Singles Day, Black Friday, eller till och med Black Week har säkert inte undgått dig: konsumtionens högtidsdagar som följer tätt inpå varandra. Vi befinner oss nu i en tid på året där företag använder sig av mer aggressiv marknadsföring än vanligt för att vi ska handla mer än vad vi egentligen behöver. Idag under Cyber Monday är det knappast annorlunda.

Förra veckan under Circular Monday fick vi 5 tips från det hållbara modeinitiativet A Sustainable Closet om vi kan leva mer cirkulärt. Idag under Cyber Monday får vi ta del av grundaren, Sophie Gripenbergs egna ord om varför hon har gjort ett aktivt val att leva ett cirkulärt liv.

Sophie Gripenberg, cirkulent och grundare till företaget A Sustainable Closet som lyfter hållbart mode.

Sophie, Vad innebär det egentligen att vara cirkulent?

Ordet är en sammanslagning av cirkulär och konsument och syftar till en person som ägnar sig åt hållbar konsumtion genom att hyra, låna, återanvända, köpa begagnat och så vidare. En cirkulent ser sig inte som ägare till material och resurser utan snarare som en destination där resursen tas om hand om innan det är dags för den att vandra vidare. Ordet kom med i Institutet för språk och folkminnes ordlista år 2020.

Vad fick dig att bli cirkulent?

Jag var cirkulent långt innan ordet uppstod. För min del väcktes ett engagemang för klimat- och miljöfrågor på universitet för ca 10 år sedan och genom att lära mig mer om hur ohållbar den svenska resursförbrukningen var, ville jag minska min klimat- och miljöpåverkan så mycket som möjligt. Min första studentbostad fylldes med massor av second hand-fynd och jag började köpa en hel del kläder på second hand också. Jag bodde i Växjö i Småland och där var det lätt att fynda massor av fina antika möbler och annan heminredning billigt!

Vad är det mest utmanande med att cirkulera?

Prylar som kräver hög funktionalitet, det kan vara underställ till vandringsturer, kuddar som är bra för nacken, träningsskor som sitter bra och så vidare. Jag gjorde misstaget att köpa saker på second hand trots att de egentligen inte passade bara för att de var second hand, men då låg de bara här hemma, så nu köper jag endast det som verkligen passar. För min del är det perspektivet att jag i första hand gör det jag kan för att cirkulera och om det inte går och jag behöver något (köpte exempelvis nya vandringskor för två år sedan) – då ser jag till att köpa bra kvalitet, helst miljömärkt och sedan vårdar jag det så att prylen eller plagget kan vandra vidare långt efter jag använt det.

Vad är det roligaste med att leva mer cirkulärt?

Allt! Att leta, att fynda, att sedan använda det och sedan se någon annan glädjas åt prylen eller plagget efter mig. Det tog mig 10 månader och mer än 100 testade bröllopsklänningar innan jag hittade rätt. Det hade varit enklare att köpa en ny men jag fick precis det jag ville ha till ett bättre pris. Jag sålde nyligen bröllopsklänningen till en blivande brud som blev så himla glad över att få ta över klänningen.

Senast i helgen fyndade jag och min man ett soffbord. Vi hade länge velat ha ett teakbord inspirerad av danskt 50/60-tal men både nyproduktion och en del vintage har varit väldigt dyra, men så lyckades vi till slut hitta ett i helgen i en lokal retrobutik. Lyckan var stor när vi kom hem med det.

Sedan har jag anordnat en hel del klädbytarkvällar med vänner. Vi ses, kanske lagar mat tillsammans eller fikar och dricker te och byter lite plagg som vi tröttnat på med varandra. Många gånger kommer plaggen tillbaka, det kanske bara behövdes en paus på ett par år. Det är väldigt roligt när vi ses och umgås och får se hur plaggen livas upp av en ny användare.

Finns det något community en kan vända sig till för att få och ge inspiration till att vara mer cirkulär?

Det finns naturligtvis en del organisationer och plattformar som lyfter det cirkulära alternativet, precis som A Sustainable Closet. Men även en del appar där du direkt kan handla, byta eller inspireras. Även en del Facebookgrupper där personer handlar med varandra, men jag bör nog varna för dom också. Det är så mycket fina saker som säljs eller auktioneras varje dag att det är lätt att bli beroende! Jag skulle nog rekommendera att vända dig till de plattformar du redan använder och funkar bra för dig och sedan inom den kategori du är mest intresserad av eller har behov av, om det är kläder eller heminredning exempelvis.

Slutligen, Vad är dina tre bästa tips till den som vill gå från konsument till mer cirkulär?

Bli vän med appar, Facebook-grupperna och butikerna som erbjuder de cirkulära alternativet. Besök dom regelbundet även om du inte behöver något just nu, för att vänja dig vid hur de fungerar, vilka regler som gäller och vad som erbjuds på så sätt blir du varm i kläderna när något behövs.

Normalisera det cirkulära i dina nätverk. Våga fråga bekanta om de har något hemma som du kan låna om det är något du behöver. Ta upp frågan om en gemensam verktygsverkstad med hyresrätt eller bostadsföreningen. Introducera en klädbytardag vid nästa middag med dina vänner. Skriv en öppen fråga i sociala medier om det är något speciellt du letar efter.

Följ och inspireras av de som redan är cirkulära. Använder du Instagram så finns det massor av mikro-influncers som inreder och stylar sina hem och sig själva med endast begagnat. Sök på hashtags som #prelovedfashion #secondhandstyle #secondhandfashion. Du kommer bli förvånad över variationen av stilar! Det cirkulära finns verkligen för alla.