Avskoging

Avskoging skjer når skog hogges eller brennes ned i et så stort omfang at den ikke vokser tilbake. Når skoger raseres på denne måten, går dyr og menneskers leveområder tapt, og karbon som har blitt lagret i trær og planter slippes ut i atmosfæren.

Gruvedrift på urfolket Yanomamis territorium i Brasil
Luftbilder fra Porto Velho i Amacro-regionen i Amazonas viser ødeleggelsen av omtrent 8000 hektar med regnskog.

Problemet med avskoging

Forskere anslår at minst en tredel av verdens skogområder er forsvunnet. I dag foregår den kraftigste avskogingen i de tropiske områdene, i hovedsak på grunn av produksjonen av produkter som tropisk tømmer, soya til kraftfôr, storfekjøtt, mineraler, naturgummi og palmeolje, men avskoging foregår også i Norden. I tillegg «spiser» voksende byer seg inn i verdens skogområder.

Avskoging har alvorlige konsekvenser for dyreliv, biologisk mangfold, naturens eget forsvar mot ekstremvær og klimaendringer, og for selve klimaet. Akkurat som at vi mennesker trenger lungene våre for å leve, trenger jorda sunne, robuste skoger som brukes på bærekraftige måter.

Bak hvert eneste snauhogde skogområde finner vi kyniske industrier som setter sin egen vinning over naturens helse. Som om ikke det er ille nok, er noen av dem frekke nok til å merke varene de selger oss med falske sertifiseringer om bærekraft og rettferdighet. Dette ser vi blant annet i regnskogen i Amazonas, som er sterkt truet av avskoging. Forskere avdarer mot at avskogingen i Amazonas fører regsnkogen mot et vippepunkt der den vil slutte å produsere sitt eget regn, og gradvis gå over i et tørt savannelandskap. Skjer det, vil det bli katastrofalt for millioner av mennesker som avhenger av regn og ferskvann fra Amazonas’ nedbørsfelt.

Hva vi gjør for å stanse avskoging

Greenpeace jobber for at vi alle kan ta gode og bærekraftige valg som forbrukere, mens vi kjemper for forandring på systemnivå. I solidaritet og samarbeid med urfolk og allierte, overvåker og dokumenterer vi avskogingen og utgir rapporter om hvilken påvirkning industrielt land- og skogbruk har på skogene.

Høsten 2022 vedtok EU-parlamentet en lov som forbyr salg av varer produsert på avskoget eller ødelagt land, og all palmeolje og soya skal fases ut av biodiesel i løpet av 2023. Vi fortsetter å holde øye med forsyningskjeder, merkeordninger og håndhevelsen av lovverket, og med den norske regjeringens regnskogarbeid.

Greenpeace-klatrere rappellerer fra taket på Burger Kings ikoniske restaurant på Leicester Square i London. Et gigantisk banner knytter hurtigmatkjeden til rekordbrannene og avskogingen av regnskogen i Amazonas.

Lær mer om sakene