Arktis – isarna smälter
Uppvärmningen av Arktis går snabbare än någon annan plats på jorden. Varje årtionde förlorar Arktis 13% av sin havsis. De senaste 30 åren har hela 95% av Arktis tjockaste isar försvunnit. Att skydda Arktis sårbara natur är en nyckelfråga för att hejda klimatförändringarna.


Vad är problemet med det smältande Arktis?
Klimatförändringar, smältande permafrost, oljeolyckor, överfiske och industrialisering av orörda naturområden – Arktis utsätts för flera hot som riskerar minska biologiska mångfalden och snabba på globala uppvärmningen.
Våra utsläpp av växthusgaser har lett till att temperaturen i Arktis stiger dubbelt så snabbt som i någon annan region på jorden. Koldioxiden skapar en förstärkt växthuseffekt som smälter isen, och gör att haven blir surare. Det gör att vi redan ser tydliga effekter på arter som får allt svårare att finna mat, föda upp ungar och överleva.
Arktis är ett av planetens mest känsliga ekosystem, trots det ser många företag och länder möjligheter för ny utvinning av gas och olja när Arktis istäcke krymper.
Vad gör vi för att skydda Arktis?
Greenpeace har arbetat i årtionden för att skydda Arktis sårbara natur, och stoppa den förödande jakten på mer olja och fossila bränslen.
Vårt arbete genom åren har gett framgång, i juli 2021 meddelade Grönlands regering att man stoppar all ny oljeutvinning i Arktis. Hösten 2022 stoppade vi Equinors planer på att öppna världens nordligaste oljefält i Arktis. Vi har även granskat och avslöjat hur svenska banker ökat stödet till jakten på olja i Arktis. Och än är kampen är långt ifrån över, för när Arktis isar smälter så ser många länder och företag nya möjligheter för exploatering.
Just nu driver vi ett klimaträttsfall mot norska staten för att stoppa ny oljeutvinning i Arktis, fallet väntar på vidare behandling i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (EMD) i Strasbourg.

Ludovico Einaudi – ”Elegy for the Arctic” – konsert bland Arktis havsis
Ludovico Einaudi framförde stycket ”Elegy for the Arctic”, mitt i ishavet för att uppmana till skydd av Arktis, den 17 juni 2016. Med flygeln på en flytande plattform i havet, mot bakgrund av glaciären Wahlenbergbreen (i Svalbard, Norge), spelade Einaudi ett originalstycke komponerat för just det tillfället. Den hyllade kompositören hade förvandlat rösterna från de åtta miljoner människor som skrivit under för ett skydd av Arktis sårbara natur till ljuv musik. Lyssna och njut!
Virtual Reality: En resa till Arktis
Har du någonsin önskat att du fick möta en isbjörn? Här har du chansen!
Följ med Greenpeace fartyg Arctic Sunrise till en av världens nordligaste platser: Arktis. Vi tar dig med in till hjärtat av en glaciär och berättar om några av de fantastiska djur som lever på Arktis havsis och de hot de står inför.
Tips: Bäst upplevelse får du på din telefon eller med ett Virtual Reality-headset. 📱
Berättarröst: Lena Endre, skådespelerska och ambassadör för Greenpeace.
Vad kan du göra för att skydda Arktis?
Är din bank en av de som finansierar fortsatt exploatering av Arktis sårbara natur? Isåfall protestera! Via Fair Finance guide kan du enkelt mejla ett förskrivet klagobrev. Dela den här informationen med vänner och bekanta. Stöd miljöorganisationer som kämpar för att skydda Arktis, skriv på namninsamlingar, delta i demonstrationer eller anordna din egen. Engagera dig på sociala medier, skriv insändare och lyft ämnet på jobbet, i skolan eller föreningar du är med i.
-
Skydda Arktis, låt oljan ligga!
Mitt i en klimatkris väljer den norska regeringen att öppna nya områden i Arktis för oljeindustrin. Vi kan inte låta det här hända. Stöd de ungas anmälan till EU-domstolen: Ja till ett oljefritt Arktis!
Senaste nytt
Håll dig uppdaterat om vårt arbete för att skydda Arktis
-
Djur i Arktis som hotas av djuphavsgruvdrift
I Arktis lever många fantastiska och unika djur. Norge planerar att öppna upp för gruvdrift på havsbotten – som det första landet i världen. Här är fem fascinerande arter som kan komma att hotas av destruktiv djuphavsgruvdrift.
-
Arktis – isarna smälter
Den globala uppvärmningen gör att Arktis är på väg att smälta. Klimatförändringarna beror på våra utsläpp av växthusgaser, och dessa gör nu att Arktis ekosystem är på väg att kollapsa.
Läs mer om detta ämne

Fiske

Havsreservat

Plast

Djuphavsgruvdrift
Utforska andra ämnen

Klimat
