Klimaforskerne har slått fast at verden allerede har funnet mer olje, kull og gass enn vi kan bruke om vi skal unngå de mest alvorlige klimaendringene. Likevel satser norske Equinor fortsatt nesten utelukkende på fossil energi, med kun 0,13 prosent fornybar produksjon i 2022.
Onsdag 8. februar presenterer Equinor sin kvartalsrapport for fjerde kvartal 2022. Greenpeace har beregnet at kun 0,13 prosent av Equinors energiproduksjon i 2022 stammer fra fornybar energi. Det vil si at mer enn 99 prosent av Equinors energiproduksjon forblir fossil.
Greenpeace har regnet om produksjonstallene i kvartalsrapporten ved bruk av omregningsfaktorene fra Oljedirektoratet. Utregningen viser at Equinor i 2022 produserte totalt 1,6 TWh energi fra fornybar energi, og 1264,8 TWh fra fossil energi.
Equinors investeringer bryter med Norges klimamål
– Både FNs klimapanel Det internasjonale energibyrået er krystallklare på at nye investeringer i olje og gass bryter med Norges klimamål. Statseide Equinor gjør det stikk motsatte, og investerer i splitter nye oljefelt i noen av verdens mest sårbare havområder, både i Norge og i utlandet. Vi forventer at Næringsdepartementet griper inn og gjør det klart at Equinor må forholde seg til norske klimamål, sier Greenpeace-leder Frode Pleym.
LES OGSÅ: «Norsk olje er miljøvennlig» og ni andre oljemyter
Equinors reklamekampanjer henger ikke på greip
At Equinor kun produserer 0,13 prosent fornybar energi står i sterk kontrast til det bildet selskapet maler av seg selv gjennom reklamekampanjene sine. I 2018 brukte brukte Statoil omlag en kvart milliard norske kroner på å bytte navn til Equinor med begrunnelsen at de skulle gå fra å være et oljeselskap til et «bredt energiselskap». I realiteten har lite endret seg utover navnet. Equinor er fortsatt et av verdens største fossilselskaper, og Norges desidert største forurenser.
LES OGSÅ: Derfor konfronterte jeg Equinor i skiløypa på Beitostølen
Voksende motstand mot Equinor-prosjekter
Equinor møter voksende motstand både her hjemme og i utlandet. I fjor stanset miljøbevegelsen Wisting, verdens nordligste oljefelt. Akkurat nå kjemper miljøorganisasjoner og aktivister i Argentina, Canada, Brasil og Storbritannia for å stanse Equinor fra å åpne nye fossile prosjekter.
Equinors kvartalsrapport ble møtt med sterke reaksjoner flere steder, inkludert med demonstrasjoner utenfor selskapets kontorer i Oslo, London og Aberdeen. Tirsdag ble det holdt en markering utenfor den norske ambassaden i London i protest mot Equinors planer om å åpne Rosebank, det største uutviklede olje- og gassfeltet i den britiske delen av Nordsjøen.
– Det er på høy tid at Norge tar ansvar for Equinors betydelige bidrag til klimakrisen. Mer oljeleting svekker sjansen for å nå klimamålene og mulighetene til å lykkes med en rettferdig, grønn omstilling hvor vi skaper grønne jobber. Tallene Equinor har lansert i dag viser at de i aller høyeste grad henger fast i fortiden, sier Pleym.
Les mer om hvordan vi jobber for gjennomføre et grønt og rettferdig skifte: