HJÄLP OSS SKYDDA REGNSKOGEN I AMAZONAS

Har skrivit under Mål

{{counter}}

{{blockData.counterGoalValue}}

Välj Amazonas över mer handel

Medan regnskogen i Amazonas brinner är Sverige påväg att ingå ett handelsavtal med Brasilien som kommer att eskalera bränderna och avskogningen. Men DU kan göra skillnad! Skriv under med oss ​​och kräv att Sverige väljer regnskogen framför mer handel.

Genom att skriva under samtycker du till att din underskrift blir registrerad, och att du kan bli uppdaterad om hur det går med det här uppropet och andra relevanta kampanjer från Greenpeace. Vi respekterar din integritet. Läs vår sekretesspolicy

Tusen tack för att du engagerar dig! Din röst gör skillnad.

Signed up Goal

{{counter}}

{{blockData.counterGoalValue}}

STEG 3/3: Bli givare

Som månadsgivare är du med och bidrar till att vi kan bedriva forskning, genomföra aktioner, expeditioner, avslöja miljöbrott, påverka beslutsfattare och med full styrka fortsätta arbetet mot en hållbar framtid. Tillsammans kan vi vinna nya segrar för vår planet!

Varför skövlas Amazonas regnskog?

Det är ingen tillfällighet att avskogningen och bränderna i Amazonas blir allt värre. Kommersiella intressen är den drivande kraften: varje år ödeläggs enorma mängder regnskog för att frigöra mark för industriellt jordbruk, sojaodlingar, virke och gruvdrift. Hösten 2020 kom siffror som visade att skogskövlingen i den livsviktiga regnskogen var den värsta på 12 år. Och tyvärr har situationen inte förbättrats, under våren 2021 slog skövlingen nya rekord, med en ökning på 43 procent jämfört med april 2020. Och under enbart augusti månad 2022 – trots att ett nationellt eldningsförbud utfärdats av dåvarande regeringen – registrerades över 33.000 skogsbränder i Amazonas.

Inte bara Amazonas, även Pantanal, världens största våtmarksområde, har lidit ofattbar skada. Området är bland annat hem åt världens största jaguarbestånd och känt för sin artrikedom. Tusentals djur har förlorat sina liv eller drivits bort i de förödande bränderna. Bränderna är också ett direkt hot mot urfolkens liv och en kränkning av deras rättigheter, där de inte bara förlorar sina marker utan också sina hem.

Men än finns hopp om att rädda världens mest artrika regnskog, och din röst gör skillnad! – tänk om det här är historien vi berättar om Amazonas 30 år från nu?

Varför utgör handelsavtalet mellan EU och Mercosur-länderna ett hot mot Amazonas och vårt klimat?

Enligt franska regeringens expertrapport riskerar handelsavtalet mellan EU och de fyra sydamerikanska Mercosur-länderna: Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay, att leda till ökad ödeläggelse av Amazonas och fler av Sydamerikas regnskogar och naturområden, samt förvärra klimatkrisen.

Handelsavtalet kommer nämligen göra det lättare för de sydamerikanska ländernas regeringar, inte minst den brasilianska regeringen att öka exporten av varor som är kopplade till destruktiv skogsskövling, till Europa.

Avtalet ger heller inget utrymme att agera och införa sanktioner ifall något av länderna skulle bryta mot överenskommelserna i Parisavtalet. Utöver det så inkluderar handelsavtalet heller inga fungerande procedurer för att spåra eller kartlägga produkter som har hög risk att bidra till olovlig skogsskövling och kränkning av mänskliga rättigheter. Som i alla handelsavtal är de paragrafer som handlar om miljö mer önskelistor medan de som handlar om ökad handel innehåller tydliga krav.

Läs mer: 7 myter om EU:s handelsavtal med Brasilien och Mercosur-länderna


2023: Lula och handelsavtalet EU-Mercosur – vad sker nu?

I oktober 2022 stod det klart att Luiz Inácio Lula da Silva (Lula) utsetts till Brasiliens nya president. Lula har uttalat löften om att vilja återuppta landets ledande roll i kampen mot klimatkrisen och att beskydda dess unika natur, särskilt Amazonasskogen. Men vad innebär det egentligen för förhandlingarna om handelsavtalet mellan EU och Mercosur?

Detta kräver vi av EU och svenska regeringen för att skydda Amazonas:

Vi kräver att: 

När du skriver under stöttar du våra krav och ger din röst för att skydda Amazonas. Målet är att samla in 100 000 underskrifter. Ju fler vi är, desto större möjlighet har vi att påverka politikerna – gör din röst hörd med oss!

Det är dags att påminna världens ledare: Det finns ingen handel på en död planet.

Agera för Amazonas – tillsammans kan vi göra skillnad

Amazonas regnskog är nu nära en brytpunkt, där regnskogen inte längre kommer kunna producera regn. Världens mest artrika regnskog riskerar att bli en torr savann. Att förlora Amazonas skulle ha förödande konsekvenser för hela vår planet. Om vi förlorar regnskogarna, förlorar vi kampen mot klimatkrisen.

Gör din röst hörd med oss och kräv att Sveriges regering säger nej till ett handelsavtal som riskerar att öka förstörelsen av ovärderlig regnskog, eskalera klimatkrisen och hota urfolks liv och rättigheter.