Avskoging
Avskoging skjer når skog hogges eller brennes ned i et så stort omfang at den ikke vokser tilbake. Når skoger raseres på denne måten, går dyr og menneskers leveområder tapt, og karbon som har blitt lagret i trær og planter slippes ut i atmosfæren.


Problemet med avskoging
Forskere anslår at minst en tredel av verdens skogområder er forsvunnet. I dag foregår den kraftigste avskogingen i de tropiske områdene, i hovedsak på grunn av produksjonen av produkter som tropisk tømmer, soya til kraftfôr, storfekjøtt, mineraler, naturgummi og palmeolje, men avskoging foregår også i Norden. I tillegg «spiser» voksende byer seg inn i verdens skogområder.
Avskoging har alvorlige konsekvenser for dyreliv, biologisk mangfold, naturens eget forsvar mot ekstremvær og klimaendringer, og for selve klimaet. Akkurat som at vi mennesker trenger lungene våre for å leve, trenger jorda sunne, robuste skoger som brukes på bærekraftige måter.
Bak hvert eneste snauhogde skogområde finner vi kyniske industrier som setter sin egen vinning over naturens helse. Som om ikke det er ille nok, er noen av dem frekke nok til å merke varene de selger oss med falske sertifiseringer om bærekraft og rettferdighet. Dette ser vi blant annet i regnskogen i Amazonas, som er sterkt truet av avskoging. Forskere avdarer mot at avskogingen i Amazonas fører regsnkogen mot et vippepunkt der den vil slutte å produsere sitt eget regn, og gradvis gå over i et tørt savannelandskap. Skjer det, vil det bli katastrofalt for millioner av mennesker som avhenger av regn og ferskvann fra Amazonas’ nedbørsfelt.
Hva vi gjør for å stanse avskoging
Greenpeace jobber for at vi alle kan ta gode og bærekraftige valg som forbrukere, mens vi kjemper for forandring på systemnivå. I solidaritet og samarbeid med urfolk og allierte, overvåker og dokumenterer vi avskogingen og utgir rapporter om hvilken påvirkning industrielt land- og skogbruk har på skogene.
Høsten 2022 vedtok EU-parlamentet en lov som forbyr salg av varer produsert på avskoget eller ødelagt land, og all palmeolje og soya skal fases ut av biodiesel i løpet av 2023. Vi fortsetter å holde øye med forsyningskjeder, merkeordninger og håndhevelsen av lovverket, og med den norske regjeringens regnskogarbeid.

Hva du kan gjøre for å stanse avskoging
En stor andel av kjøttet og oppdrettsfisken du får kjøpt i Norge, kommer fra dyr som er fôret med soya og palmeolje fra regnskogen. Palmeolje brukes også fremdeles i mange dagligvarer. Unngå å spise dette, og å kjøpe varer knyttet til avskoging, som regnskogtømmer og enkelte produkter av naturgummi.
Forbrukere må slutte å kjøpe produkter som fører til avskoging. Men i Greenpeace krever vi også handling fra de store selskapene som faktisk gjennomfører avskogingen, og politikerne som tillater det. Det er disse som virkelig kan gjøre en stor forskjell, og som vi må forsøke å påvirke. Dette kan du gjøre:
– Snakk med venner og kjente om avskoging
– Støtt en miljøorganisasjon
– Skriv under på opprop, delta i demonstrasjoner og debatter om temaet, eller arranger din egen.
– Engasjer deg på sosiale medier eller skriv leserinnlegg, og løft temaet på jobb, skole eller i foreninger du er med i.
– Gi stemmen din til en politiker som lover å arbeide for å stanse avskoging.
– Bruk makten din som forbruker – kontakt selskaper og krev at de forbedrer seg.
-
Bli Greenpeace-aktivist
Det første steget mot å bli Greenpeace-aktivist er å delta i kurset “Introduksjon til sivil ulydighet”. Her får du lære mer om sivil ulydighet og kraften i fredelige aksjoner. Registrer deg i dag.
-
Gi engangsbidrag
Du kan gi et engangsbidrag med kredittkort eller Vipps her eller overføre til konto 1594 0884559.
-
Bli månedlig giver
Du kan gi månedlige bidrag gjennom Vipps eller Avtalegiro. Stå sammen med oss for å beskytte verdens klima og miljø, hav og skoger – bli med som månedlig giver i dag!
-
Meld deg på Greenpeace sitt nyhetsbrev
Få nyheter, oppdateringer og tips om klima og miljø på e-post. Du kan vente deg oppdateringer fra oss noen ganger i måneden, og kan melde deg av når som helst.
Fakta om skog og avskoging
Les faktaartikler relatert til avskoging.
-
Granskning: Bærekraftig soya og palmeolje?
Sertifiseringer er ingen garanti mot avskoging av regnskog. Det viser en gjennomgang Greenpeace har gjort av sertifiseringsordninger for regnskogprodukter.
-
Kjøttproduksjon og konsekvenser for klima og miljø
Produksjonen og forbruket av kjøtt- og meieriprodukter har negativ innvirkning på klima, skoger, vann, menneskers helse, dyrevelferd og rettferdig fordeling.
-
Hvorfor er Amazonas så viktig? 5 svar
Hvorfor er det så viktig at vi redder Amazonas? Verdens største regnskog trues av branner og avskoging. Her er 5 grunner til at vi må ta vare på Amazonas.
-
Soyamelken i kaffen din er ikke klimaproblemet
Problemet med soya er ikke menneskers forbruk, men de massive mengdene med soyaprotein som importeres og brukes i dyrefôr. Lær mer om soya her.
Nyheter om avskoging
Hold deg oppdatert på arbeidet vårt med verdens skoger her.
-
Ny analyse: Hetebølge-dødsfall tredoblet på grunn av klimaendringer
En ny studie viser at 1500 mennesker døde som følge av menneskeskapte klimaendringer under hetebølgen i Sør-Europa i juni og juli 2025. Det haster å kutte utslipp for å unngå…
-
Valg 2025: Din karakter, basert på partiet du stemmer på
Hvilken karakter er du, basert på klima- og miljøpolitikken til partiet du stemmer på? Finn din karakter og se partiene som er best på klima, natur og fred.
-
Gruvedrift på havbunnen truer hval i Norge, fastslår ny rapport
Greenpeace registrerte en rekke hvaler under vår første forskningsekspedisjon til det norske åpningsområdet for gruvedrift på havbunnen i Arktis.
Lær mer om sakene

Regnskogen i
Amazonas

Regnskogen i
Kongo

Regnskogen i
Indonesia

Matindustrien

Urfolk
Utforsk andre temaer

Klimaendringer

Energi

Natur

Hav
