Anna Kiwia, en tekstil-redesigner i Dar es Salaam.
Greenpeace besøker steder der tekstiler produseres, distribueres, selges og kastes. Brukte og nye klær sendes til Tanzania fra Aeuropa og Kina for å selges brukt, men ender ofte opp i søppelfyllinger på grunn av den enorme mengden. Her ser vi Anna Kiwia, en tekstil-redesigner i Dar es Salaam.

Sammen med deg legger vi press på klesindustrien for at de skal slutte å forurense miljøet med skadelige kjemikalier. I tillegg til å skrive under på kampanjer og oppfordre klesprodusenter til å avgifte produksjonen sin, er det mye mer du kan gjøre for redusere tekstilindustriens skittne fotavtrykk. Her er ti tips til hvordan du kan skape en garderobe med mer miljøvennlige klær:

1. Kjøp brukte klær

Hvorfor kjøpe nytt hvis det er mulig å kjøpe det man trenger brukt? Bruktbutikker, loppemarked eller gjenbruksider på nett er fylt med massevis av flotte klær, og her kan man ofte gjøre et kupp. 

2. Kjøp klær i miljøvennlige materialer

Vær på utkikk etter merker som er lager klær av resirkulerte eller økologiske materialer og som er farget med naturlige farger. Selv om et helt perfekte kjemikaliefritt merke ikke finnes på markedet enda, er det mange merker og mindre designere som går foran og lager klær på en langt mer bærekraftig måte enn gjennomsnittet. Se etter klær som er merket som økologiske når du kjøper klær, eller søk etter det på nettet.

3. Arranger en byttedag

Det å bytte brukte klær er en av de mest miljøvennlige måtene å redusere ditt økologiske fotavtrykk på, samtidig som du fornyer din garderobe uten å bruke en krone. Det arrangeres allerede byttemarkeder rundt om i landet, hold utkikk etter dette i ditt nærområde. Du kan også arrangere din egen byttedag hvor du inviterer venner og bekjente.

4. Kjøp tidløse klær og fokuser på kvalitet

Selv om det kanskje koster mer, kan det være en god idé å investere i tidløse klær som ikke går av moten. Hvis klær går av moten i en periode, behold dem. Du kan bli overrasket over hvor fort stilen kommer tilbake. Sjekk sømmer, glidelåser og knapper grundig når du kjøper klær, ofte er det her klærne går i stykker. Det samme gjelder for vesker og sko. Når du kjøper sko, kan det også være lurt å sjekke at sålen er skikkelig festet.

5. Reparer selv

Hvis du har klær som ikke lenger kan brukes fordi glidelåsen er ødelagt, det mangler en knapp, noe er gått opp i sømmen eller at plagget har et lite hull, kan du gi plagget en lengre levetid ved å reparere det selv. Du kan også fornye et plagg ved å bytte knapper, sy en kjole om til en bluse eller gjøre et par bukser om til en shorts.

6. Rydd i garderoben din

Om du har klær liggende som du ikke lenger bruker, kan du gi det til en venn, eller gi det til en organisasjon som driver med veldedighet. Det er også mulig å selge brukte klær på nett på sider som Finn.no eller Tise.

7. Vask mindre og grønnere

En betydelig del av miljøpåvirkingen fra klær kommer faktisk fra vaskingen. Du kan redusere dette ved å alltid fylle opp vaskemaskinen og å bruke økoinstillingen, hvis din vaskemaskin har det. Sørg også for å bruke riktig mengde vaskemiddel. Visste du at mesteparten av elektrisiten som brukes ved klesvask går med på å varme opp maskinen? De aller fleste plagg blir rene når de vaskes på 30 grader, så hvorfor ikke skru ned temperaturen?

8.  Si ja takk til Fair Trade-mote

Den siste tiden har det kommet flere og flere Fair Trade-produkter i butikkene. I tillegg til kaffe, te, bananer og sjokolade kan du også kjøpe klær som er Fair Trade. Du lese om siste nytt om arbeidsforhold og standerer i tekstilindustrien på Clean Clothes Campaign.

9. Kjøp klær i økologisk bomull

Skal du kjøpe klær som er laget av bomull, er det en god idé å kjøpe økologisk bomull. Det brukes ca. 150 gram sprøytemidler for å produsere en t-skjorte i vanlig bomull som kun veier ca. 250 gram. Se etter EU-blomsten i nakken, GOTS-merket, svanemerket, Oeko Tex-merket eller andre merker som garanterer at du som forbruker unngår skadelige stoffer.

10. Spre ordet

Snakk med vennene dine og fortell dem sannheten om klærne vi bruker, reis på byttemarked sammen eller arranger et selv.

Les mer om klesindustrien og se flere tips her.