lettere for dem. Store folkegrupper og samfunn uten ressurser til å bekjempe viruset risikerer å forsvinne hvis infeksjonen sprer seg til deres territorier. Bolsonaros handlinger er kriminelle og må stoppes, sier Carolina Marçal i Greenpeace Brasil.

Stå sammen med oss og krev at Brasils regjering stopper ødeleggelsen av Amazonas:

Branner i Amazonas får store konsekvenser

Amazonas er kjent for sitt rike biologiske mangfold. På bare fire år er 600 nye dyrearter blitt dokumentert i Amazonas, til tross for at det er blitt stadig vanskeligere å drive miljøforskning i Brasil på grunn av Bolsonaros budsjettkutt. Dessverre blir disse artene oppdaget når deres habitat og eksistens trues av avskoging for å utvide jordbruk og gruvedrift. Den økende avskogingen kommer til å føre til at enda flere dyrearter risikerer å forsvinne fra planeten vår, for alltid.

Ødeleggelsen av Amazonas er ikke bare dårlige nyheter for de som bor der. Det er ingen tvil om at konsekvensene er enorme om vi ødelegger Amazonas, ikke bare for det rike dyrelivet og urbefolkningen – men for hele planeten vår. Amazonas er kanskje vår viktigste allierte i klimakrisen. Mister vi Amazonas, taper vi kampen mot klimaendringene.

LES OGSÅ: Hvorfor er Amazonas så viktig? 5 svar

Skogbranner og klimaendringer fungerer i en ond sirkel: Når antallet branner øker, øker også utslippet av drivhusgasser, som igjen leder til høyere temperaturer og mer ekstremvær som hetebølger og tørke.

I tillegg til økte CO2-utslipp bidrar avskoging til en direkte endring i regnmønstrene i Amazonas. Dette fører til en lengre tørkeperiode, som igjen påvirker skogene, biomangfoldet, jordbruket og folks helse.

Avskoging gjør oss mer utsatte for virus

Forskning viser dessuten at virus som covid-19 kan bli vanligere etter hvert som mennesker ødelegger ville dyrs leveområder. Covid-19 er blant sykdommene som sannsynligvis har kommet som følge av at et virus er blitt overført fra et dyr til menneske. Avskoging, alvorlige skogbranner som de vi ser i Amazonas, og annet tap av habitat som følge av et ødelagt matsystem og klimaendringer ødelegger økosystemene våre og gjør oss mer utsatte.

Koronapandemien har gitt mange økt bevissthet om hvor sårbare vi mennesker egentlig er. Når en underliggende årsak til pandemien er nettopp menneskelig aktivitet, bør varsellampene blinke.

“Hva kan jeg gjøre for Amazonas?”

Greenpeace får ofte spørsmål om hva enkeltmennesker kan gjøre for å beskytte Amazonas. Derfor har vi samlet sju enkle tips her.

Ved å endre måten du lever på, kan du vise solidaritet med urbefolkningen og bli en del av bevegelsen som beskytter Amazonas.

Greenpeace fortsetter å jobbe for at Amazonas skal bevares og urfolks rettigheter sikres. Her kan du lese mer om hva vi fikk til i fjor med støtten fra våre uvurderlige støttemedlemmer.

I 2020 har vi blant annet gjort dette for regnskogen:

Vil du være med og støtte arbeidet vårt for Amazonas? Gjennom å bli månedlig giver hjelper du oss å planlegge arbeidet vårt langsiktig, også i tider med krise og økonomisk usikkerhet.