Rysk gas som finansierar invasionen av Ukraina fortsätter att importeras till Sverige trots att det nu är över ett och ett halvt år sedan kriget startade. På tisdag hålls den första av två planerade rättegångar mot Greenpeace-aktivister som protesterat mot att regeringen inte agerat för att stoppa all import av rysk olja och gas. Efter ett EU-beslut om embargo stoppades importen av rysk olja till Sverige, men importen av rysk gas fortsatte. En granskning visade att Sverige, ett år efter krigets start, hade fortsatt att importera rysk gas för närmare en miljard kronor.
– Att fossilgas som finansierar Rysslands krig fortfarande tillåts flöda in till Sverige, ett och ett halvt år efter att Putin inledde sin blodiga invasion av Ukraina, är oacceptabelt. Det är ett svek att man inte agerat och helt klippt banden med de ryska fossila bränslen, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.
Riksdagen gav redan den förra regeringen ett tydligt uppdrag att stoppa all import av rysk energi till Sverige och när den nuvarande regeringen satt i opposition var de tydliga med att det måste hända. Trots detta fortsätter leveranserna och det senaste tankfartyget med rysk flytande fossilgas anlände till Nynäshamn så sent som den 11 september.
Rättegången den 19 september rör fyra aktivister som i en fredsaktion den 31 mars 2022 hängde upp banderoller i en byggkran intill riksdagen som syftade till att lyfta denna fråga och protestera mot Sveriges import av ryska fossila bränslen som finansierar invasion av Ukraina.
– Jag deltog i fredsaktionen utanför riksdagen för att få politikerna och den dåvarande regeringen att inse det orimliga i att Sverige genom att fortsätta importera ryska fossila bränslen fyller på Rysslands krigskassa. Jag är stolt över att ha varit med och försökt stoppa detta, och jag vet att vi har väldigt många bakom oss. Inför rättegången är vårt budskap till regeringen samma som det var till den förra – stoppa importen av alla ryska fossila bränslen, säger Annalena Lohaus, medarbetare på Greenpeace och en av de fyra aktivister som är åtalade efter protesten utanför Rosenbad.
Greenpeace har sedan den fullskaliga invasionens start arbetat över hela Europa för att få ett slut på beroendet av fossil energi från Ryssland och andra länder och istället accelerera omställningen till hållbar förnybar energi. I Sverige har dock varken den förra eller den nuvarande regeringen varit villiga att göra något utöver att följa de gemensamma beslut som fattats inom EU för att minska inflödet av fossila bränslen från Ryssland. Detta har regeringen gjort med hänvisning till att EU bör agera gemensamt. Men EU-länderna står fria att agera självständigt och flera länder som Storbritannien och de baltiska staterna har förbjudit importerna även av rysk gas.
– Fredsaktionen i kranen utanför riksdagen handlade om att uppmärksamma den dåvarande regeringen på inflödet av ryska fossila bränslen och rikta ett krav om att de skulle agera för att stoppa dessa. Argumentet att Sverige inte kan stoppa alla ryska fossila bränslen om inte hela EU gör det har aldrig varit något annat än en undanflykt, vilket också bevisas av de totalstopp som exempelvis Baltstaterna och Storbritannien infört. Aktivisterna som klättrade upp i kranen gjorde något viktigt och modigt och bör hyllas för detta, säger Erika Bjureby.
Mer information:
Rättegången hålls i Stockholms tingsrätt, Sheelegatan 7, tisdag den 19 september kl. 09:00. Aktivisterna som deltog i fredsaktionen är åtalade för egenmäktigt förfarande och olaga intrång. Innan rättegången startar är det öppet för människor att samlas utanför tingsrätten för att visa sitt stöd för aktivisterna och för att uppmana regeringen att stoppa inflödet av rysk fossilgas till Sverige.
Ytterligare en rättegång, då mot Greenpeace-aktivister som deltog i en annan fredsaktion utanför Nynäshamn, där de hindrade ett tankfartyg med rysk flytande fossilgas från att lägga till och pumpa i land gasen sker i höst. Denna rättegång är planerad att hållas den 17 oktober.
Läs mer om Greenpeace aktioner och syn på civil olydnad
Kontakt:
Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige, 073 062 25 67
Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig, 070-271 64 37