Branner i Amazonas, i Alta Floresta i delstaten Mato Grosso, tatt i juli 2020.
Brann i Amazonas, i Alta Floresta i delstaten Mato Grosso. Bildene er tatt av Greenpeace i juli 2020.

Nye bilder fra Greenpeace viser ulovlige branner over hele delstaten Mato Grosso i Brasil, i regnskogen i Amazonas. Bildene ble tatt da Greenpeace fløy over området 7.-10. juli for å dokumentere branner.

Ettersom det er forbud mot brann i delstaten fra juli til september, er alle de dokumenterte brannene ulovlige. Greenpeace dokumentere også både utbrente områder og steder som ble forberedt for brann. Brannene dokumenteres samtidig som avskogingen øker. Bare i juni i år forsvant brasiliansk regnskog tilsvarende et område dobbelt så stort som Oslo. Det er den verste avskogingen i juni på 13 år. 

Mato Grosso er den delstaten med flest antall branner så langt i 2020. Hele 4437 såkalte hotspots har blitt dokumentert, noe som utgjør nesten halvparten av alle brannene i den brasilianske regnskogen så langt i 2020 (antall hotspots fra 1. januar til 13. juli, basert på data fra Brasils romforskningsinstitutt, INPE).

Skogrester brenner i et område i Juara i Mato Grosso, delstaten i Brasil med flest antall branner så langt i 2020.

– Disse bildene og rekordhøye tall på avskoging er det ønskede resultatet fra Bolsonaros langsiktige strategi for Amazonas. Regjeringen hans har plukket fra hverandre lover og slått beina under institusjonene som er ment å beskytte miljøet. De har attpåtil misbrukt koronakrisen til å fremme ytterlige avskoging, hogst, og gruveaktivitet i Amazonas, sier Romulo Batista fra Greenpeace Brasil.

Bli med og krev at den norske regjeringen sier nei til handelsavtale med Brasil inntil avskogingen er under kontroll og urfolks rettigheter kan garanteres, skriv under her.

Alta Floresta i Mato Grosso. Hvert år flyr Greenpeace over Amazonas for å overvåke og dokumentere avskoging og skogbranner.

Brannene i Amazonas påsatt

I juni ble 2248 “hotspots” dokumentert i Amazonas, noe som er en 20 prosent økning sammenlignet med katastrofeåret i fjor, og den høyeste målingen for juni siden 2007. Hotspots er sannsynlige branner som oppdages med satellitt. Det kan også forekomme branner som ikke blir oppdaget fra satellitt, blant på grunn av værforhold. Bare mellom 1. og 13. juli ble 1057 branner dokumentert i regnskogen. 

Store branner i Amazonas oppstår ikke naturlig, men blir påsatt av godseiere og storbønder som ønsker å ta til seg mer land for kvegdrift og industrielt landbruk. Etter at Brasils president Jair Bolsonaro kom til makten har situasjonen blitt enda verre. Smog og luftforurensing fra branner utgjør en alvorlig risiko for helsen til urfolk som allerede kjemper mot korona og forfølgelse.    

Flere har reagert på den brasilianske regjeringens angrep på regnskogen og urfolk. Storebrand med flere norske og utenlandske investorer varslet at de kan trekke sine investeringer hvis landet ikke endrer regnskogpolitikk. Brasilianske selskaper har også uttrykt bekymring for hvordan Bolsonaros politikk truer miljø og menneskerettigheter. 

LES OGSÅ: Hvorfor er Amazonas så viktig? 5 svar

Må si nei til handelsavtalen med Brasil

Den norske regjeringen har imidlertid vært stille siden de skrev under på utkastet til en handelsavtale mens brannene herjet i fjor.

– Det er på høy tid at Norge slutter å være feig og begynner å stille krav. Hvis ikke kaster vi bensin på bålet og taper kampen om regnskogen. Vi krever at regjeringa sier nei til handelsavtalen med Brasil inntil avskoginga er under kontroll og urfolks rettigheter kan garanteres, sa Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge til NRK.

Tiltakene til den brasilianske regjeringen har sålangt ikke vært tilstrekkelige. Et eksempel er kostbare militære operasjoner for å bekjempe avskoging, ofte med et PR-team på slep. De har også varslet et midlertidig forbud mot branner som skal vare i 120 dager, men det er liten tro til at det vil være effektivt.

Itanhangá i Mato Grosso. Greenpeace krever at den norske regjeringen sier nei til handelsavtalen med Brasil inntil avskogingen er under kontroll og urfolks rettigheter kan garanteres.

– Bildene av Amazonas som brenner i delstaten mato Grosso er et tydelig eksempel på at et forbud mot branner i seg selv ikke er nok. Det er avgjørende at det følges opp med kapasitet til å overvåke og situasjonen og forvalte loven, noe som Bolsonaro bevisst har undergravd. De som roper på handling fra Bolsonaro kan ikke la seg lure av slepphendte PR-stunt som ikke har noen reell virkning, sier Batista. 

Greenpeace Norge mener det er totalt uforsvarlig at Norge vurderer å godkjenne en handelsavtale med Brasil før avskogingen er under kontroll og urfolks rettigheter kan garanteres. Bli med på oppropet og krev at Norge sier nei til avtalen her:

NORGE: SI NEI TIL HANDELSAVTALEN MED BRASIL

Vi krever at den norske regjeringen legger press på Brasil for å beskytte den livsviktige regnskogen i Amazonas. Handelsavtalen med Brasil MÅ STOPPES inntil avskogingen er under kontroll!

Skriv under