Avskogingen og brannene øker i Amazonas. Det har ikke brent så mye i området på 14 år. Og nå starter brannsesongen i regnskogen for alvor.
Avskogingen i Amazonas og Cerrado-savannen i Brasil har økt enormt. I mai ble området rammet av mer enn 3 800 skogbranner – en økning med 65 prosent sammenlignet med samme måned i 2020, og verste maimåned siden 2007.
Det viser ny data fra Brasils romforskningsinstitutt (INPE).
Cerradoen er en tropisk savanneskog sør for Amazonas. Brannene i Amazonas og Cerradoen er ofte påsatt, slik at man kan frigjøre land for å drive jordbruk.
– Rekordtallene er ikke overraskende, med tanke på at Bolsonaro-regjeringens miljøfiendtlige agenda bare har blitt verre siden i fjor. Agendaen er så radikal at for første gang i historien blir en miljøminister etterforsket for mulige forbrytelser mot miljøet, sier Rômulo Batista, talsmann i Greenpeace Brasil.
Bolsonaro lovet å bekjempe avskoging
Brasils president Bolsonaro og regjeringen hans ønsker å tjene mest mulig penger på industrielt landbruk, gruvedrift og hogst i regnskogen. Under koronapandemien har Bolsonaro-administrasjonen fortsatt å undergrave institusjoner og ordninger som skal beskytte regnskogen. Og de har forsøkt å innføre lover som gjør det enda enklere å ødelegge skog og invadere urfolksterritorier.
I den nye Amazonas-planen for 2021 og 2022 foreslår Bolsonaro-administrasjonen en økning i avskoging på 16 prosent sammenlignet med da Bolsonaro dannet regjering i 2018. Allerede dagen etter at Bolsonaro lovet å bekjempe avskoging på USAs president Joe Bidens klimatoppmøte i slutten av april, reduserte han Brasils miljøbudsjett for 2021 med 24 prosent.
LES OGSÅ: Hvorfor er Amazonas så viktig?
Truer klima og biologisk mangfold
Etter to år med eskalerende avskoging og branner, kombinert med mindre regn, kan vi forvente en ny bølge av ødeleggende branner når brannsesongen snart setter i gang. I september i fjor kunne vi rapportere om nye brannrekorder i Amazonas og verdens største våtmark, Pantanal.
Brannene truer både klimaet, det biologiske mangfoldet og lokalbefolkningen, som allerede er hardt rammet av koronakrisen.
– Avskogingen driver Amazonas nærmere et vippepunkt der vi risikerer at verdens største regnskog omvandles til en tørr savanne, sier Rômulo Batista.
– Mens Brasil forhandler om en handelsavtale med USA, Storbritannia og EU, er sannheten at avskogingen og brannene slår nye rekorder. Disse landene må slutte å belønne ødeleggelsen, og selskaper må begynne å holde løftene sine og slutte å finansiere miljøkriminalitet, sier han.
Norge er et av landene som er i ferd med å inngå en handelsavtale med Brasil. Denne avtalen må vi stoppe. Stå sammen med oss og skriv under på oppropet vårt her. Underskriftene skal leveres til den norske regjeringen i juni 2021.
Du kan hjelpe Amazonas
Greenpeace har jobbet med undersøkelser, forskning, rapportering og overvåkning i Amazonas-regnskogen i mer enn to tiår, og er i en unik posisjon til å legge press på myndigheter og internasjonale selskaper som bidrar til ødeleggelsen av Amazonas.
I en ny rapport fra 2021 dokumenterer vi for eksempel hvordan kveg har blitt flyttet rundt mellom gårder som kan kobles til ulovlige branner og flere andre brudd på Brasils miljølovverk, for til slutt ofte å havne på gårder som er sertifiserte til å levere storfekjøtt til EU.
Vi sendte rapporten til danske banker som investerer i brasilianske kjøttgiganter, og fire av fem banker som hadde aksjer hos kjøttgigantene, har allerede trukket investeringene sine.
Siden vi arbeider helt uten tilskudd fra stater eller næringsliv, er vi avhengige av støtte fra enkeltpersoner som deg for å kunne fortsette det viktige arbeidet. Vil du støtte arbeidet vårt for Amazonas og verdens truede skoger? Bli månedsgiver her. Du kan også sende GREENPEACE til 2474 for å gi 150kr/mnd.