Greenpeace protesterar mot den svenska importen av rysk olja
Greenpeaceaktivister genomför en fredlig aktion för ett Svenskt importstopp av rysk olja och gas i en byggkran vid riksdagen. Aktivisterna har bland annat monterat en 30 meter lång banderoll med budskapet “People Want Peace – Stop Fuelling war”. Greenpeace kräver att riksdag och regering beslutar om ett importstopp för alla fossila bränslen. Stoppar de statliga bolagens fortsatta köp av rysk olja och gas, och genomför kraftfulla åtgärder för att minska bränsleanvändningen och landets energislöseri.

Den 31 mars 2022 genomförde Greenpeace en aktion där aktivister framförde kravet att Sverige ska stoppa importen av fossila bränslen från Ryssland. Fredsaktionen var en del av ett stort antal liknande protester runt om i Europa och innebar bland annat att en jättebanderoll hängdes i en kran 50 meter upp i luften vid riksdagen.

Trots att det nu är över ett och ett halvt år sedan Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina fortsätter Sverige att importera rysk fossilgas. Samtidigt som Sverige fördömer Rysslands agerande och skickar pengar och vapen för att stödja Ukraina så skickar vi pengar rakt in i Rysslands krigskassa genom att fortsätta köpa rysk gas.

– Jag deltog i fredsaktionen utanför riksdagen för att få politikerna och den dåvarande regeringen att inse det orimliga i att Sverige genom att fortsätta importera ryska fossila bränslen fyller på Rysslands krigskassa. Jag är stolt över att ha varit med och försökt stoppa detta, och jag vet att vi har väldigt många bakom oss. Inför rättegången är vårt budskap till regeringen samma som det var till den förra – stoppa importen av alla ryska fossila bränslen, sa Annalena Lohaus, medarbetare på Greenpeace och en av de fyra aktivister som är åtalade efter protesten utanför Rosenbad.

Den 19 september genomfördes en rättegång mot de åtalade aktivisterna i Stockholms tingsrätt. Se inspelningar av tre av aktivisternas slutanföranen nedan!

Aktivisten Hannah talar om vikten av modiga val

Här kan du höra Hannah Nilssons slutplädering om varför det är så viktigt att våga ta modiga beslut och sluta understödja Rysslands invasion av Ukraina.
”När de som styr Sverige inte vågar ta modiga beslut så måste vi, som medborgare och medmänniskor höja våra röster och visa vad vi tycker.”

Aktivisten Fanny om att ta medmänskligt ansvar

Här kan du höra Fanny Sanneruds slutplädering om hur Sveriges val att fortsätta köpa rysk olja och gas, trots vetskapen om att de pengar Ryssland tjänade gick raka vägen in i krigskassan, gjorde henne rasande.
”Jag klättrade inte upp i den där kranen för att det var roligt, utan för att jag kände medmänskligt ansvar för den ukrainska befolkningen.”

Aktivisten Annalena om att våga ta ställning för fred

Här kan du höra Annlena Lohaus slutplädering om hur utvecklingen i Ukraina och Sveriges beslut att fortsätta importera rysk gas gjorde henne både ledsen och arg eftersom varje krona Sverige skickar understödjer Rysslands invasion av Ukraina.
”Det var ett viktigt bidrag till den demokratiska processen att visa regeringen att Svenska folket vill ha fred.”