Regnskogen i Amazonas
Amazonas-regnskogen er den største og mest artsrike på jorda. I arbeidet vårt for skog og landbruk er regnskogen i Amazonas avgjørende. Én av ti arter vi har oppdaget, lever her. Men regnskogens rike naturressurser gjør den dessverre utsatt for utnyttelse fra kyniske markedskrefter.

Fakta om Amazonas-regnskogen
Amazonas-regnskogen er verdens største regnskog. Skogen dekker områder i ni ulike land, med Brasil som det største.
Hvorfor er Amazonas-regnskogen så viktig?
Ingen andre steder har større artsmangfold enn Amazonas. En av ti oppdagede arter på jorda finnes her. Her kan du lese om åtte flotte dyr som lever i Amazonas.
Men regnskogen er mer enn planter, trær og dyr. 30 millioner mennesker og mer enn 350 ulike etniske grupper bor i Amazonas. Rundt 1 million av dem er urfolk.
Regnskogen i Amazonas spiller en avgjørende rolle i å regulere klimaet. Regnskogen genererer regn, oksygen og kjøler ned planeten. I tillegg til å produsere 20 prosent av jordas oksygen, lagrer regnskogen nesten 130 milliarder tonn med karbon. Du kan lese mer om hvorfor Amazonas-regnskogen er viktig her.


Trusler mot Amazonas
Derfor forsvinner Amazonas-regnskogen
Amazonas blir rasert og brent ned for kortsiktig gevinst.
Regnskogen ødelegges på grunn av den store etterspørselen etter råvarer som kjøtt og dyrefôr. Bygging av veier og vannkraftverk er også en viktig årsak til avskoging. Skogen brennes ned og raseres og byttes ut med gigantiske beiteområder for storfe, soyaplantasjer og gruver.
Konsekvenser av å miste regnskogen
Forskere advarer om at regnskogen i Amazonas er i ferd med å nå et vippepunkt der den vil slutte å produsere sitt eget regn, og gradvis gå over i et tørt savannelandskap. Skjer det, vil det bli katastrofalt for ikke bare økosystemene og alle artene som lever i Amazonas, men for millioner av mennesker som avhenger av regn og ferskvann fra Amazonas’ nedbørsfelt.
Å miste Amazonas er å tape kampen mot klimakrisen. Om hele skogen skulle forsvinne, vil det tilsvare 140 år med globale menneskeskapte klimautslipp. Hvert år står avskoging for nesten ti prosent av verdens klimagassutslipp. Å hindre avskoging er derfor en stor del av klimaløsningen.
Vår innsats for å redde regnskogen i Amazonas
Overvåkning, dokumentasjon og granskninger
Vi jobber tett med kollegene våre i Greenpeace Brasil, som i solidaritet og samarbeid med urfolk og allierte overvåker og dokumenterer avskoging, miljøkriminalitet og menneskerettighetsbrudd. I samarbeid med relevante organisasjoner utgir vi rapporter om Amazonas og menneskene som lever i og av skogen, og informerer befolkningen om planter og dyr i regnskogen. Vi har blant annet avdekket omfattende «kvegvasking» i Brasils kjøttindustri, der kjøtt som er merket som «skogvennlig» egentlig viser seg å stamme fra gårder knyttet til avskoging.
Stoppe frihandelsavtalen med Brasil
Her i Norge jobber vi for å stoppe godkjennelsen av en frihandelsavtale med Brasil. Avtalen kan føre til utstrakt avskoging og sende Amazonasregnskogen forbi vippepunktet. Avtalen ble vedtatt i 2019, men er ikke formelt godkjent ennå. Vi jobber også for at lovverk som skal forhindre import av varer som har bidratt til avskoging og brudd på menneskerettigheter implementeres og håndheves både i Europa og Brasil.
Beskyttelse av urfolks rettigheter
I solidaritet og samarbeid med urfolk og allierte overvåker og dokumenterer vi avskoging, miljøkriminalitet og menneskerettighetsbrudd i Amazonas-regnskogen. Urfolks inngående kjennskap til truede naturområder kommer godt med når vi utfører undersøkelser. Urfolks rettigheter må sikres og styrkes, og vi er opptatt av å løfte og forsterke urfolks stemmer i arbeidet vårt.

Hva du kan gjøre for å beskytte Amazonas
Bruk makten din som forbruker
Mye norsk kjøtt og oppdrettsfisk kommer fra dyr fôret med soya og palmeolje fra regnskogen. Unngå derfor å spise dette, og å kjøpe varer som regnskogtømmer og mat som inneholder palmeolje. Dette er varer som direkte forårsaker nedskoging og ødeleggelse av regnskogen i Amazonas.
Bruk stemmen din
Vi trenger politisk handling for å redde regnskogen. De store selskapene må holdes til ansvar, og urfolk og øvrig lokalbefolkning må få makta til å stanse de naturødeleggende prosjektene som planlegges og gjennomføres. Støtt Greenpeace eller andre miljøorganisasjoner som arbeider for denne saken, møt opp i demonstrasjoner, skriv leserinnlegg, skriv under på opprop og snakk med venner og kjente om temaet. Løft temaet på skolen, eller i partiet, organisasjonen eller fagforeningen du er medlem av.
Her kan du lese sju tips til for å beskytte Amazonas-regnskogen. Se hvordan du kan engasjere deg sammen med oss i Greenpeace her:
-
Gi engangsbidrag
Du kan gi et engangsbidrag med kredittkort eller Vipps her eller overføre til konto 1594 0884559.
-
Bli månedlig giver
Du kan gi månedlige bidrag gjennom Vipps eller Avtalegiro. Stå sammen med oss for å beskytte verdens klima og miljø, hav og skoger – bli med som månedlig giver i dag!
-
Redd Amazonas
Amazonas, den mest artsrike skogen på jorda, blir rasert og brent for kortsiktig gevinst. Mister vi Amazonas, taper vi kampen mot klimakrisen. Signer oppropet.
Nyheter om regnskogen i Amazonas
Hold deg oppdatert på arbeidet vårt med regnskogen her.
-
Gode nyheter for verdens klima og miljø i 2024
2024 har brakt flere gode nyheter for klima og miljø. Les om seks positive nyheter, fra Norge og verden, fra første del av året. Sammen vinner vi flere seire!
-
8 gode nyheter for klima og miljø i 2023
Vi kan glede oss over flere gode nyheter for klima og miljø i året som gikk. Les om åtte grønne seire fra 2023 her.
-
Hurra! Gode nyheter for klima og miljø
Vi kickstarter høsten med seks gode nyheter for klima og miljø fra den siste tiden. Sammen vinner vi flere grønne seire.
Lær mer om sakene

Regnskogen i
Kongo

Regnskogen i
Indonesia

Avskoging

Matindustrien

Urfolk
Utforsk andre temaer

Klimaendringer

Energi

Natur

Hav
