Vil du gjøre mer?
Vær med ×
Flyfoto viser røyk og brennende regnskog i Amazonas i august 2020.
Amazonas, august 2020. Foto: Christian Braga / Greenpeace

Til tross for et brannforbud har antallet skogbranner i Amazonas hittil slått en tiårig rekord i løpet av septembers første to uker. Og i verdens største våtmarksområde, Pantanal, har det ikke brent så mye som nå siden 1998. 

I de første to ukene av september har antallet branner i Amazonas og Pantanal allerede nådd nye rekorder, til tross for den brasilianske regjeringens brannforbud, som trådte i kraft 16. juli. Ifølge Brasils romforskningsinstitutt, INPE, har 20 486 skogbranner blitt registrert i Amazonas, en økning på 86 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, det høyeste antallet branner på et tiår. Hittil i år har 64 498 skogbranner blitt registrert i verdens største regnskog, en økning på 11,54 prosent sammenlignet med katastrofeåret 2019.

Les også: Amazonas: Forventer rekordstore branner og avskoging i 2020 

Storbranner i sårbare Pantanal

I Pantanal, verdens største våtmarksområde, har 5 300 skogbranner blitt registrert mellom 1. og 14. september, en økning på hele 219 prosent sammenlignet med med samme periode i fjor. I slutten av august hadde hele 12 prosent av dette sarte økosystemet blitt ødelagt, samtidig som tusentalls dyr har dødd og millioner av dyr har blitt tvunget på flukt fra de naturlige leveområdene sine. Pantanal er kjent for artsmangfoldet sitt av ville dyr, og er blant annet hjemmet til flere hundre fuglearter, som den sjeldne hyasintaraen, verdens største flyvedyktige papegøye, og andre truede dyr som jaguarer, mankeulver og kjempemaurslukere.

Nærbilde av en kjempemaursluker omgitt av grønt gress.
Kjempemaursluker i Matto Grosso, Brasil. Foto: Victor Moriyama

– Brasil brenner, og brannsesongen i Amazonas i 2020 ser ut til å bli den verste på et tiår. Denne ødeleggelsen er en konsekvens av president Bolsonaros miljøfarlige agenda som har fortsatt å demontere miljøvernet i Brasil helt siden han kom til makten. Regjeringen hans fortsetter å fornekte forskning og oppmuntrer angrep på økosystemer som er livsviktige for overlevelsen vår her på planeten, sier Rômulo Batista i Greenpeace Brasil.

– Bolsonaros hensynsløse handlinger får virkelig katastrofale konsekvenser. Mens brannmenn, militæret og frivillige risikerer livene sine for å slukke disse katastrofale brannene, ler Bolsonaro av katastrofen som pågår i Pantanal og gir de som arbeider for å beskytte både Amazonas og planetens helse en dødsdom. Verdens politiske ledere og næringslivsledere må umiddelbart fordømme oppfordringen hans til vold og kreve slutt på denne ødeleggelsen, fortsetter Batista. 

Støtt vårt arbeid for å beskytte Amazonas: Bli fast giver her, eller gi et engangsbidrag her.

Brannstifting med katastrofale konsekvenser

Cerradoen, verdens mest artsrike tropiske savanne, brenner også. Ifølge INPE ble 13 619 skogbranner registrert i løpet av de samme septemberukene, en økning på 9,2 prosent fra samme periode forrige år. I år alene har hittil 37 824 branner blitt registrert i dette økosystemet, og regjeringen har ikke satt i gang noen tiltak for å stoppe denne økende miljøkatastrofen. 

Brannene i Amazonas, Pantanal og store deler av cerradoen er ikke naturlige. De stiftes for det meste ulovlig av jordbrukere og skogbrukere for å frilegge områder til jordbruk og husdyrhold. Som vi tidligere har skrevet om, får ødeleggelsen av Amazonas konsekvenser for hele planeten: for klimaet, for biologisk mangfold og for menneskers helse. I skyggen av koronapandemien hører vi ikke like mye om miljøkatastrofene i Brasil i nyhetene, men vi må ikke miste fokus nå når Amazonas og de som har sine hjem der trenger oss som.

Du kan hjelpe Brasils natur og folk

Samtidig med at skrekktallene for tap av regnskog og våtmark i Brasil øker, er Norge i ferd med å inngå en handelsavtale med landet. Dette kan bety enda mer naturødeleggelse og forfølgelse av folk som bor i skogen.

Bli med og krev at Norge sier nei til avtalen. Signer oppropet vårt her.

Greenpeace har jobbet med undersøkelser, forskning, rapportering og overvåkning i Amazonas i mer enn to tiår, og er i en unik posisjon til å skape internasjonal oppmerksomhet rundt denne saken. Men siden vi arbeider helt uten tilskudd fra stater eller næringsliv, er vi avhengige av støtte fra enkeltpersoner som deg dersom vi skal kunne fortsette det viktige arbeidet. Derfor håper vi at du har mulighet til å bidra til å beskytte Amazonas mens det fremdeles er tid til å mobilisere det internasjonale samfunnet. Bidraget ditt hjelper alle kampanjene våre for planeten vår og menneskene på den. Du kan også sende GREENPEACE til 2474 for å gi 150 kr/mnd.